Annoncørbetalt indhold

Enorm forskel i Esbjergs huslejer: Sådan slipper du klogest igennem

I Esbjerg rykker tiden sig nærmere for, hvornår en stor del af byens ungdom flytter hjemmefra. Her kan det økonomiske være svært, men her er et par tricks til, hvordan man klarer sig.

En flytning hjemme fra de trygge vante rammer indeholder mange beslutninger. Én af disse er hvor man skal bo og ikke mindst hvad man har råd til at bo i. Især for de fleste unge og studerende er prisen det mest afgørende parameter i valget af studieby, særligt i takt med at huslejen de seneste år er eksploderet. Priserne varierer dog i stor grad mellem de danske studiebyer.

Sammenligningsservicen MONEYBANKER med speciale inden for lån har nærstuderet priserne med det formål at informere om disse prisforskelle, så unge og studerende er bekendte hermed på forhånd og ikke ender i økonomisk uføre.

Hvorvidt du bor i en almennyttig bolig eller udlejet bolig på det private boligmarked har enorm stor betydning for, hvilken pris du som lejer kan ende med at betale. Nedenfor har vi angivet lejen per kvadratmeter baseret på et helt kalenderår.

Kigger man på Esbjergs private boligmarked er prisen 900 kr., mens man som lejer kan nøjes med 632 kr. på det almennyttige boligmarked.

Kigger vi på København er prissituationen imidlertid en helt anden. Her skal du betale 1.632 kr. på det private marked og 895 kr. på det almennyttige. I Århus er prisforskellen næsten ligeså markant, da det koster 1.332 kr. på det private marked og 738 kr. på det almennyttige.

Priserne i Aalborg og Odense er ligeledes varierende. En privat lejebolig i Aalborg koster 972 kr., mens kvadratmeterprisen på en almennyttig bolig er 721 kr. Vælger man at bosætte sig i Odense skal man forvente at det private marked koster 948 kr., mens man kan nøjes med at betale 647 kr. for en almennyttig bolig.

Taget de store besparelser i betragtning kan det være afgørende for ens privatøkonomi at finde en almennyttig lejebolig. Det gælder derfor om at være skrevet op i flere boligforeninger i god tid og gerne i flere byer, hvis man endnu ikke ved, hvor i landet man ønsker at studere.

Byd gebyrerne velkommen

For hvert boligselskab man skriver sig op i, koster det et årligt gebyr fastsat af boligforeningen. Det kan synes som en unødvendig udgift, men taget de store besparelser i betragtning, kan det forbedre ens boligmuligheder markant. Vælger man f.eks. at studere i København, kan mange års gebyrer hurtigt være tjent ind igen, når det samlede regnestykke gøres op. Sådan udtaler Mads Hvidberg, som er daglig direktør og partner i MONEYBANKER, der står bag undersøgelsen.

- Det kan være et stort problem, hvis man først sent i sit uddannelsesforløb finder ud af, at man ønsker at studere i f.eks. København. Dette kan nemlig resultere i, at du ender bagerst i køen til de almennyttige boliger. Du efterlades derfor på det private marked, hvor huslejen fastsættes af de frie markedskræfter, og hvor de tidligere års voldsomme prisstigninger frit kan fortsætte.

Mads Hvidberg udtrykker endvidere, at den nuværende situation på lejemarkedet kan skabe et økonomisk a- og b-hold. Har man ikke skrevet sig op i god tid til en almennyttig lejebolig, kan man risikere at blive ekskluderet fra et studie i København, da omkostningerne simpelthen er for store.

- Der er langt færre almennyttige boliger sammenlignet med udbuddet af private lejemål i særligt København, hvilket skaber en stor efterspørgsel efter de billigere lejemål. Vinder man ikke i konkurrencen om en almennyttig bolig, samtidig med at man ikke har et stærk økonomisk bagland som kan hjælpe, så er et studieliv i f.eks. København forbeholdt de velstillede. Ellers risikerer man at hele SU´en går til husleje, hvilket efterlader den studerende til et yderst sparsommeligt studieliv.

SU-lån og andre låneformer

Der findes flere finansieringsformer, hvis man gerne vil undgå et sparsommeligt studieliv. Ét af disse er et SU-lån, hvor renten er lav og eneste betingelse for at få et lån er, at man modtager SU og derved lever op til kravet om at være studerende. De månedlige lån kommer automatisk sammen med SU´en, hvilket dog har den ulempe, at man som studerende ikke lægger mærke til, at man potentielt opbygger en stor gæld.

Som alternativ kan et engangslån undersøges. Men som Mads Hvidberg understreger, så er det vigtigt at tænke sig godt og grundigt om, før man indgår nogen former for låneaftaler.

Det er nemlig essentielt at man undgår at låne for meget, så man står tilbage med en unødvendig stor gæld, som man løbende skal betale renter af.

Uanset hvilken låneform man vælger, er det altid anbefalelsesværdigt at indhente flere lånetilbud, før man fastlægger hvor man ønsker at låne henne. Mads Hvidberg udtaler:

- På baggrund af en kreditvurdering udarbejdet af låneselskabet fastsættes alt indhold i lånetilbuddet. Som ansøger kender man derved først renteniveau og øvrige centrale aspekter, når man sidder med lånetilbuddet foran sig. Er man presset på tid, kan det derved hurtigt blive en ulempe, at man ikke har taget sig tiden til at ansøge flere steder, hvis det første låneselskab ikke er i stand til at imødekomme ens forventninger og krav.

Har du lyst til at se, hvilke selskaber det er muligt at ansøge hos via Moneybanker, kan du her se samtlige kviklån.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.