Annonce
Tønder

Åbent hus: Unge så nærmere på fremtiden

Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag holdt de lokale ungdomsuddannelser åbent hus, og hos EUC Syd var der både gang i køkkenerne og i værkstederne. Afdelingschef Elisabeth Holm vil gerne udvide de unges horisont.

Tønder: En hjælpende hånd. Det stod EUC Syd og Tønders andre ungdomsuddannelser klar med lørdag, hvor de holdt åbent hus. Her kunne unge og deres forældre blive klogere på de forskellige muligheder og få svar på de spørgsmål, de måske tumler med.

Hos EUC Syd var der om formiddagen fuld gang i både køkkener og værksteder, og omkring 75 elever og omkring 15 lærere viste skolen frem for de besøgende. Unge kunne besøge de forskellige afdelinger.

- Man kan ikke vælge en uddannelse, hvis man ikke kender den, og du kan ikke vælge et fag, hvis du ikke kender det, og derfor prøver vi at udvide deres horisont, fortalte Elisabeth Holm, der er afdelingschef i Tønder.

Det var ikke en tilfældighed, at de forskellige ungdomsuddannelser holdt åbent hus samme dag - skolerne har arbejdet sammen på den måde nogle år nu.

- Det gør vi ikke kun med åbent hus. Det gør vi med rigtig mange ting omkring vejledning af de unge, fortalte Elisabeth Holm, der pegede på blandt andet fælles vejledningcaféer for 9. klasserne.

Ud over at udbrede kendskabet til de forskellige uddannelser skulle dagen også gerne gøre unge trygge i deres valg af retning.

- Det er så ligegyldigt, om det er en gymnasial eller en erhvervsfaglig, sagde Elisabeth Holm.

Annonce

Man kan ikke vælge en uddannelse, hvis man ikke kender den, og du kan ikke vælge et fag, hvis du ikke kender det, og derfor prøver vi at udvide deres horisont.

Elisabeth Holm, afdelingschef EUC Syd

En mekaniker i maven

Blandt de første besøgende var 15-årige Christian Hansen fra Tønder. Han vil gerne være mekaniker og kom for at få besvaret spørgsmål om 10. klasse og uddannelsen.

- Det var mest, om jeg skulle tage tiende - om det var vigtigt for min uddannelse, fortalte Christian Hansen, der arbejder hos en mekaniker i sin fritid.

Lørdag lærte han, at 10. klasse ikke var afgørende.

- Jeg kan det, jeg skal, så jeg kan lige så godt springe på uddannelsen, sagde den 15-årige, der regner med at starte på EUC Syd efter sommerferien.

- Jeg glæder mig til at komme væk fra skolen og lave noget andet, fortalte han.

Inspiration

14-årige Katrine Nielsen fra Augustenborg så nærmere på bager-afdelingen, hvor faglærer Johan Kulmbach og nogle af skolens elever var i gang.

Pigen, der går i 8. klasse, kom blandt andet for at få inspiration - og fordi hun vil noget inden for faget.

- Min mor er kok, så jeg har altid gerne villet være kok, konditor eller bager, fortalte Katrine Nielsen, der er vokset op med at se Mette Blomsterberg-programmer på tv.

Hun er nu rimelig afklaret.

- Jeg vil gerne være konditor, men tænker jeg tager en bager-uddannelse først for at have noget at falde tilbage på, forklarede Katrine Nielsen i skolens bager-afdeling.

Katrine Nielsen, nummer to fra venstre, så nærmere på bager-afdelingen på EUC Syd, hvor faglærer Johan Kulmbach og nogle af de nuværende elever var i gang. Foto: Jacob Schultz
15-årige Christian Hansen vil gerne være mekaniker. Lørdag var han til åbent hus på EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Sofi Harutyunyan, i midten, er elev på EUC Syd og havde taget sin søn Daniel med til åbent hus. Foto: Jacob Schultz
Henrik Hansen Vistisen, der er voksenlærling hos Brødrene Hartmann, arbejdede ved en af skolens esser. Han er ved at uddanne sig til kleinsmed. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd - også i elektriker-afdelingen var man i gang. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Lørdag var der åbent hus hos EUC Syd. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce