Annonce
Rejser

Åbne øko-gårde i hele landet: Se, hvor mælken kommer fra

Øko-køerne kommer på græs ved Kathrinesminde, mens 1200 besøgende kigger på og nyder en dag på landet. I år er økodagen 14. april og mere end 50 gårde og andre landbrug er med. Foto: økodagen.dk
Når køerne dansende og springende indtager græsmarkerne på gården Kathrinesminde, inviterer landmand Niels Jørgen Vinge Rasmussen besøgende til at kigge på. Økodagen foregår over hele landet og er blevet stadig mere populært. Sidste år besøgte knap en kvart million danskere de økologiske og biodynamiske gårde. Og på Kathrineminde ved Haderslev glæder de sig over at vise byboerne, hvor deres mælk kommer fra.
Annonce

Der står nærmest et menneskeligt hegn hele vejen rundt om marken, når landmand Niels Jørgen Vinge Rasmussen slipper sit biodynamiske kvæg ud på græs. De seneste år har flere end tusind besøgende kigget på, når hans 50 køer og 50 kvier springer, hopper og danser ud på forårsmarken.

- Det er sådan en afslappet stemning hele dagen. Jeg laver det, jeg plejer, ordner hegn og lukker køer på græs. Og folk er velkomne til at kigge på. Der er jo plads nok herude på landet, så om der kommer 100 eller 1000 mennesker forbi, det gør ikke det store, siger Niels Jørgen Vinge Rasmussen.

Det er omkring 15 år siden, han første gang inviterede publikum med til dagen, hvor kvæget skulle på græs. Dengang kom et par hundrede. Sidste år var der 1200 besøgende til Økodag på Kathrinesminde, som Karin og Niels Jørgen Vinge Rasmussens gård hedder.

- Dels er det en hyggelig dag, og dels er interessen for økologi og biodynamik støt stigende. Der er stor opmærksomhed på sundhed, klima og miljø, siger landmanden.

For 21 år siden overtog han gården fra sine forældre og omlagde den til økologi. De seneste syv år har han drevet den biodynamisk, og på det seneste har han lavet en række klimatiltag. Han dyrker sine egne hestebønner til foder, så kvæget ikke skal spise importeret soja. Malkestalden er mobil, så køerne afgræsser efter et holistisk system i mindre folde. Det betyder, at der bindes mere CO2 i jorden, og altså nedsætter køernes klimaaftryk.

- Vi bruger økodagen til at fortælle om, hvordan vi arbejder med klimaet og miljøet. Vi kan have mere klimavenlige dyr ved at lade dem afgræsse, fordi det binder CO2'en fra køerne i jorden og planterne. Det er kun omkring 100 år siden, at landbruget begyndte at bruge kunstgødning og sprøjtemidler. Dengang var det nødvendigt at hæve udbytterne for at kunne overleve i en tid, hvor befolkningstallet steg kraftigt i takt med industrialiseringen. Nu er vi blevet et velhavende samfund, hvor mange gerne vil give lidt ekstra for de sundeste fødevarer, og samtidig tænker på miljø og klimabelastning. Vores dyrkningssystem hvor drøvtyggerne er en vigtig del, er et godt bud på dette. Vi er overbeviste om at naturen kan hjælpe os med at løse en stor del af CO2-problematikken, hvis vi bruger de rigtige dyrkningsmetoder, siger Niels Jørgen Vinge Rasmussen.

Økodag 2019

Sidste år deltog knap en kvart million danskere i Økodag. 1200 af dem var på Niels Jørgen Vinge Rasmussens gård Kathrinesminde ved Haderslev.

Igen i år lukker han dørene op for besøgende14. april fra klokken 10 til 14. Køerne kommer på græs klokken 12. Resten af dagen går med salg af kaffe og kage, klapning af kalve, smagsprøver på naturmælkprodukter, bål med snobrød og popcorn ved spejderne, salg af biodynamiske grillpølser og sodavand, traktortur i skoven i vogn, madpakkespisning på markerne, skattejagt på landbruget. Niels Jørgen Vinge Rasmussen plejer at sætte en græsmark af til parkering, men opfordrer alle der kan til at cykle. Derfor er der lodtrækning om en præmie mellem de cyklende gæster.

Kathrinesminde ligger på Rovstrupvej 79, 6100 Haderslev.

Kommer du ikke fra Haderslev? På økodag.dk kan du finde en gård nær dig. Du kan scanne qr-koden med din smartphone eller tablet og komme direkte til hjemmesiden.

Annonce

Åben gård

14. april åbner han sin økologiske, biodynamiske gård ved Haderslev for besøgende. Det samme gør flere end 50 øko-landmænd over hele landet. Man kan opleve de forårsglade køer og kvier, klappe en kalv, møde gårdens heste, høns og grise, spise madpakke på markerne, få en tur i traktorvogn og smage på produkter fra Naturmælk, som Niels Jørgen Vinge Rasmussen sælger sin biodynamiske mælk gennem.

- Der er nogle forskellige aktiviteter, for det er vokset lidt med årene. Men det vigtigste er, at det er en naturoplevelse, at der er ro og fred, og man bruger sanserne og nyder naturen. Det er typisk folk fra byen, der kommer med deres børn eller børnebørn. Og vi vil rigtig gerne vise dem, hvor deres mælk kommer fra, siger landmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Esbjerg

Livsfarlige udspring i lystbådehavn: Unge badegæster blev bortvist fra Esbjerg Strand

Annonce