Annonce
Erhverv

Åbning for konkurrent i Københavns Lufthavn bliver begravet

Claus Bech/Ritzau Scanpix
Konkurrencevagthund lukker sag om at give plads til, at konkurrent kan drive terminal i Københavns Lufthavn.

Døren er lukket for, at en konkurrent til Københavns Lufthavn kan drive sin egen passagerterminal på lufthavnens område.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har således endelig lukket den såkaldte Terminal A-sag. Den handlede om muligheden for, at en konkurrent kunne komme ind i lufthavnen.

Sagen strækker sig helt tilbage til 2008. Dengang henvendte en gruppe investorer sig til Københavns Lufthavn med tanken om at bygge en lavpristerminal. Det afviste lufthavnen.

Siden røg sagen til Konkurrencerådet, der i 2012 måtte opgive at tage stilling til den. Det skyldtes, at Trafikstyrelsen afgjorde, at luftfartslovgivningen spændte ben for en ny spiller.

Efterfølgende var sagen i retssystemet. Den endte i 2015 i Højesteret. Gruppen af investorer tabte.

Gruppen havde blandt andre tidligere transportminister Flemming Hansen (K) i kredsen. Efter dommen i Højesteret opgav investorerne at arbejde videre med planerne.

Sagen har dog fortsat været på bordet hos konkurrencemyndighederne.

Konkurrencerådet opfordrede nemlig i 2012 til en ændring af reglerne.

Rådet mente, at der skulle være plads til en konkurrent i Københavns Lufthavn. Det ville ifølge rådet være til gavn for konkurrencen.

I sidste ende ville det kunne komme de rejsende til gode med lavere priser.

Men senest har Transportministeriet meldt ud, at en ændring af reglerne vil kræve en stor og omfattende analyse.

Og ministeriet mener ikke, at det vil være i samfundets interesse at sætte den i søen nu.

- På den baggrund lukkes sagen også i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Ministeriets begrundelse er blandt andet, at lufthavnen er i gang med en massiv udbygning med store investeringer. Den skal styrke lufthavnens position i Norden.

- Ministeriet finder, at den nuværende model er afgørende for, at Københavns Lufthavns fortsat styrkes som knudepunktslufthavn og er konkurrencedygtig, skriver ministeriet.

Ministeriet fremhæver, at Københavns Lufthavn sidste år satte priserne ned for flyselskaberne, der flyver til og fra lufthavnen.

Desuden nævnes det, at det ikke er set andre steder i Europa, at der er konkurrerende terminaler i en lufthavn.

/ritzau/

Annonce
Link til pressemeddelelse på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
112

Rådyr skyld i færdselsuheld

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce