Annonce
Esbjerg

Årbøger fra Sydvestjysk Museer på gaden: Kongens ukendte livlæge var fra Ribe

Ripenseren Peder Sørensens bog ?Ideæ Medicinae? fra 1571, som gav ham international berømmelse i renæssancens lægekredse. Historien om manden, der var livlige for to danske konger, kan læses i nyeste udgave af Levende Viden. Foto: Privateje.

Sydvestjyske Museers udgivelser "Levende Viden" og "By, Marsk og Geest" er på gaden nu med masser af historiske beretninger fra Esbjerg og Fanø kommuner som blandt andet fortæller om kongens livlæge Petrus Severinus Ripensis fra Ribe.

Ribe: Hvert år udgiver Sydvestjyske Museer to årbørger, Levende Viden samt By, Marsk og Geest, og 2018-versioner af de to bøger er nu på gaden.

Den sjette udgave af Levende Viden indeholder velunderbyggede kulturartikler fra Esbjerg, Fanø og Ribe, og i denne udgave kan man således blandt andet læse om ejendommen Sortebrødregade 5's historie samt om Peder Sørensen fra Ribe, der var en af 1500-tallets førende medicinske forskere i Europa samt livlæge for Frederik II.

- Det er meget få, der kender historien om Peder Sørensen, der udover at være livlæge for Frederik II også var Chr. IV's livlæge, inden Peder Sørensen selv blev ramt af pest, siger direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just, der er en del af Levende Videns redaktion, som er udgivet på Sydvestjyske Museers eget forlag, Liljebjerget.

Flemming Just forklarer, at udover det ærefulde hverv som livlæge, så var Peder Sørensen også en internationalt anerkendt, rig og berømt videnskabsmand, hvis vennekreds talte blandt andet Tycho Brahe, mens han samtidig havde skiftet sit ripensiske navn ud, så han i den store verden var blevet berømt under navnet Petrus Severinus Ripensis.

I det videnskabelige tidsskrift By, Marsk og Geest, der i år kommer for 30. gang, kan man blandt andet læse om de nye hedenske grave fra det ældste Ribe samt en artikel, hvor en forsker fra Nationalmuseet gennemgår det nyeste møntfund fra Ribe, der skete her i efteråret, og som idag er kendt under navnet Damhus Skatten.

Årbøgerne kan blandt andet købes hos Museet Ribes Vikinger samt hos Bog & Idé.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Annonce