Annonce
Nordtyskland

Året startede med alt for meget regn

Mange steder står vandet højt på markerne. Arkivfoto: Tim K. Jensen.
Siden nytår har det regnet langt mere end normalt. Landmændene har dog endnu ikke grund til at være alvorligt bekymrede.

FLENSBORG: I januar og den første halvdel af februar har vejret i Slesvig-Holsten været alt for vådt. Det oplyser det tyske, metrologiske institut, Deutscher Wetterdienst.

Målestationen i Kiel har i januar registreret 83,3 liter regn pr kvadratmeter i januar. Det er 36 procent over gennemsnittet. I februar er der foreløbig faldet 44 Liter nedbør.

Annonce

Mange steder er jorden så våd, at landmændene ikke kan køre på den.

Daniela Rixen, Slesvig-Holstens landbrugskammer.

Våd vestkyst

På vestkysten har det været endnu vådere. Således kom der i januar 86,7 liter regn i Sankt Peter-Ording, hvilket er 32 procent over normalen. I februar er der kommet knap 50 liter regn pr. kvadratmeter, hvilket er en fjerdedel mere end i et gennemsnitsår.

- Den slags situationer kan vi komme til at opleve hyppigere på grund af klimaændringer, tror Slesvig-Holstens miljøminister Jan Philipp Albrecht fra De Grønne.

- Endnu er de slesvig-holstenske landmænd ikke voldsomt bekymrede. Det er jo kun februar og på nuværende tidspunkt kan vi stadig nå at få vinter, forklarer Isa-Maria Kuhn fra delstatens landbrugskammer.

Håber på frost

Landmændene håber på frost eller solskin, fordi sæsonen for at sprede gødning ud officielt er i gang.

- Men mange steder er jorden så våd, at landmændene ikke kan køre på den, siger kammerets pressemedarbejder Daniela Rixen.

Dog er der fortsat tilstrækkelig kapacitet til at lagre gyllen.

Foreløbig behøver landmændene heller ikke at være bekymrede for såsæden.

- Grundlæggende kan man sige, at vintersæden kan udvikle sig fint, hvis den er kommet i jorden frem til slutningen af september, siger Mathis Müller, der er afdelingsleder for planteavl, plantebeskyttelse og miljø.

Det gælder primært for vinterraps, vinterbyg og vinterhvede.

Høst kan blive fin Høst kan blive fin

Nok lider planterne under vandet på markerne. Men jordens struktur er god på de arealer, der blev tilsået frem til udgangen af september. På grund af de tørre somre de seneste to år er der underskud af vand. Derfor trænger nedbøren hurtigt ned i undergrunden.

Anderledes ser det ud på de arealer, der først blev tilsået i de få perioder uden regn fra begyndelsen af oktober.

- Disse afgrøder udvikler sig dårligt. Desuden er der slet ikke blevet sået på mange marker i Slesvig-Holsten fordi det regnede så meget fra indgangen til oktober, fortæller Mathis Müller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Spark-dæk i Løgumkloster er aflyst

Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Annonce