Annonce
Læserbrev

Året vigtigste valg i Sydjylland

Læserbrev: Så er der udskrevet valg til repræsentantskabet i foreningen, der ejer koncernen Nykredit og Totalkredit. Valget vedrører mest de ca 40 procent af alle danske boligejere, der har realkreditlån i koncernen – men faktisk også boliglejerne, der bor til leje hos selskaber og organisationer, der har realkreditlån, virksomheder, der har realkreditlån og boligejere med lån i andre kreditinstitutioner - det vil sige i praksis alle.

For første gang nogensinde har Forenet Kredit i år fortalt medlemmerne i Sydjylland (som er alle låntagerne), at der er valg. Det er sket med et brev i e-boks og i store annoncer. Indtil undertegnede, og fem andre repræsentanter for utilfredse kunder, blev valgt ind i repræsentantskabet for fire år siden, har valgene været holdt stort set hemmelige. Det var dejligt bekvemt for ledelsen, for så kom der ingen udefrakommende kandidater og ingen vælgere. Så kunne repræsentantskabet udpeges ved fredsvalg – udpeget blev naturligvis ledelsen tro følgesvende, primært i form af folk fra samfundets øverste lag.

Det er nu blevet langt lettere at stille op som kandidat og deltage i afstemningen – men stadig ikke helt let. Ændringerne hilser jeg velkomne, men der er mere arbejde at gøre for at styrke medlemsdemokratiet.

Ved seneste valg blev jeg og de fem andre uafhængige kunderepræsentanter valgt ind på en stemning af kraftig kundeutilfredshed med stigninger i bidragssatserne. Disse stigninger havde alene til formål at gøre koncernen Nykredit lækker for en børsnotering. Når kunderne betaler mere stiger overskuddet og der kan fås flere penge i kassen ved en børsnotering. Vi holdt et hårdt og langvarigt pres på bestyrelsen og ledelsen, fordi deres begrundelse for børsnotering tydeligvis ikke holdt vand. Investorerne var lovet et afkast på 12,4 procent - et afkast, der kun kunne skaffes ved høje bidragssatser. Da Nykredit og Totalkredit er markedsførende og dermed prisfastsættende, ville en børsnotering med sikkerhed også medføre øgede priser for kunder i andre realkreditselskaber. Økonomer har anslået, at den samlede pris for en børsnotering af Nykredit for alle boligejere ville være cirka ti milliarder kroner årligt.

Derfor var det glædeligt, at koncernledelsen og bestyrelsen til sidst, hårdt presset, opgav deres forehavende.

Billige boliglån sikres bedst ved, at vi har et stærkt, veldrevet og kundeejet realkreditselskab.

Det synes oplagt, at det er helt nødvendigt igen at sikre, at der bliver valgt uafhængige kunderepræsentanter - ellers kunne det jo ske, at de gamle børsnoteringsplaner igen blev hevet op af skuffen.

Derfor: brug din stemmeret selvom det ikke er helt nemt.

Annonce
Hans-Jørgen Jagd
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce