Annonce
Varde

Årets Ølgodborger: Mine børn er fra Afghanistan

Agnethe Gammelgaard ved 10 års jubilæum i Multietnisk Forening i Ølgod i 2012, med Bayo Sanni, der grundlagde foreningen sammen med nu afdøde Benny Bech. Arkivfoto: Christer Holte

Agnethe Gammelgaard blev årets borger i Ølgod. Hun er især kendt for sit enorme engagement i integration af nydanskere.

Ølgod: Agnethe Gammelgaard, 58 år, har sit hjerte i integration. Ikke af politiske grunde, men fordi hun af hele hjertet føler sig beriget i mødet med andre kulturer og ønsker, at den berigelse skal sprede sig til alle.

- Hvis jeg havde været forberedt, da Hans Vestager kaldte mig op, ville jeg have citeret vores gode Tistrup-præst, Lars Bom, som engang sagde, at hvis vi bare alle tog vores naboskab på os, så var der jo ikke brug for en forening med det formål "bare at bringe folk sammen". For hvis bare alle gode Ølgod-borgere gjorde det, så havde der fx også været nydanskere i byfest-teltet her i aften. Der var ikke én, noterer hun.

I næste åndedrag fortsætter hun i selverkendelsens klare lys:

- Men bogstaveligt talt gør vi danskere det jo ikke en gang selv. Jeg har jo heller ikke mine primære, sociale relationer blandt mine naboer på Solbærvej i Ølgod men alle andre steder. Det er jo ikke noget problem, når man er herfra, men når man kommer fra en helt anden kultur og til et nyt sted, er man mere afhængig af naboskab.

Agnethe Gammelgaard

58 år.Lærer og videreuddannet til at undervise på sprogskole.

Har arbejdet på seks efterskoler og et par folkeskoler, inden hun i 2011 kom til Lærdansk i Skjern.

Har nu sit andet drømmejob, som hun siger. Efterskolejobbet var også et drømmejob.

Er i bestyrelsen for Ølgod IF Volleyball og er formand for Dansk Røde Kors i Ølgod og for Multietnisk Forening i Ølgod.

Agnethe Gammelgaard for to år siden, sammen med Khin Ma Win. Arkivfoto: Malene Wonsbek
Annonce

Datter fra Afghanistan

Årets Ølgodborger er et engageret menneske. Så Agnethe Gammelgaards relationer er der, hvor hun dyrker sine interesser, og det er i høj grad blandt nydanskere. Også i volleyklubben, hvor hun sidder i bestyrelsen, i Dansk Røde Kors i Ølgod, hvor hun blev formand for fire år siden, og i multietnisk forening, naturligvis, hvor hun har været med, siden hun flyttede til Ølgod i 2008 og snart blev formand.

Det multietniske er hjerteblod. Også i en grad, så hun har fundet en stor omgangskreds blandt de mange nydanskere, hun har hjulpet og lært at kende.

- Mine børn er fra Afghanistan - eller jeg er deres danske mor, siger hun.

Familien fra Afghanistan boede tidligere i Ølgod, men er flyttet til Brøndby.

- Og den yngste datter bliver færdig som læge på mandag, siger hun.

Datteren hedder Khatera, og hun er også årsag til en af Agnethe Gammelgaards få, lange udlandsrejser. Årets Ølgodborger er nemlig glad og tilfreds i sin hverdag og føler ikke aktuelt noget kæmpe behov for at rejse til eksotiske steder i sine ferier. Men da Khatera i forbindelse med sine studier var i Australien, kom Agnethe Gammelgaard på besøg.

Agnethe Gammelgaard ved udnævnelsen som Årets Ølgodborger i teltet ved Ølgod Festuge. Hans Vestager fra Ølgod Borgerforening stod for overrækkelse og tale. Privatfoto
Annonce

Relationer er to-vejs

For mig er det ikke opofrelse. Jeg siger det også i klasselokalet: I synes måske, I lærer meget af mig, men jeg lærer mindst lige så meget af jer! Jeg behøver ikke at rejse vildt langt, for jeg møder hele verden i min dagligdag, siger Agnethe Gammelgaard, der siden 2011 har undervist nydanskere på Sprogskolen Lærdansk i Skjern.

Hun danner relationer med de mange nye nationaliteter, og hun har en aftale om at blive gammel hos sin afghanske familie.

- Vi har en plan om, at en dag skal de tage sig af mig. Vi får brug for andres hjælp med alderen, og så er den slags relationer rare at have, siger hun.

På den måde er hun med alderen blevet lidt bedre til også at bede om hjælp.

- Der er for eksempel ingen grænser for, hvad Chin-familierne i Ølgod vil gøre for mig, siger hun.

Chin-familien er en af de store, nydanske grupper i Ølgod, hun har været og er i berøring med.

- De siger aldrig nej, siger hun.

Annonce

Ølgod er god til integration

For eksempel kan hun finde på at bede om hjælp til at klippe sin hæk. Ikke kun fordi hun ikke selv har tid. Som hun siger, så er hun en kvinde, der langt hen ad vejen kan klare sig selv. Men i virkeligheden fordi det er gået op for hende, at rigtige relationer går begge veje.

- Integration er Agnethe Gammelgaards hjerteblod, og hun føler, at Ølgod er en formidabel by i den retning. Det med naboskabet kan vokse, men i øvrigt oplever hun kun velvilje og stor respekt for det multietniske.

- Hvor det i Danmark under ét er op ad bakke med integration, så har vi medvind i Ølgod. Jeg vil bare gerne undgå, at alle tænker: Det klarer Agnethe og multietnisk forening, så det er i gode hænder. En organisationen/forening kan ikke arrangere venskab, kollegaskab og naboskab. Her er alle nødt til at tage del, siger hun.

Annonce

Lektiecafe for ever

Multietnisk Forening var dannet, før hun kom til Ølgod. Hun fulgte arbejdet på sidelinjen, fordi hun dengang boede i Skovlund og dér arbejdede for at få flygtninge til Skovlund.

I dag er Multieetnisk Forening en institution i Ølgod og i Varde Kommune. Og dens daglige synlighed er i Lektiecafeen, eller Tal-dansk cafeen, der er åben hver tirsdag og torsdag kl. 15.30 til 17 i mødelokale 1 i Kulturhuset.

- Vi kommer aldrig til at lukke lektiecafeen, for det er stedet, hvor nydanskere altid ved, at de kan træffe en af de trofaste lektiecafehjælpere fra foreningen og få hjælp til alverdens ting, siger hun.

I øvrigt mener Agnethe Gammelgaard, at der kunne være mange kandidater til prisen som Årets Ølgodborger.

- Jeg synes, børnehaveleder Aase og de andre i børnehaven Skovbrynet skulle have prisen. De har over 22 nationaliteter i børnehaven og vuggestuen, og de har også haft adskillige nydanske kvinder og mænd i sprogpraktik. De er kanon gode til integration, og det er dér, det hele begynder - og i Ølgod Skole at det hele fortsætter. De gør det også fantastisk godt. Jeg tror, jeg vil indstille Skovbrynet til prisen næste år, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce