Annonce
Livsstil

Mange penge at spare: Det er nu, du skal gå i haven og høste frø

Det kan betale sig at indsamle rigeligt med frø af de planter, man er sikker på, der skal sås mange af næste år. Krydderurter såsom dild, koriander og kørvel høster jeg altid rigeligt af, for de sås ad flere omgange i vækstsæsonen. Foto: Helle Troelsen
September er et rigtig godt tidspunkt at høste frø. Mange krydderurter, sommerblomster og stauder står nu med flotte frøstande, der skal sikre deres afkom. For snart går planterne til hvile, nogle dør, mens andre kommer igen til næste år.

Egentlig kan man blot lade frøene falde til jorden eller sprede sig rundt i haven med fuglene samt vejr og vind. Men vil man gerne have styr på, hvor småplanterne skal gro, så skal frøene samles ind, lægges til tørre og gemmes, til det er rette tidspunkt at putte dem i jorden.

Der er mange penge at spare på dyre frøindkøb, når man selv tager frø fra for eksempel dild, koriander, fennikel, kørvel og andre frø af urter samt sine favorit-sommerblomster, som man typisk sår hvert år i rigelige mængder.

Så er der nemlig bedre råd til at købe en masse nye sorter, man kan formere videre på i de kommende år, hvis de falder i ens smag, vel at mærke. Det har de jo en tendens til at gøre her hos mig, og så kommer jeg pludselig i pladsmangel.

Annonce

Desuden vil man kunne høste så mange frø, at hvis nogle skulle gå tabt, er der rigeligt at tage af.

Ud med kurven

Jeg tager min kurv under armen, en stak kaffefiltre og en tusch og går en runde i haven og indsamler frø.

Det skal være tørvejr, når der høstes frø, så frøene ikke er våde. Er de det, er der risiko for, at de mugner.

Snart er frøstande fra purpursolhat modne. De høstes, når frøene slipper let. De sås i slutningen af vinteren, for frøene kræver kulde for at spire. Indtil da tørres frøene indenfor i et tørt rum ved almindelig stuetemperatur og opbevares derefter i en lufttæt beholder. Foto: Helle Troelsen

Frøene skal være modne, når de høstes, hvilket kan ses, når de let slipper frøstanden. De lægges i kaffefilteret, hvorpå jeg skriver navn.

Nogle gange tænker jeg, at det er noget pjat altid at skrive navn på, for efterhånden skulle man jo kende frøene fra hinanden. Men det er ikke altid tilfældet, må jeg konstatere efter mine egne fejlsåninger. Nu skriver jeg sort og farve (når det gælder sommerblomster), så jeg er helt sikker.

Annonce

Eftertørring af frø

For at få glæde af frøene er det vigtigt, at de efter høst behandles og opbevares rigtigt.
Høstede frø skal eftertørre, inden de pakkes ned. Den bedste måde at gøre det på, er at lægge dem på et stykke køkkenrulle eller lade dem blive i kaffefilteret i et lunt og godt ventileret rum, hvor der er en lav luftfugtighed.

Undgå at lægge dem i direkte sol. Kældre eller fugtige udhuse kan ikke bruges, da vandprocenten i frøene bliver for høj.

Kurven tages under armen, og der indsamles frø. De puttes i kaffefiltre, hvorpå navnet på planten skrives. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Opbevaring af frø

Frøene kan opbevares i små papirsposer, kaffefiltre eller kuverter, der placeres i en lufttæt beholder. Det beskytter frøene for udsving i luftfugtigheden. En høj luftfugtighed kan nemlig medføre svamp og råd i frøene.

Indkøbte frø skal behandles på samme måde, når de opbevares til senere såning. De ligger i frøposer af papir, og ofte er der endnu en lille lukket, lufttæt papirkuvert indeni.

Russisk mandstro står nu med modne frøstande. Dem tager jeg ikke frø af, for de sår sig selv villigt i bedene, hvor de har vokset. Man skal blot huske på ikke at luge dem væk. Så det er en god idé at kende yndlingsplanterne på deres kimblade. Foto: Helle Troelsen

Hvis frøene skal sås allerede i år eller inden for et år, skal de opbevares indenfor i et tørt rum ved almindelig stuetemperatur. Her kan de stadig overleve med en god spireevne. Det er dog bedst i et køligt, tørt rum. Her kan køleskabet bruges.

Har man købt eller indsamlet et stort parti frø, der skal gemmes i mange år, så er den bedste opbevaring i fryseren. Men her skal man huske, at man ikke må åbne beholderen, før den er tøet helt op. For ellers vil der dannes kondensvand i beholderen, og frøene vil blive fugtige med risiko for svamp og råd.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Forfatter Søren Ulrik Thomsen fejrer 40-års jubilæum med ”City Slang”: Fremtiden viste sig på 4. sal

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Første spadestik til logistikcenter taget: Nu kan byggeri til 130 millioner gå i gang

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyder udfordrer myndigheder: Vil have regnvandsbassin i beskyttet område

Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Haderslev

Orangeriet By Malle udvider med bæredygtigt tøj

Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Team Esbjerg For abonnenter

Hun fik chancen på en uvant position: Tyrkiske Türkoglu og norske Reistad lyste op og sørgede for den forventede sejr

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Islænding sparkede bolde i kassen, anfører efterlod et hullet forsvar, og SønderjyskE var ved at smide stor pokalføring

Team Esbjerg

En glædelig nyhed: Bomstærk Team Esbjerg-profil nærmer sig et comeback

Annonce