Annonce
Navne

Årets Lokalsamfund 2021: Lille by i fare for afvikling vender skuden - henter nye tilflyttere og et millionbeløb til forsamlingshuset

Anders Wangsecher og Lene Kruse Rasmussen kunne fredag eftermiddag fortælle Skovbys indbyggere, at byen var kåret til årets lokalsamfund i 2021. Her sidder de i et af byens nye sheltere. Foto: Timo Battefeld
Fredag eftermiddag kunne lokale Lene Kruse Rasmussen endelig fortælle Skovbys indbyggere, at de var kåret til Årets Lokalsamfund i 2021. Det sker efter, at den lille by på knap 100 indbyggere har haft god succes med at få nye borgere til byen. Forsamlingshuset får også snart et nyt liv.

Skovby: - Hvad sker der herinde?

En mand stikker hovedet gennem glimmergardinet til forsamlingshusets festsal. Han kan se, at der er dækket op med borde, stole, lys og flag. Og så står der også to store beachbannere med ordene: "Skovby: Årets Lokalsamfund".

- Ja, nu så du det, som du ikke måtte se, siger Lene Kruse Rasmussen med et smil på læben. Manden får en sodavand for at holde på hemmeligheden i blot et par timer mere.

Annonce

I lang tid har Lene Kruse Rasmussen været nødt til at holde på hemmeligheden om, at Skovby uden for Vojens er blevet kåret til årets lokalsamfund i Haderslev Kommune. I starten af oktober sendte hun ansøgningen afsted.

- Jeg kan huske, at jeg fældede et par tårer, da jeg fik at vide, at vi havde vundet. Men det var så underligt ikke at kunne dele det med nogen. Det er først her i dag, at det er gået op for mig, når jeg nu kan fortælle det til de andre i byen, siger Lene Kruse Rasmussen, der er kasserer i Skovby Forsamlingshus.

Hjertet i byen

I Lenes ansøgning går ordet "hjerte" igen og igen, hvor hun bruger det som en fællesbetegnelse for fællesskabet og centrum af byen, hvor byens forsamlingshus ligger.

- Det er fra forsamlingshuset, at hele byen pulserer fra - det er byens hjerte. Og har vi ikke et hjerte, fungerer vi jo ikke, siger Lene.

Og forsamlingshuset kommer da også til at få nyt liv. I juni fik Skovby bevilliget lidt over en million kroner fra kommunens landsbyfornyelsespulje, hvor pengene hovedsageligt skal gå til at sikre klimaet indenfor, hvor der også skal nye lofter til. Varmeregningen er nemlig ret høj i øjeblikket.

- Forsamlingshuset er altafgørende for, at vi har et sted, hvor vi kan samles og have noget fælles. Det er den eneste mulighed vi har for at lave nogle fællesaktiviteter i denne by. Det gode ved at bo i Skovby er, at vi ligger meget centralt, men det betyder også, at børnene her går på mange forskellige skoler. Så det her er knudepunktet, siger Lene Kruse Rasmussen.

Fredag eftermiddag kunne Lene også afsløre, at Skovby får deres egen hjertestarter, der kommer til at hænge ude foran forsamlingshuset. Foto: Timo Battefeld

En anden ting, som Skovby har arbejdet med, er at trække nye tilflyttere til området. Det har været en udfordring, men formanden for forsamlingshusets bestyrelse synes, at de har haft god succes.

- Vi har haft godt styr på tilflytterne her på det seneste. En af dem, der lige har hjulpet med at få byens nye shelters på plads, har kun boet her i fire måneder. Når der kommer nogen nye hertil, så er vi gode til at sige hej og få dem med i fællesskabet, siger Anders Wangsecher.

Annonce

Et kæmpe skulderklap

Men antallet af nye tilflyttere er også den udfordring, som Skovby fortsat kommer til at stå overfor, vurderer Anders Wangsecher:

- Vi skal gøre alt for ikke at blive affolket, så vi skal gøre det mere attraktivt at bo her i Skovby. I dag er der nærmest ingen offentlig transport til de unge, så vi skal arbejde for at få flere afgange herfra, siger han.

Men det er ikke helt urealistisk. For er der noget indbyggerne i Skovby er gode til, så er det at råbe højt, når de har brug for hjælp til noget. Og når bolden er der, så er de klar til at gribe den.

- Vi lader os ikke skræmme af, at vi er små, og vi tør at tage chancer. Herude er det op til os selv, hvad vi vil have ud af at bo her, siger Lene Kruse Rasmussen.

Konfettirørene blev skudt af, da Skovby officielt fik titlen. Her blev de blandt andet også overrasket med en ny projektor til deres forsamlingshus. Foto: Haderslev Kommune

Derfor ser hun også titlen som "Årets Lokalsamfund" som et kæmpe skulderklap, da det jo af og til kan være svært at være en lille by.

- Jeg tror også, at det er rart, at borgerne her kan mærke, at afstanden mellem Skovby og Haderslev Kommune egentlig ikke er så stor, som man nogle gange godt kan føle, den er. Men det er op til os selv, hvor overset vi vil være. Så det handler bare om at bede om hjælp og sige, hvad vi har af ønsker, siger hun.

Årets Lokalsamfund 2021

Hvert år hædrer Haderslev Kommune et lokalsamfund i landdistrikterne, der har vist et særligt engagement for deres hjemstavn.

Repræsentanter fra lokalsamfundene har skullet indsende en ansøgning, hvor der skulle lægges vægt på udviklingen af lokalsamfundet, øget tilflytning, synliggørelse af det gode liv og samskabelse.

Ansøgningerne er blevet bedømt af forrige års vinder, borgmesteren, en udvalgsformand og næstformand samt lokalredaktøren fra JydskeVestkysten i Haderslev.

Vinderen hædres med en check på 25.000 kroner, en pokal og et beachbanner.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Aabenraa

Så skal der igen dates i Sønderjyllandshallen

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sydjylland

Mens 15 er døde på landsplan, daler coronasmitten flere steder i landsdelen: - Der er lys forude

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Sydjylland

Kalder du en flødebolle for en flødebolle?

Annonce