Annonce
Kolding

Årets store flagfest rykker i Fakta

Kongeåmuseet overtager værtsrollen i år, når der skal holdes fest for Dannebrog på Valdemarsdag. Kirsten Wehmüller fortæller, at der arbejdes med en udstilling af forenignsfaner, som kan ses i den nedlagte Fakta ved siden af museet. Arkivfoto: Jacob Schultz
Kongeåmuseet overtager værtskabet fra Koldinghus, når den årlige flagfest skal holde på Valdemarsdag. Dagen fejres blandt andet med en flagudstilling, der får plads i den nedlagte Fakta ved siden af museet.

Vamdrup: I år er det 800 år siden, at Dannebrog ifølge legenden faldt ned fra himlen ved det berømte slag ved Lyndanisse. Det bliver massivt markeret i hovedstaden den 15. juni med både flagparade, festgudstjeneste, sang, taler og modtagelse af stafetten fra den landsdækkende cykelstafet.

Hvis man ikke tager til København på Valdemarsdag, kan man nøjes med at køre til Vamdrup i stedet. Her har Kongeåmuseet for første gang overtaget værtskabet for festlighederne, der ellers plejer at foregå på Koldinghus, hvor lokalafdelingen af Danmarks-Samfundet uddeler Dannebrog til foreninger, spejdere og organisationer, der har fået deres ansøgning om et flag bevilget.

- Vi har lejet lokalet i den tidligere Fakta-bygning, så vi kan lave en udstilling derinde med de gamle foreningsfaner, som vi ejer her på museet. De er meget skrøbelige, så det er nogen, vi skal passe godt på, men jeg tror, vi kan få lavet en fin udstilling med flagene og om de foreninger, som har modtaget dem, siger Kirsten Wehmüller, der er formand for Kongeåmuseet.

Hun oplyser, at udstillingen kan ses både på Valdemarsdag, men den bliver også ved at holde åbent i en uges tid derefter.

Ved selve festligheden den 15. juni bliver der både mad, drikke, musik, sang og et foredrag af Niels Aage Sørensen, som fortæller om Dannebrogs historie.

Annonce

Flagfest i Vamdrup

Jubilæet afholdes Kongeåmuseet sammen med Danmarks-Samfundet.

Programmet ser sådan ud:

13.30-14: Musik gennem byen
14: Velkomst og fællessang
14.15: Foredrag om Dannebrog ved Niels Aage Sørensen
14.45: Fællessang
15: Kaffe
15.30: Uddeling af faner
16: Fællessang (mulighed for køb af pølser)
17: Arrangementet afsluttes

Forventninger til 2020

Tirsdag har Kongeåmuseet i øvrigt sit regnskab til godkendelse i kulturudvalget. Politikerne blandt andet konstatere, at museet kom ud af 2018 med et lille overskud - på knap 6600 kroner - som føjer sig til egenkapitalen på 550.000 kroner. At beløbet er så stort, skyldes at museet for flere år siden modtog en stor arv.

- Vi bruger nogle gange en smule af pengene, men ellers passer vi godt på dem, så museet har midler, hvis det en dag bliver nødvendigt. Skal man for eksempel have taget skiftet, bliver det beløb jo hurtigt reduceret, siger Kirsten Wehmüller.

I 2018 havde museet entréindtægter for lige over 16.000 kroner. Formanden håber, at det bliver til mere næste år, hvor man landet over vil markere 100 års jubilæet for genforeningen. I den historie spiller Vamdrup en central rolle, fordi byen opstod som grænsestationsby efter tabet af Sønderjylland.

- Vi er gået i samarbejde med en række andre lokalarkiver om at lave både en cykel- og en bilrute, så man kan køre langs den gamle grænse. Jeg tænker, at vores museum vil være et fint stop på midten af sådan en rute, siger formanden.

I alt havde Kongeåmuseet en samlet indtægt på lige over 197.000 kroner i 2018, kan man læse i det nye årsregnskab, og langt størstedelen skyldes det årlige tilskud fra Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce