Annonce
Haderslev

Årtiers største projekt: 26 hektar midt i Haderslev skal udvikles

Så indbydende og vellykket skulle Jomfrustien-området gerne blive i løbet af få år. Nu skal masterplanens intentioner omsættes til en lokalplan. Computerillustration: Tegnestuen BCVA
Udarbejdelsen af en ny lokalplan, der skal realisere Jomfrusti-projektet, sættes i gang. Plan løber samlet op i 170 millioner kroner. Politikere glæder sig.

Der blev skrevet historie tirsdag aften. Et fuldstændig enigt Haderslev Byråd godkendte uden slinger, at der nu udarbejdes en lokalplan for det største projekt i Haderslev by i årtier.

Nu skal de formelle streger og vilkår for Haderslevs blå-grønne park nemlig sættes. Et projekt, der har været på vej siden 2015 og som ikke blot skal klimasikre et 26 hektar stort område omkring Jomfrustien, men også samtidig forbinde den nye bydel på havnen med Haderslevs gamle kvarterer og gøre det endnu mere attraktivt for investorer og bosættere at vælge Haderslev.

Blandt politikerne var der selvsagt stor tilfredshed:

Annonce

- Det er en stor fornøjelse, at vi nu kan sætte det i gang. Så lad os bare komme i gang, lød det fra Søren Rishøj Jakobsen (S), der på vegne af udvalget for plan og miljø og i formand Benny Bondes (NB) fravær bad om grønt lys fra de øvrige byrådskolleger til projektet, som i løbet af de næste år kommer til at forvandle den kedelige Jomfrustien med en helt ny park, hvor regnvand fra ekstrem skybrud kan samles under uvejr og byens borgere og gæster nyde livet og hinanden i solskin.

Det er et helt unikt projekt, og det vil løfte vores by op til nye højder.

Allan Emiliussen (V)

- Det er et helt unikt projekt, og det vil løfte vores by op til nye højder, sagde Allan Emiliussen (V), der ikke er i tvivl om, at kommunens investeringer på samlet 170 millioner kroner over de næste år vil sætte gang i en spændende og dynamisk udvikling:

- Når kommunen går foran, så kommer de private også. 26 hektar er noget med volumen i, tilføjede han.

Politisk behandling

Planen, som nu skal udarbejdes, skal ligge klar til politisk behandling i foråret 2022, hvorefter den bliver sendt i offentlig høring. Tidsplanen siger, at der skal ske en endelig politisk vedtagelse af lokalplanen og den medfølgende VVM-redegørelse – altså vurdering af projektets betydning for miljøet - til næste sommer, hvorefter arbejdet kan gå i gang.

Projektleder Jens-Kristian Mikkelsen har tidligere udtalt til JydskeVestkysten, at den blå-grønne park kan være klar i 2027

Der har fra starten været og er fortsat meget stor offentlig interesse for Jomfrustiprojektet. Derfor var mange også bekymrede, da politikerne i Haderslev Byråd på grund af store økonomiske vanskeligheder i flere år var nødt til at lade projektet ligge i skrivebordsskuffen. Først i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2021 blev planerne for alvor sidste år hevet frem igen.

Enhedslistens Svend Brandt kunne af samme årsag ikke lade være med at drille sine byrådskolleger:

- Man kan spørge sig selv, hvorfor det først kommer nu? Vi er jo alle enige og kunne også være gået i gang for et par år siden, sådan som vi i Enhedslisten foreslog, lød det fra Svend Brandt.

Baggrund

I april 2014 var Haderslev Kommune vært for en konference, hvor kommunen sammen med interessenter evaluerede udviklingen af havneprojektet. Ved den anledning efterlyste museumsinspektør Lennart Madsen, at der blev skabt en sammenhæng mellem den nye bydel på Haderslev Havn og den historiske bykerne.

JydskeVestkysten satte i en række artikler emnet til debat.

I juni samme år slog borgmester H. P. Geil (V) til lyd for, at der blev lavet en masterplan for området.

Det blev indledningen til et stykke politisk benarbejde, hvor politikere og embedsmænd i Haderslev Kommune og det kommunale forsyningsselskab gik i tænkeboks for at skabe en forbindelse, hvor klimasikring også kunne indarbejdes.

Der blev holdt borgermøder, og derefter blev der udarbejdet en masterplan for Jomfrustien, der lå klar i 2017. På grund af skrantende økonomi har planen indtil nu ligget brak, men nu sættes arbejdet i gang.

Henrik Rønnow (S) tog teten op:

- Jeg kunne se på avisens forside, at vi er de næst hurtigste til sagsbehandling, men vi er ikke de næst hurtigste til at skabe vækst og udvikling. Vi har været enige hele vejen igennem, men først for et år siden blev vi enige om økonomien. Når vi skal skabe udvikling, så skal kommunen gå forrest – og det gør vi nu. Det er den vej, vi skal, sagde Henrik Rønnow.

Annonce

Kulturen skal ind

Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt brugte anledning til at opfordre til at tænke kulturen ind i Jomfrusti-projektet:

- Nu fjerner vi en grim bagside af byen og binder havn og midtby sammen. Vi sætter både gang i fremtiden med private investorer samt i boliger, erhvervsliv og handleoplevelser, men vi gør det i en by, der har en historisk fortælling. Henvisningskiltet ved motorvejen fortæller, at vi er værdige at besøge. Dette projekt er også startskuddet til, at vores kultur- og historiske vækstlag byder ind. Vi laver et parkanlæg, der er nyt og moderne, men en park, der også skal være helt typisk Haderslev. Den skal have en kulturel fernis, der gør den til Haderslev, så dette er også et startskud for alle de gode ideer, der kan gøre, at vi får en ren grøn og blå park, der er noget særligt og bliver brugt mest muligt, sagde Carsten Leth Schmidt.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce