Annonce
Aabenraa

Ægtepar forvandlede ruin til palæ: Nu sælger de det med blødende hjerter

Foto: Lilienhoff
Efter at have knoklet i 14 år med at renovere den gamle landsbyskole i Varnæs, har Susanna og Morten Skakke sat den til salg. Det har ikke været nogen nem beslutning, og ægteparret er stadig i tvivl, om de er klar til at sælge.

Varnæs: Det er med stort vemod, at ægteparret Susanna og Morten Skakke nu sælger deres bolig.

Det er nu heller ikke et helt almindeligt hus, der venter på en ny ejer. I 2005 købte ægteparret den gamle landsbyskole i Varnæs som en decideret ruin, hvor der voksede rosenbuske i stuen, der var grafitti på væggene, alt var smadret inde i bygningen, og udenfor lignede det et vildnis. Et spøgelseshus, som dengang var en skændsel for sine omgivelser.

Det er det bestemt ikke længere. Tværtimod. De sidste 14 år har ægteparret knoklet med at renovere den bevaringsværdige bolig, som i dag beskrives som en palælignende villa med udsigt til åbner marker i Varnæs.

Morten Skakke lægger ikke skjul på, at det har været en vanskelig beslutning at sætte huset til salg.

- Men nu har vi boet der i 14 år, og for os repræsenterer huset et stort stykke arbejde. Så måske trænger vi til at holde lidt fri nu. Men jeg må indrømme, at vi stadig er i tvivl om, hvorvidt vi skal sælge det, så det er med blødende hjerte, siger Morten Skakke.

Annonce

Varnæs Skole

  • Den gamle skole blev bygget i 1899. I begyndelsen var der kun en etage, men efter genforeningen blev en ekstra etage bygget på. Skolen fungerede indtil den nuværende skole blev bygget i 1964.
  • Skolen havde tre lærere, og førstelæreren boede i et hus på 200 kvadratmeter på den 4500 store grund.
  • Det hus rev ægteparret Skakke væk, da de overtog de 1000 kvadratmeter i 2005. Nu er der 730 kvadratmeter tilbage, 15 kvadratmeter kælder og 50 kvadratmeter udhus. Selve grunden er på 4219 kvadratmeter.

Det er hjerteblod

Huset på Blåkrogvej 2 er sat til salg for små syv millioner kroner. De bud, der kommer ind, bliver fuldstændig afgørende for, om boligen nu også skal have nye ejere.

- Vi venter og ser, hvad der kommer ind. Vi vil ikke sælge det, hvis vi ikke føler, det har været umagen værd. Så vil vi hellere blive boende. Vi elsker det hus, og det er hjerteblod, siger Morten Skakke.

Tilbage i 2008 fik ægteparret en pris fra Varnæs Birk Borgerforening for at have reddet den kulturhistoriske bygning fra forfald og gjort en indsats for at bevare den originale arkitektur. De var meget stolte over, at andre nu også kunne se idéen med det omfattende projekt.

– Det er en kæmpe sejr, når andre også kan se det. Vi troede på det fra starten af og har aldrig selv tvivlet på, at det kunne lade sig gøre. Det var der ikke mange andre, der gjorde. Derfor er vi meget glade for den anerkendelse, sagde Morten Skakke dengang Samtidig roste han folk i lokalsamfundet for at vise deres opbakning. – Det er jo de mennesker, der har gået og været kede af, at skolen forfaldt. De viser, at de sætter pris på resultater. Det ser man ikke mange steder, sagde han.

Du kan se billeder fra boligen hos mægleren Lilienhoff her.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce