Annonce
Varde

Ægteskabet har ført Ketty og Harry gennem både plovfurer og over bonede gulve

60 år har Ketty og Harry været gift og været gennem både krisetider med deres landbrug og store oplevelser fra Harrys tid som borgmester i Ølgod og medlem af Ribe Amtsråd. Foto: Annette Bruun Jarl
Ketty og Harry Hansen har diamantbryllup og er efter 53 år på hendes slægtsgård faldet godt til i Grindsted. De har på grund af hans politiske arbejde været vant til sceneskift.

Kærbæk/Grindsted: For syv år siden tog Ketty og Harry Hansen en stor beslutning. Han var 77 år og hun 74, da de besluttede, at Grindsted skulle være deres nye hjem. Da havde de i over 53 år drevet en gård på Fårholtvej i Kærbæk, Kettys fødehjem, bygget på heden af hendes bedsteforældre for 150 år siden.

Ketty var ikke mere end 14-15 år, da Harry første gang fik et godt øje til hende. Han var på besøg hos en kammerat og hørte hende spille klaver og harmonika. Det blev han noget betaget af, men først da han nogle år senere fik plads på en gård i Skovlund, blev de to kærester.

1. april 1961 overtog de Kettys fødegård og fik samme dag deres første barn.

- Det krævede sin mand, siger Harry Hansen med et glimt i øjet.

Selvom han var uddannet landmand, endte det med at være Ketty, der styrede både gård, husholdning og børneflok. Også 1960'erne var en hård tid for landbruget, og Harry tog arbejde på Grindstedværket for at få det til at løbe rundt.

Da Danmark kom med i EF, som det hed dengang, var det nu eller aldrig for den fædrene gård.

De besluttede sig for at blive, udvidede til 40-50 køer og var godt tilfredse med det arbejdsomme liv som bønder. Så skete der noget, så det endte med igen at være Ketty, der måtte drive gården.

Diamantbryllup: Gift i 60 år

Den 28. maj 1960 blev Ketty og Harry gift i Ansager Kirke i forbindelse med, at han skulle være ved militæret i Fredericia.

Festen er udsat på grund af corona, men på selve dagen kommer de fem børn og svigerbørn hjem.

Skulle nogen finde på at kigge forbi om formiddagen, kan man få et glas vin på terrassen på Kærvej i Grindsted.

Harry og 32 år i politik

For politisk interesserede vil navnet Harry Hansen måske være velkendt. Han var i 12 år borgmester i Ølgod og havde også en årrække i Ribe Amtsråd. 32 år med politik blev det til, og så var der kun tid til at være landmand i weekenderne, og når de driftsledere, de efterhånden fik ansat, holdt fri.

Der var langt fra plovfuren til de bonede gulve, men Harry trivedes begge steder og havde der god nytte af sin officiersuddannelse fra Fredericia. For Ketty var det hele en smule overvældende.

- Men jeg kunne jo godt lide at få nyt tøj, smiler hun og fortæller, at hun derudover var tilfreds med at høre alle historierne fra Harry.

Dronningens besøg i Varde står stadig som noget af det største, og det er også de kongelige, som har givet Harry en af de store oplevelser: Han blev slået til ridder og havde smukke kunstbøger fra Janusbygningen i Tistrup med til Dronning Margrethe, da han skulle til København for at takke for ridderkorset.

Dronningen var udrejst, så Harry mødte i stedet kronprinsen, og det viste sig, at de to havde masser at tale om: Kronprinsen kendte nemlig godt Janusbygningen, hvor han var kommer forbi i kampvogn, mens han var soldat i Varde.

Den historie fik Ketty så over den efterfølgende frokost i Nyhavn.

Harry ved den dag i dag ikke, hvorfor han fik ridderkorset, som jo gives til borgere, der har gjort en særlig indsats for Danmark. Det har Harry som både borgmester i Ølgod og medlem af amtsrådet, men han tror selv, at det er for en ganske særlig indsats:

- I forbindelse med murens fald i 1989 var jeg med til at "demokratisere" Østeuropa. Man var jo bange for, at vi ville blive overrendt af millioner af russere og andre, så de skulle i stedet lære om demokrati dér, hvor de var. Jeg fik en kommune i Ungarn og i Letland og rejste en masse, og vi havde genbesøg i Danmark og besøg ude på gården. Det var et kæmpe arbejde for Ketty og driftslederen, for der skulle jo se ordentligt ud, når vi fik besøg, husker Harry.

Annonce

Malkning og Nietzsche

En af opskrifterne på det lange ægteskab er at kunne tale godt sammen, mener Ketty og Harry.

- Vi er meget forskellige. Jeg står fast og er nok bedst på tomandshånd. Harry er mere udadvendt og vader ind i folk med træsko på. Konflikter mellem os har vi altid taget med det samme, og det har givet os mange gode snakke, mener Ketty.

Harry har også vendt mange politiske beslutninger med Ketty:

- Det var ikke altid, den endelige beslutning blev taget i byrådssalen. Det kunne være hjemme ved køkkenbordet eller under malkningen, hvor jeg altid fik mange gode ideer, husker Harry, som altid havde en lille lommebog, så han med det samme kunne grifle ideerne ned.

Et ting er at tale godt sammen. For Ketty og Harry er der også noget meget større, der betyder noget: Deres tro på Gud.

Selv om Ketty har læst både dansk, tegning og psykolog på VUC og også har taget HF eksamen i dansk og lært filosoffen Nietzsche at kende, har det ikke kunnet rokke hende. Nietzsche erklærede Gud for død, og selvom de diskuterede det meget i Kettys klasse, ændrede det ikke hendes opfattelse af, hvordan verden hænger sammen.

- Min lærer elskede at drille mig med det. Men vores tro på Gud er vigtig og har været med til at bære vores lange ægteskab, mener hun.

For fra Biblen stammer jo også ordsproget om ikke at lade solen gå ned over din vrede. Det ordsprog har diamantparret prøvet at følge, selv om det ikke altid har været nemt at være den, der rakte ud efter den anden.

- Men nogle gange er det jo bare det, der skal til, en lille bevægelse kan sige mere end så mange ord, mener Harry.

Fra udestuen på Kærvej i Grindsted er der et kig ned over engen, som minder lidt om den udsigt, Ketty og Harry Hansen havde fra gården i Kærbæk. Foto: Annette Bruun Jarl
Annonce

Livet i byen

Det har vist sig at være en god beslutning at flytte fra landet udenfor Ansager og ind til Grindsted. Udsigten fra huset på Kærvej minder en smule om det kig ned over engen, som de ude i Kærbæk vågnede op til hver dag. Og så har byen så meget at byde på, synes de to, som heller ikke selv har været nærige med at bidrage.

Ketty spiller om fredagen til sang på Mødestedet. De har begge været engageret i at få tirsdagscafeen i Kronen til at køre. Harry er formand for Billund Kommunes Museer og i bestyrelsen for Besættelsessamlingens Venner. De er fortsat medlemmer af Y's Mens Klub i Ansager, som er stiftet af klubben i Grindsted, så også her er der netværk.

- Det ligger i vores DNA at engagere os. Det kan vi slet ikke lade være med, siger Ketty.

- Når man selv er åben og giver noget af sit eget røde hjerte, så får man masser tilbage, mener Harry.

Familien, der - nu som før - er det vigtigste i Harry og Kettys liv, tæller fem børn, 14 børnebørn og fire oldebørn. De kunne have haft seks børn, men mistede deres anden søn for over 50 år siden, da han var bare tre år. Hans gravsten er flyttet med til Grindsted Kirkegård, og det er også en måde, der hjælper diamantbrudeparret med at falde til i nye omgivelser.

Annonce
Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Varde For abonnenter

Landinspektør: Danske Lov fra 1683 afgør kabelstrid i Alslev

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Annonce