Annonce
Haderslev

Ældre advarer mod besparelser

Der bliver flere ældre i fremtiden. Således forudses det, at der i 2023 vil være 512 flere mennesker over 80 i Haderslev Kommune. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix
Færre dagcenterpladser er et element i et omfattende sparekatalog. Udgifterne på ældreområdet sprænger rammen med 7.5 millioner i de kommende år.

HADERSLEV: Lukning af aktivitetscentet Lillegården i Hoptrup. Lukning af dagcentret på Hiort Lorenzens Centret. Det er nogle enkelte elementer i et sparekatalog, som politikerne i voksenudvalget i nærmeste fremtid skal tage stilling til.

Indholde bekymrer seniorrådet, der under ingen omstændigheder vil acceptere besparelserne.

Annonce
Man går her efter dem, der har opbygget velfærdssamfundet.

Hans Egon Lorenzen, seniorrådet i Haderslev Kommune

Merforbrug

Alene i år er merforbruget på 12.9 millioner, fordi et merforbrug fra 2018 på 5.4 millioner er overført til 2019. Frem til 2023 vil merforbruget være på 7.5 millioner, og derfor skal det ansvarlige udvalg, voksenudvalget, på sit møde den 7. maj tage stilling, hvad der skal reduceres for at få enderne til at nå sammen, og forvaltningen har udarbejdet et sparekatalog.

- Gamle heste

- Det er gamle heste, man trækker af stalden. Man sparer på hjemmehjælpen, der skal ikke gøres så meget rent og så videre. Når vi taler om gamle heste vil jeg selv trække en frem fra stalden: Man går her efter dem, der har opbygget velfærdssamfundet, mener formanden for seniorrådet, Hans Egon Lorenzen.

Der bliver flere ældre i fremtiden, og forvaltningen har regnet ud, at Haderslev Kommune af den grund vil stå med en økonomisk udfordring på 64 millioner kroner i 2023. Blandt andet fordi flere ældre giver flere indlæggelser, hvilket igen udløser mere genoptræning. Kommunerne er kommet under yderligere pres, fordi borgere med en genoptræningsplan fra sygehuset i dag kan vælge en privat udbyder, hvis kommunen ikke tilbyder det inden syv dage.

Hans Egon Lorenzen efterlyser mere solidaritet mellem byrådets udvalg. Voksenudvalget har tidligere henvendt sig til økonomiudvalget med sine økonomiske kvaler, men fik besked på at finde besparelserne indenfor egne rammer.

- Jeg vil egentlig ikke blande mig i, hvordan de skaffer midlerne, men jeg synes, man skal beholde det serviceniveau, der politisk er vedtaget, og så skaffe de penge, der skal til, mener Hans Egon Lorenzen.

Selv er han tilhænger af en skattestigning, men på det spørgsmål blev han stemt ned i seniorrådet, fortæller han.

I sit høringssvar foreslår seniorrådet i stedet øgede indtægter og administrative besparelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];