Annonce
Haderslev

Ældre kvinde blev kørt ihjel: Bilist frifundet for uagtsomt manddrab

83-årige kvinde blev kørt ned og dræbt en mørk og regnvåd novemberaften ud for sit hjem på Jomfrustien. Arkivfoto: Larz Grabau

En 23-årig mand blev frifundet for uagtsomt manddrab. Offerets søn mente, at det var i orden. Hans mor gik meget langsomt midt på vejen i mørke og regnvejr 30 meter fra fodgængerovergangen.

Annonce

HADERSLEV: En mørk og regnfuld aften i november sidste år, blev en 83-årig kvinde kørt ned og dræbt lige ud for sin bolig på Jomfrustien. Hun var på vej over gaden fra den store p-plads ved siden af Kimbil. Hun gik med stok og meget langsomt. Måske derfor tog hun genvejen i stedet for at gå de ekstra 30 meter hen til fodgængerovergangen.

- Det har hun nok gjort 1000 gange, hvor det er gået godt, sagde hendes søn i forbindelse med retssagen mod den 23-årig mand, som var tiltalt for at tilsidesætte væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og uagtsomt manddrab.

Sønnen skulle ikke vidne. Han var bare nysgerrig. Han troede for eksempel, at den tiltalte havde kørt ræs. For det sker af og til på Jomfrustien.

Det er fair nok. Det kunne være sket for andre også.

Søn til trafikdræbt ældre kvinde

Færdselsloven

Den 23-årige blev fundet skyldig i overtrædelse af: "§ 3. Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen."Domsmandsretten mente ikke at han havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og begået manddrab efter straffeloven.

Den 83-årige kvinde blev kørt ned den 20. november sidste år. Den 23-årige anmeldte selv ulykken umiddelbart efter klokken 19.46.

Annonce

Lav hastighed

Men som den tiltalte selv forklarede, kørte han 40-50 km/t, for han skulle svinge til højre.

- Jeg kommer fra McDonalds. Der er grønt. Inden jeg rammer krydset, orienterer jeg mig mod højre, om der kommer cyklister. Så står hun lige foran bilen. Jeg prøver at undvige ved at kaste bilen til højre og bremse op, forklarede han.

Bilinspektøren konkluderede, at bilisten kørte 50 km/t plus-minus 10 km/t.

Og et vidne, som var ude og lufte sin hund kunne bekræfte hastigheden. Han havde set kvinden, allerede inden hun gik ud på vejen.

- Hun gik meget meget langsomt. Hun satte sin stok og gik et skridt, tog sin stok og satte den og gik et skridt. Hun var meget dårligt gående. Hun når lige over midterlinjen, så bliver hun ramt af bilen og flyver gennem luften. Men han kørte bestemt ikke for stærkt. Det var ikke en katastrofe opbremsning, sagde vidnet.

Den ældre dame var klædt i en mørk jakke.

Annonce

Fair nok

Det tog ikke domsmandsretten mange minutter at blive enige om en afgørelse. De tre var enige om en frifindelse for uagtsomt manddrab og tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Den 23-årige blev i stedet dømt for overtrædelse af en mildere paragraf om manglende agtpågivenhed.

- Det er rigtig træls, at hun ikke gik de sidste 30 meter hen til fodgængerovergangen. Det, vi lægger til grund, er, at hun har befundet sig ude midt på vejen, hvor du ikke har kunnet se hende for din stolpe, uanset hvordan du har orienteret dig. Vi mener ikke, du har optrådt hensynsløst, afgjorde dommer Leon Fredgaard.

Den 23-årig mand fra Aabenraa slap med en bøde på 1000 kroner.

- Det er fair nok. Det kunne være sket for andre også, konkluderede den 83-årige kvindes søn.

Vidnet havde fået den opfattelse, at hun ville stoppe op midt ude på vejen og vente på bilisten.

- Jeg tror ikke, hun har set ham, sagde hendes søn.

Uden for retsbygningen gav han og den 23-årige hinanden hånden og fik en kort snak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce