Annonce
Sønderborg

Kvinde dømt for at forgifte sin mand med stærk medicin: Vil frifindes

Den ældre herre blev først indlagt på Sønderborg Sygehus - derefter på OUH og Rigshositalet. Arkivfoto: Timo Battefeld
Renate Christa Bach fra Sydals er idømt syv års fængsel for drabsforsøg på sin ni år ældre mand. Igennem flere måneder forsøgte hun at slå sin mand ihjel med sin egen stærke medicin, mens manden var indlagt på sygehuse i Sønderborg, Odense og København. Hun har anket dommen til Vestre Landsret.

Renate Christa Bach gemte sit 65-årige ansigt i sine hænder, da retsformand Jens Schultz-Hansen læste dommen op: Syv års fængsel for drabsforsøg. Hun ankede straks dommen til Vestre Landsret.

Det er hendes nu 74-årige mand, den ældre kvinde i perioden fra juli til december 2018 har forsøgt at slå ihjel adskillige gange på Sønderborg Sygehus, Odense Universitets Hospital og Rigshospitalet i København. Det skete, når Renate Bach besøgte sin mand - ofte med desserter som jordbærgrød, Dr. Oetkers frugtfromage eller kage. Den ældre herre er meget glad for desserter og andre søde sager.

Alle seks nævninger og tre juridiske dommere ved Retten i Sønderborg står bag dommen på de syv års fængsel. Det er en skærpelse i forhold til de seks års fængsel, der er udgangspunktet for drabsforsøg.

- Vi er enige om, at vi ikke kan finde nogen formildende omstændigheder. Tværtimod, sagde Jens Schultz-Hansen. Han nævnte, at drabsforsøgene var planlagte, foregået over en lang periode - i måneder - og at der var talrige - op til 14 - bevidsthedsfald, hvor flere var meget alvorlige, så den ældre herre røg i koma og flere gange var i livsfare.

Annonce

Vi er enige om, at vi ikke kan finde nogen formildende omstændigheder. Tværtimod.

Jens Schultz-Hansen, dommer og retsformand

I livsfare

Overlæger på Rigshospitalet fik i november 2018 mistanke til, at det var den ældre herres hustru, der forgiftede ham. Derfor var alt sat ind næste gang, han gik i koma. Det gjorde han igen - og sidste gang fredag 16. november, da han atter havde haft besøg af sin kone - og hvor de havde været alene. Straks var flere læger over den ældre mand, og der blev taget prøver af hans maveindhold, blodprøver og urinprøve. Det skulle senere vise sig, at der var baclofen i blodet og maven. I så store mængder, at den ældre herre var i livsfare. Enkelte gange tæt på hjernedød. Mange gange i dyb koma - op til flere uger. Blodprøver af den ældre herre fra OUH viste efterfølgende, at de også indeholdt baclofen.

Efter 16. november blev der sat fast vagt på den ældre herres sygestue på Rigshospitalet, og lige siden har han ikke haft et eneste bevidsthedsfald. Han er tværtimod kommet sig godt ovenpå indlæggelserne.

Renate Bach har netop i mange år fået ordineret baclofen, der er et stærkt muskelafslappende stof. Retten fandt det bevist, at hun dog ikke tog al den medicin, hun fik ordineret. Fordi hun ikke havde en neurologisk sygdom, men hun kan have psykisk betinget "funktionelle lidelser".

Et værgeløst offer

Retten kendte Renate Bach skyldig i drabsforsøg - og altså ikke i de subsidiære tiltaler om særlig grov vold i form af mishandling. I skyldkendelsen udtaler dommere og nævninger, at Renata Bach ikke alene har et sandsynlighedsforsæt, men faktisk gav sin mand medicinen for at slå ham ihjel:

"Henset til de mange tilfælde og den meget høje dosis baclofen, der er konstateret ved bevidsthedsfaldet 16. november 2018, finder retten det bevist, at tiltalte ved at indgive XX (hendes mand, red.) den nævnte baclofen har haft til hensigt, at han skulle dø - noget der alene blev forhindret derved, at han var indlagt på hospitalet og fik den nødvendige behandling".

Retten fulgte specialanklager Rikke Brændgaard, der i sine afsluttende bemærkninger lagde vægt på, at det var skærpende, at der var adskillige drabsforsøg, at det var foregået over en længere periode mod en værgeløs ældre mand indlagt på et sygehus - og dermed også var planlagt og organiseret karaktér.

- Hun har udnyttet den tillid, der har været fra XX (ægtefællen, red.) til hende, sagde anklageren.

Forsvarer Tenna Dabelsteen bad retten tage hensyn til kvindens relativt høje alder, og at hendes mand ikke har taget varig skade efter drabsforsøgene - og på den baggrund give Renate Bach en nedsat straf. Det skete ikke.

Retspsykiatriske erklæringer viser, at Renate Bach hverken var sindssyg på gerningstidspunktet eller nu, hun er heller ikke retarderet eller dement. Derfor er hun egnet til almindelig fængselsstraf. Hun blev også fortsat varetægtsfængslet og skal altså blive i arresten, til en egentlig afsoning kan finde sted.

Hendes ægtefælle lod sig ikke mærke af dommen, mens Renate Bachs to børn - en datter på 41 år og en søn på 46 tydeligt var ramt og græd. Der er på intet tidspunkt kommet noget frem om et motiv til de mange drabsforsøg. Renate Bach selv, manden, familie og venner har forklaret om et ægtepar, der elskede hinanden højt. De har kendt hinanden siden 1974, da hun flyttede fra Østrig, hvor hun er født og opvokset, til Als. De har været gift i 45 år.

Odense Universitetshospital, hvor en 65-årig kvinde fra Sydals forsøgte at slå sin mand ihjel. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce