x
Annonce
Esbjerg

Ældre opfordres til at træne hjemme

Det kan være vanskeligt for ældre borgere at få den motion, de er vant til, når alle aktiviteter er lukket ned. Billedet er fra erindringsdans på Margrethegården i Ribe. Arkivfoto: Jesper Orry

Esbjerg Kommune: Det meste af Danmark er lukket ned på grund af frygten for smitte og udbredelse af coronavirus, og det rammer på mange områder ældre borgere ekstra hårdt.

En af de ting, som ældre mangler i disse tider, er træning og motion, og hvad gør man, når fitnesscentre, træningscentre og idrætsaktiviteter i foreningsregi er lukket ned?

Ældre Sagen i Esbjerg Kommune har valgt at opfordre sine medlemmer til at følge de råd, som Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet har udsendt i forbindelse med coronakrisen, for der findes andre muligheder for at få bevæget sig i og udenfor hjemmet. Og det er vigtigt for at undgå tab af fysisk og kognitiv funktionsevne.

- Især for folk i risiko for udvikling af livsstilssygdomme vil blot 14 dage uden træning og motion bringe personen tættere på reel sygdom, og det kan tage lang tid at modvirke denne tilstand efterfølgende. Og for folk, der allerede har en livsstilssygdom, kan tilstanden forværres, siger Mathias Ried-Larsen, som er seniorforsker og gruppeleder på Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Annonce

Ældre Sagen

Ældre Sagen i Esbjerg Kommune har omkring 19.000 medlemmer.

Der er lukket ned for alle fysiske aktiviteter i Ældre Sagens regi frem til 1. juni.

På foreningens hjemmeside kan man se de mange gode råd til motion og træning, ligesom alle medlemmer skulle have fået dem tilsendt på mail.

Sluk for fjernsynet

Rådene gælder sådan set alle borgere, der kan have svært ved at opretholde deres normale motionsvaner under coronakrisen, men de er ekstra aktuelle for ældre, siger Peter Ried-Larsen, der er næstformand i Ældre Sagen i Esbjerg og i øvrigt far til Mathias Ried-Larsen:

- Vi støtter op om det her og opfordrer både vores medlemmer og andre til at følge rådene. Det kræver lidt struktur og selvdisciplin at få træning og motion på andre måder, end man er vant til for ældre. Men tænk kreativt og brug de ting, der er i hjemmet. Lav for eksempel gymnastik på en stol og brug en tung bog som vægt og løft den op i strakte arme. Frisk luft i form af gåture eller cykelture er også godt, så længe man overholder de anbefalinger, der kommer fra regeringen, siger Peter Ried-Larsen.

En af opfordringerne til de ældre er, at de undgår at sidde for meget ned i løbet af en dag, helst mindre end otte timer, og det bedste middel er at slukke for fjernsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce