Annonce
Esbjerg

Ældre Sagen: Det er ynkeligt

Hanne Meyer, yderst til venstre, er uforstående overfor kommunens regel om, at beboere på oplejehjem ikke må deltage i aktiviteter på daghjemmet. Foto: André Thorup

Esbjerg Kommune sætter økonomi over mennesket, mener formanden for Ældre Sagen i Esbjerg, Hanne Meyer.

Esbjerg Kommune: Både Esbjerg Kommunes Ældreråd og Ældre Sagen i Esbjerg er bekendt med problematikken omkring plejehjemsbeboeres manglende adgang til aktiviteter på daghjem.

- Vi har rejst spørgsmålet overfor politikerne, for det er simpelthen for sølle. Det intetsigende svar, at "man kiggede på forskellige løsningsmuligheder". Esbjerg Kommune skal forestille at være i førertrøjen med hensyn til at være demensvenlig, og man fortæller vidt og bredt og med stolthed om, at man gør meget for at bekæmpe ensomhed. Det står jo i diametral modsætning til virkeligheden, som det er illustreret med Hanna her på Østerbycentret. Og det er ikke et problem, der er isoleret til Østerbycentret. Vi oplever det på plejehjem i hele kommunen, at der simpelthen mangler kvalificerede aktiviteter til beboerne, siger Hanne Meyer.

Annonce

Varme hænder

Ældre Sagens lokalformand i Esbjerg har tidligere påpeget manglen på varme hænder i både hjemmeplejen og på plejehjem og raset over kommunens iver for at svinge sparekniven over ældreområdet.

Og også i denne sag bliver der tænkt for meget i kroner og øre i stedet for på mennesket, mener hun.

- Her har vi en frisk og rørig dame, der gerne vil fællesskabet, som er socialt omdrejningspunkt og ikke kræver ekstra opmærksomhed fra personalet. Hende hiver man ud af de faste og velkendte rammer og nægter hende det, som hun kender. Hvorfor Søren er det, at man ikke vil give hende lov til fortsat at være en del af det, og at hun i stedet skal sidde og kukkelure i sin lejlighed, hvor hun næsten kan se over på sine venner i fællesrummet, hvor hun ikke må være? Jeg synes ærligt talt, at det er ynkeligt, siger Hanne Meyer.

Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce