x
Annonce
Haderslev

Kommune presset af stigende antal ældre: Nu skal der spares 7,5 millioner kroner

Stigningen i antallet af borger på 80 år og derover presser den kommunale økonomi. Arkivfoto: Scanpix
Antallet af borgere over 80 år vokser kraftigt, og det sætter den kommunale økonomi under pres. SF og Socialdemokratiet er imod besparelserne.

HADERSLEV: Ældreområdet skal spare 7,5 millioner kroner om året. Det rammer blandt andet det såkaldte omsorgsklippekort. Socialdemokratiet og SF er imod besparelserne og mener, at området bør tilføres flere midler.

Annonce

Omsorgsklippekort

Omsorgsklippekortet giver den ældre mulighed for ekstra valgfri hjælp.

Klippekortet er 30 minutter om ugen.

Den ældre kan bruge kortet til hjælp en gang om ugen eller spare op til længerevarende aktiviteter.

Aktiviteterne kan være gåture, højtlæsning eller indkøb samme med en medarbejder.

Kortet kan ikke bruges til for eksempel havearbejde eller snerydning.

Kilde: Haderslev Kommune

Mange 80+

Det er demografien, der begynder at gøre ondt. Antallet af borgere på 80 år og derover vokser markant, således at der i 2023 vil være 512 flere borgere over 80.

Ganske vist lever flere ældre langt sundere, men den såkaldt "sunde aldring" bremser kun udgiftspresset. Den stopper det ikke.

Socialdemokratiet og SF ønsker i stedet en tillægsbevilling:

- Der bliver mange flere ældre, og de 7.5 millioner er det, vi skal finde nu, men når vi kommer længere hen, skal vi måske spare endnu mere. Vi bliver derfor nødt til at kigge på hele området. Vi kan ikke blive ved at spare, siger det socialdemokratiske medlem af voksenudvalget, Bent Vedsted Rønne.

Demente

Besparelserne rammer bredt. Blandt andet normeringen på plejecentre, hjemmeplejen, det samlede døgnberedskab, madservice rammes.

Endelig lukkes otte ubesatte plejehjemspladser. Det sker i år, ligesom reduktionen på 600.000 kroner i omsorgsklippekortet også får konsekvenser i 2019.

Indsatsen for demente berøres. Det kommer formentlig til at betyde, at der afsættes færre ressourcer til den enkelte borger. Hidtil har der været tildelt en særlig demensindsats for alle demenspladser. I fremtiden skal der foretages en individuel vurdering af behovet, og tildelingskriterierne vil blive skærpet.

Seniorrådet har tidligere protesteret mod besparelserne og efterlyst mere solidaritet hos de politiske udvalg, fordi serviceniveauet er politisk bestemt.

Voksenudvalget har tidligere henvendt sig til økonomiudvalget for at høre om, udvalget selv skulle løse de økonomiske problemer og fik det svar, at udvalget må finde pengene i eget budget. Det gjorde et borgerlige flertal så.

SF's Bent Iversen mener, at de økonomiske udfordringer endnu en gang burde været sendt til økonomiudvalget, selv om forsøget har været gjort før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Max og Trine er faret vild i verden

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce