Annonce
Haderslev

Kommune presset af stigende antal ældre: Nu skal der spares 7,5 millioner kroner

Stigningen i antallet af borger på 80 år og derover presser den kommunale økonomi. Arkivfoto: Scanpix
Antallet af borgere over 80 år vokser kraftigt, og det sætter den kommunale økonomi under pres. SF og Socialdemokratiet er imod besparelserne.

HADERSLEV: Ældreområdet skal spare 7,5 millioner kroner om året. Det rammer blandt andet det såkaldte omsorgsklippekort. Socialdemokratiet og SF er imod besparelserne og mener, at området bør tilføres flere midler.

Annonce

Omsorgsklippekort

Omsorgsklippekortet giver den ældre mulighed for ekstra valgfri hjælp.

Klippekortet er 30 minutter om ugen.

Den ældre kan bruge kortet til hjælp en gang om ugen eller spare op til længerevarende aktiviteter.

Aktiviteterne kan være gåture, højtlæsning eller indkøb samme med en medarbejder.

Kortet kan ikke bruges til for eksempel havearbejde eller snerydning.

Kilde: Haderslev Kommune

Mange 80+

Det er demografien, der begynder at gøre ondt. Antallet af borgere på 80 år og derover vokser markant, således at der i 2023 vil være 512 flere borgere over 80.

Ganske vist lever flere ældre langt sundere, men den såkaldt "sunde aldring" bremser kun udgiftspresset. Den stopper det ikke.

Socialdemokratiet og SF ønsker i stedet en tillægsbevilling:

- Der bliver mange flere ældre, og de 7.5 millioner er det, vi skal finde nu, men når vi kommer længere hen, skal vi måske spare endnu mere. Vi bliver derfor nødt til at kigge på hele området. Vi kan ikke blive ved at spare, siger det socialdemokratiske medlem af voksenudvalget, Bent Vedsted Rønne.

Demente

Besparelserne rammer bredt. Blandt andet normeringen på plejecentre, hjemmeplejen, det samlede døgnberedskab, madservice rammes.

Endelig lukkes otte ubesatte plejehjemspladser. Det sker i år, ligesom reduktionen på 600.000 kroner i omsorgsklippekortet også får konsekvenser i 2019.

Indsatsen for demente berøres. Det kommer formentlig til at betyde, at der afsættes færre ressourcer til den enkelte borger. Hidtil har der været tildelt en særlig demensindsats for alle demenspladser. I fremtiden skal der foretages en individuel vurdering af behovet, og tildelingskriterierne vil blive skærpet.

Seniorrådet har tidligere protesteret mod besparelserne og efterlyst mere solidaritet hos de politiske udvalg, fordi serviceniveauet er politisk bestemt.

Voksenudvalget har tidligere henvendt sig til økonomiudvalget for at høre om, udvalget selv skulle løse de økonomiske problemer og fik det svar, at udvalget må finde pengene i eget budget. Det gjorde et borgerlige flertal så.

SF's Bent Iversen mener, at de økonomiske udfordringer endnu en gang burde været sendt til økonomiudvalget, selv om forsøget har været gjort før.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce