Annonce
Sydjylland

Ældresagen: Coronavirussen efterlader ældre i ensomhed

Flere af Ældresagens lokalafdelinger opfordrer besøgsvenner til at ringe til de ældre i stedet for at møde fysisk op. Men det kan svært at kommunikere via telefon, lyder det. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Over hele landet har Ældresagen aflyst aktiviteter og opfordret besøgsvenner til ikke at besøge de ældre. Lokaldelinger i Syd- og Sønderjylland oplever, at det er svært at holde kontakten med de ældre, og at flere ender i ensomhed på ubestemt tid.

Ensomhed: Coronavirussen forhindrer Ældresagen i at udføre en af deres vigtigste opgaver - at bekæmpe ensomhed.

I hele landet er alle Ældresagens aktiviteter, vågetjenester og besøgstjenester sat på standby indtil 1. juni, og i Syd- og Sønderjylland oplever flere lokalafdelinger, at situationen efterlader ældre mennesker i ensomhed.

- Jeg fik en henvendelse fra en besøgsven om en ældre kvinde, der var meget ked af det. Der kommer en og handler ind for hende, men derudover har hun ingen, der kommer, siger Marie Hegaard Nielsen, der er koordinator for Ældresagens besøgsvenner i Haderslev.

- Men jeg kan jo ikke give grønt lys til at besøge hende. Besøgsvennen kan smitte hende, eller hun kan smitte besøgsvennen, som måske har en pårørende derhjemme, der ikke er helt rask. Det kan jeg ikke have på samvittigheden, siger hun.

Annonce

Der er ingen tvivl om, at der sidder ensomme mennesker derude, der har mistet kontakten til omverdenen, men vi prøver, om vi kan opruste vores telefontjeneste.

Jørn Høgh Nielsen, formand for Ældresagen i Kolding

Svært at kommunikere

Flere lokalafdelinger herunder Kolding, Sønderborg og Aabenraa har opfordret deres frivillige besøgsvenner til i stedet at tage kontakt til de ældre per telefon.

- Der er ingen tvivl om, at der sidder ensomme mennesker derude, der har mistet kontakten til omverdenen, men vi prøver, om vi kan opruste vores telefontjeneste, siger formand i Kolding Jørn Høgh Nielsen.

Men det er ikke altid ligetil at erstatte fysiske besøg med telefonopkald, mails eller anden form for digital kommunikation. Koordinator for Ældresagens besøgsvenner i Sønderborg Kiss Johnsen oplever, at de ældre ikke vil være til besvær, og at flere ikke tager telefonen, fordi de er bange for falske opkald, hvor de risikerer at blive snydt.

- Der er nogen, som næsten ikke har stemme, eller som ikke kan finde ud af at tale i telefon. Det kan være svært, lyder det ligeledes fra Marie Hegaard Nielsen.

79-årige Gudrun Martinsen fra Kolding er en af de frivillige, der hver morgen ringer rundt til en række ældre mennesker over 80 år for at sikre sig, at de er okay.

- Jeg trøster mig med, at dem, der er mest dårlige, aldrig kommer på gaden alligevel. Vi kan jo intet gøre udover at passe på os selv, og jeg er rigtig glad for at give nogle af dem en god snak, siger hun,

Ny indkøbsordning

I lokalforeningen i Billund er formand Frede Nørskov bekymret for, om beskeder om eksempelvis aflysninger og muligheder for at få bragt dagligvarer til døren når ud til alle de ældre, der har brug for det.

- Vi kan ikke være sikre på, at tilbuddene når ud til de borgere, som vores besøgsvenner plejer at besøge. For en sikkerheds skyld har jeg selv været henne at sætte en seddel på døren om, at vores årsmøde er aflyst, siger han.

I Aabenraa har koordinatoren for indkøbsordningen været rundt til samtlige borgere, der benytter sig af den, for at sikre, at alle modtager beskeden om en særlig telefonordning.

- Man kan telefonere ind og fortælle, hvad man mangler. Så får frivillige en seddel med, går ud og handler, og hænger på døren hos borgeren, siger formand Irene Møller Ramussen, der opfordrer alle de frivillige til at kontakte lokalafdelingernes koordinatorer, hvis de oplever problemer blandt de ældre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce