Annonce
Indland

Ældresagen frygter flere selvmord under coronaen - læs, hvordan Arne fik livslysten tilbage

- Jeg følte, at jeg ikke måtte sige, at jeg havde det dårligt, siger 74-årige Arne Phillipsen om dengang, da han gik med tanker om at tage sit eget liv. Ældresagen frygter, at flere ensomme, sårbare ældre står alene i samme situation på grund af coronakrisens isolation. Foto: Anne-Marie Lindholm
Sårbare ældre kan miste livslysten som konsekvens af ensomheden under coronaen. Arne Phillipsen er en af dem, der ikke ville leve mere, da han mistede sin kone. Han er glad for, at han fik hjælp til til at håndtere sine selvmordstanker, inden den nye virus kom til landet.
Annonce

Isolation og ensomhed: Det er kun et år siden, Arne Phillipsen mistede sin kone og sjæleven gennem 44 år, Else. Det kommer han nok aldrig helt over, men i dag er han kommet til et sted, hvor han kan se meningen med at leve videre uden hende i hjemmet i Gårslev i Vejle Kommune.

Sådan var det ikke i den første lange tid, da han overvejede at hoppe i havnen eller forlade denne verden på en cocktail af piller og whisky. Men Arne fik hjælp, selv om han ikke bad om den. Han blev spurgt af gode folk fra kommunen, indtil han fik taget hul på de svære tanker og følelser.

Arne Phillipsen føler med dem, der ikke får den mulighed i dag, hvor coronaen efterlader mange ældre isolerede og alene med deres følelser uden at møde den sundhedsperson, som insisterer på at få en samtale i gang:

- Jeg følte, at jeg ikke måtte sige højt, at jeg havde det så dårligt. Det blev kun sagt, fordi jeg blev spurgt, da jeg havde det svært. Og det er synd, hvis der sidder nogen derude, der ikke bliver spurgt, siger Arne Phillipsen.

- Der vil altid være nogen, der ikke bliver fanget af sikkerhedsnettet, men det er næsten ikke til at bære, siger han.

- Hvis ikke coronaen havde været her, så havde jeg jo været til vandgymnastik tirsdag og fredag, og så havde jeg været i Foreningernes Hus om tirsdagen. Så på den måde mærker jeg også coronaen. Og det er bestemt ikke rart. Men jeg er heldigvis i systemet nu, så derfor er jeg ikke gået ned i den her periode.

Arne Phillipsen, Gårslev

Annonce

Frygter flere selvmord

Hos Ældresagen sidder man med samme grimme følelse af, at der er nogen, der ikke bliver fanget af velfærdsstatens sikkerhedsnet i denne tid på grund af de særlige forhold under coronaen. Det bekræfter Anna Wilroth, der er seniorkonsulent i de ældres interesseorganisation:

- Denne periode vil sætte spor hos menesker, der i forvejen er fysisk og psykisk svækkede, og nogle af dem kommer ikke tilbage på det niveau, de var på før coronaen. Vi kommer til at se svækkelse og depression hos nogle af dem, der er isoleret i eget hjem eller på plejehjem og er isoleret.

Blandt disse sårbare er ældre, der har mistet en ægtefælle, som det var tilfældet for Arne Phillipsen. Og han er ikke alene med tankerne om at tage sit eget liv.

- Hver fjerde, der forsøger selvmord i Danmark, er et menneske over 65 år, og de fleste er ældre mænd. Der er desværre mange mænd, som er dårlige til at bede om hjælp og er meget alene, hvis de har mistet deres kone. Hun er ofte den, der har stået for de sociale kontakter og kontakten med familien, siger Anna Wilroth.

- Kan isolationen under coronaen skubbe til den tendens?

- Vi ved ikke noget endnu, men vi frygter rigtig meget, at den høje selvmordsrate hos sårbare ældre vil stige. Nogle har været mere eller mindre isoleret i to måneder, og det er altså lang tid for et sårbart menneske, siger Anna Wilroth.

Annonce

Alle aktiviteter lukket

Seniorkonsulenten peger på, at det ikke kun er kontakten til det offentlige, der er reduceret. Det er også kontakten til et helt netværk af frivillige, der er stoppet under coronakrisen:

- I Ældresagen har vi måttet aflyse alle vores aktiviteter. Vi har ellers 22.000 frivillige i vores 215 lokalafdelinger. Frivillige, der taler med og på andre måder aktiverer ældre borgere. Det er for eksempel i sorggrupper for mennesker, der har mistet deres ægtefælle, siger hun.

Ældresagen har under coronakrisen oprettet Ældretelefonen, som man kan ringe til, hvis man har brug for at snakke med nogen. Indtil nu har 878 ældre ringet til Ældretelefonen på 8282 0300 og er efterfølgende blevet ringet op af en af de 2554, som har meldt sig som frivillige telefonvenner.

Anna Wilroth har dog en mistanke om, at der sidder mange flere ældre derude, som bare ikke kan lide at bede om hjælp:

- Det kan være en svær indrømmelse at sige, at man er ensom og har brug for hjælp. Og det er svært for os målrettet af finde dem, der har behovet, siger seniorkonsulenten.

Hun understreger, at selv med telefonsnak og videosamvær over nettet, kan det personlige møde noget helt andet og vigtigt.

Men Arne Phillipsen i Gårslev behøver hun ikke bekymre sig om. Han fik hjælpen i tide, og han har fået livslysten igen, selv om han er ramt af coronaen:

- Hvis ikke coronaen havde været her, så havde jeg jo været til vandgymnastik tirsdag og fredag, og så havde jeg været i Foreningernes Hus om tirsdagen. Så på den måde mærker jeg også coronaen. Og det er bestemt ikke rart. Men jeg er heldigvis i systemet nu, så derfor er jeg ikke gået ned i den her periode, siger han.

Hør hele Arnes historie om at miste livsmodet - og få hjælp til at finde det igen - i Podcasten Danmark

- Jeg følte, at jeg ikke måtte sige, at jeg havde det dårligt, siger 74-årige Arne Phillipsen om dengang, da han gik med tanker om at tage sit eget liv. Ældresagen frygter, at flere ensomme, sårbare ældre står alene i samme situation på grund af coronakrisens isolation. Foto: Anne-Marie Lindholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce