Annonce
Billund

Ældresagen i åbent brev til borgmester: - Lad os sammen finde en løsning

Troels Gydum, formand for Ældresagens koordinationsudvalg i Billund Kommune, er stærkt utilfreds med de massive krav om rengøring, kommunen stiller til foreningerne, herunder Ældresagen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

Læserbrev: Åbent brev til borgmester Ib Kristensen.

Siden den 17. august har vi på blandt andet aktivitetscentrene Mødestedet, Lindegården og Pe-dersminde været i gang med at genstarte nogle af de aktiviteter, som kommunens ældre og ældste borgere har været afskåret fra siden den 11. marts.

Genåbningen er sket under hensyntagen til mange nye og fremmedartede retningslinjer og restriktioner, som kommunen har set sig nødsaget til at indføre.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Ældre Sagen - sammen med andre - har stået noget uforstående overfor nogle af restriktionerne.

Ikke mindst har den manglende adgang til køkken, kaffe- og opvaskemaskine samt service givet anledning til både frustration og ærgrelse.

Ældre Sagen har i samme anledning følt sig tvunget til enten at aflyse eller flytte mange arrangementer til andre steder/lokaliteter.

En sådan disposition vil oftest vil være forbundet med en betydelig ekstraudgift, som ikke alle foreninger har økonomi til.

I mandags, den 7. september modtog jeg - i lighed med mange andre foreningsansvarlige - en mail med tre dokumenter om rengøring.

Det er nogle helt specifikke punkter, der er nævnt i tjekoversigten, som er den egentlige årsag til, at jeg sender dette brev.

I afsnittet Tjekliste for rengøring og desinfektion af benyttede toiletter står anført en lang række krav som rengøring og desinfektion af dørhåndtag og vandhaner, af kontaktpunkter på sprit- og sæbedispensere og af toiletbrætter.

Efterfølgende skal den pågældende aktivitetsleder så med sin underskrift stå inde for, at de beskrevne forhold er efterlevet og rengøring/desinfektion foretaget som beskrevet.

Jeg mener, det vil være helt urimeligt - grænsende til det utilstedelige - at bede vore frivillige udføre en både indledende og efterfølgende rengøring af toiletområder.

Disse områder er efter min opfattelse nogle af de mest smittebærende områder. Vi skal heller ikke se bort fra, at rengøring af toiletområder ikke bare er afspritning/desinfektion for virus.

Der vil helt uvægerligt følge andre rengøringsproblemer med, som vi hverken skal eller kan bede vore frivillige om at tage vare på.

Og ikke mindst: Det vil være ganske uforsvarligt ikke at stille rengøringsværnemidler til rådighed (handsker, forklæde, kittel, visir, mundbind, personlige hygiejnemidler med videre).

Også en indføring i de mest basale krav til en sådan rengøring vil være påkrævet, da vi jo ikke kan regne med, at alle frivillige har kendskab til den forventede grundighed.

Da mange af vore frivillige er i samme alders- og risikogruppe(r) som de brugere, de er sammen med, vil jeg derfor finde det dybt kritisabelt at pålægge dem ansvaret for rengøringen af ovenstående områder.

For det er jo i bund og grund ansvar, det drejer sig om.

Hvis - og Gud forbyde det - en eventuel smittesporing kan føres tilbage én eller flere af vore aktiviteter, vil det kunne få uoverskuelige både menneskelige og økonomiske konsekvenser for såvel den pågældende aktivitetsleder som for Ældre Sagen generelt.

Det ville være fuldstændig ubærligt at blive gjort ansvarlig for en smittespredning i Billund Kommune.

Udover ansvaret er der naturligvis også økonomien.

Jeg er overbevist om, at både du og byrådet har indset, at det stort set er en umulig opgave at stå inde for, at den udsendte tjekliste bliver efterlevet til punkt og prikke.

Men man løser jo ikke problemet ved at fralægge sig ansvaret.

Jeg er orienteret om, at ikke mindst økonomien spiller en meget stor rolle i beslutningen om at udsende de tre dokumenter til de frivillige foreninger i kommunen.

Jeg synes, at Billund Kommune skulle spille med helt åbne kort - og meddele de frivillige foreninger, at der er tre muligheder:

1) Kommunen finder penge "et eller andet sted" - og sørger for den fornødne rengøring.

2) Kommunen og de frivillige foreninger mødes og samarbejder om en løsning.

3) Kommunen meddeler de frivillige foreninger, at det ikke for indeværende er muligt at sikre sig en rengøring, der lever op til sikkerheds- og standardkravene, hvorfor det desværre er nødvendigt at indstille alle aktiviteter, indtil der er fundet en løsning.

Velvidende, at den første mulighed næppe bliver aktuel, og nummer 3 vil have katastrofale følger for os alle sammen - ung som gammel - vil jeg bede dig om at overveje mulighed nummer 2.

Jeg synes, det vil være en flot sejr for os alle, hvis de frivillige foreninger og byrådet i denne krisesituation står skulder ved skulder og sammen skaber en form for hjælpepakke, der kan være med til at redde de helt nødvendige, givende og uvurderlige frivillige aktiviteter og indsatser i Billund Kommune.

Jeg stiller gerne såvel min egen arbejdskraft som Ældre Sagens juridiske og økonomiske eksperter til rådighed for et sådant arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Esbjerg

Hjerneskadet mand fundet i god behold

Annonce