Annonce
Tønder

Ændringsforslag: SF og Enhedslisten vil give flere penge til Tønders skoler og plejehjem

Enhedslisten og SF er gået sammen om en række ændringsforslag, som, de håber på, kan komme til at blive en del af budgetforliget for det kommende år. Arkivfoto
Hos SF og Enhedslisten mener man ikke, at der på det nuværende budgetforlig er prioriteret nok penge til de ældre på plejehjemmene og børn og unge i skolerne. Det vil de to partier nu forsøge at gøre noget ved med en række ændringsforslag til det budgetforlig, der netop er førstebehandlet.

Tønder: Holger Petersen (EL) og Bjarne Henneberg (SF) var langt fra tilfredse, da de i forrige uge forlod byrådssalen efter den første indledende behandling af budgetforliget for det kommende år.

Det har derfor ført til, at de to partier er gået sammen om en række ændringsforslag, der skal forhindre besparelser på sundheds-, børne- og skoleområdet, som der ellers er lagt op til i det nuværende forlig.

- Vi havde, inden vi gik ind til forhandlingerne, sat os det mål, at vi ikke ville være med til at indgå en aftale, hvor der bliver skåret på den borgernære velfærd til blandt andet ældre og børnefamilier. Vi synes ikke, det er holdbart, at man eksempelvis ønsker at hæve forældrebetalingen for at få sit barn i SFO. Det, frygter vi, kan være med til at gøre, at børnefamilier i værste tilfælde ikke vil ønske at bosætte sig i Tønder Kommune, hvis de kan få det billigere hos andre, siger Holger Petersen (EL).

Budgetforliget

Med i årets budgetaftale er Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Slesvigsk Parti, Det Konservative Folkeparti, løsgængeren Jens Møller og Liberal Alliance.

Udenfor budgetaftalen står Borgerlisten, Enhedslisten og SF.

Budgetforslaget kommer til andenbehandling og forventet godkendelse i byrådssalen torsdag den 31. oktober.

Fra udlingningsfonden

Helt konkret drejer ændringsforslagene sig om, at de planlagte besparelser på lidt over en million kroner i værdighedsmidler til plejehjemmene ikke bliver gennemført, ligesom en million kroner skal sikre, at egenbetaling til SFO ikke stiger, og 320.000 til at styrke lærerenes IT-kompetencer.

Et sammenlagt beløb på lige under 2,4 millioner kroner, som skal finansieres af de penge, som Tønder Kommune har modtaget fra udligningsfonden til særligt vanskeligt stillede kommuner.

Det beløb, Tønder Kommune modtager, er nemlig tre millioner kroner mere, end man oprindeligt havde budgetteret med.

- Vi har valgt netop de forslag, fordi det er nogle af de emner, der særligt optager vores vælgere, og det er dem, jeg repræsenterer, når jeg sidder til forhandlinger, siger Bjarne Henneberg (SF).

Annonce

Hvad med klimaet?

Både Holger Petersen og Bjarne Henneberg var ved den forgangne forhandling stærkt utilfredse med, at det nye budgetforlig ikke i højere grad prioriterer den grønne omstilling og FNs verdensmål, som der de kommende to år i alt er sat 600.000 af til.

Alligevel er klimaet ikke en del af de ændringsforslag, partierne har indsendt.

- Vi er meget kede af, at klimaet generelt ikke fylder mere i det nuværende forlig, for det kræver en mere langsigtet strategi at gøre noget ved den grønne omstilling. Vi har derfor set os nødsaget til at prioritere at indsende forslag, som mere realistisk vil kunne finansieres og føres igennem, men den grønne omstilling er bestemt noget, vi gerne ser, at vi bruger flere midler på, siger Holger Petersen, der bakkes op af sin kollega hos SF:

- Vi har ikke set det som muligt at komme med ændringsforslag i forhold til klimaet, fordi det kræver en stor investering. Derfor har vi valgt den retning, vi har, men jeg mener bestemt, at vi har et ansvar for at fremtidssikre vores jord. Det betyder, at det både skal prioriteres det fra statens side, men også fra kommunal hånd. Det synes jeg ikke, at vi gør tilstrækkeligt, men jeg håber, at det i højere grad bliver muligt i de kommende år, siger Bjarne Henneberg.

Budgetforliget for 2020 skal igennem anden behandling i byrådssalen den 31. oktober.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Annonce