Annonce
Esbjerg

Ærespræmieparade afslutter Ribe Dyrskue

Dyrskuet i Ribe er et tilløbsstykke i al slags vejr, og vil formentlig også blive det i 2019, hvor det afholdes 26. juli. Arkivfoto: André Thorup
Over 350 dyr er tilmeldt Ribe Dyrskue 26. juli, hvor en afsluttende ærespræmieparade forlænger skuet med en halv time i år.

RIBE: Det traditionsrige Ribe Dyrskue har stor opbakning i år med over 350 tilmeldte dyr. Det er det største antal i mange år, hvis man ser bort fra jubilæumsåret i 2015

Dyrskuet holdes fredag 26. juli på Hovedengen i Ribe.

Siden det første skue i 1865 er der sket meget, men helt centralt for dyrskuet er stadig de mange dyr og bedømmelserne af dem.

Det er hovedsagelig en stigning i antallet af kødkvæg, heste, geder og kaniner.

Bedømmelserne af dyrene foregår det meste af dagen. Omkring 100 stande med erhvervsudstillere er også blevet fast del af skuet.

Maskinudstillerne medbringer hundredevis af de nyeste landbrugsmaskiner, men man kan også se Dansk Veteran Traktor Klubs udstilling af gamle traktorer, som to gange i løbet af dagen kører i optog rundt på pladsen. Landbrug før i tiden er også i fokus hos Hygum Hjemstavnsgaard, hvor gamle håndværksteknikker genoplives, og man kan prøve kræfter med at slå reb.

Annonce

Ribe Dyrskue FAKTA

Ribe Dyrskue holdes 26. juli klokken 9:00-16:30 på Hovedengen i Ribe, som ligger lige bag Danhostel. Adressen er Sct. Peders Gade 16, 6760 Ribe.

Skuets bedste yver kåres klokken 11:15 og ærespræmie-paraden begynder klokken 15:45.

Kontakt Ribe Dyrskue på info@ribedyrskue.dk eller på telefon 25 57 99 20.

Man kan deltage med malkekvæg, kødkvæg, får, geder, kaniner, heste. Alle dyr skal igennem sundhedstjek. Børnedyrskuet er del af Ribe Dyrskue.

Entréen er 60 kr. Børn under 12 kommer gratis ind.

Nye traditioner

Er man mere interesseret i landbrugets slutprodukter, kan man besøge fødevareteltet og smage på lokalproducerede specialiteter.

VM i Gummistøvlekast er på 12. år en publikums-magnet, som får smilet frem hos tilskuerne. Alle kan stille op, og der er præmier at vinde.

Ribe Dyrskue er også børnenes fest med grisevæddeløb, hoppeborg, halmborg, korncontainer med flødekarameller, ponyridning og kaninhop.

I år afsluttes Ribe Dyrskue for første gang med en ærespræmie-parade, hvor de bedste dyr samles i ringen og får overrakt ærespræmierne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce