Annonce
Indland

Ærgerlig minister: For tidligt at vurdere konsekvens af EU-dom

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Regeringen respekterer EU-Domstolen, der har underkendt afvisning af tyrkiske familiesammenføringer i Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ærgrer sig over, at Danmark har tabt en sag om tyrkiske familiesammenføringer ved EU-Domstolen.

Men det er for tidligt at vurdere, hvilke konsekvenser dommen generelt set får, siger han i en skriftlig kommentar.

EU-Domstolen har onsdag slået fast, at Danmark i strid med en gammel EU-aftale har afvist tyrkiske familiesammenføringer med henvisning til tilknytningskrav, som i en årrække var afgørende for at få sin ægtefælle til Danmark.

Kravet lød på, at ægtepar samlet set skulle have større tilknytning til Danmark end til et andet land - for eksempel deres hjemland Tyrkiet - for at kunne få familiesammenføring.

- Jeg er godt nok ny minister på området. Men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har fulgt sagen igennem længere tid. Og jeg vil da også godt indrømme, at jeg har sovet uroligt i nat, siger Mattias Tesfaye.

- Jeg er ærgerlig over, at vi har fået dommen imod os. Nu skal ministeriet have tid til at nærlæse dommen, før jeg kan udtale mig om de nærmere konsekvenser.

- Uanset hvad respekterer regeringen selvfølgelig domme fra EU-Domstolen. Samtidig vil vi sikre, at vi har stramme regler for familiesammenføring.

- Det er der bred politisk opbakning til. Det var der før valget, og det er der også efter valget, siger han i en skriftlig kommentar.

Mattias Tesfaye udtalte i januar - inden han blev minister - at sagen "er en vejsidebombe i dansk udlændingepolitik, som ligger og venter på os".

Det er en gammel aftale fra 1963 mellem EU og Tyrkiet, der har spillet ind på domstolens afgørelsen.

Aftalen går på, at tyrkere på visse områder skal behandles som EU-borgere og kan få lov til at blive familiesammenført med tyrkere, der har job og lovligt ophold i et EU-land.

I 1980 blev der tilføjet en klausul, der forbød EU-lande at lave nye regler, som begrænsede tyrkeres muligheder. Domstolen vurderer, at kravet er en begrænsning.

Det har dog været muligt at indføre nye regler, hvis det var tvingende nødvendigt for at sikre et overordnet formål - hvilket i Danmark har været at sikre god integration.

Men domstolen vurderer, at tilknytningskravet heller ikke har været egnet til det formål.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce