Annonce
Danmark

Ærke-radikal i 30 år: Nu har hun fået nok af partiet

Et billede fra dengang der var noget at grine af hos De Radikale for Ida Auken, Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jenny Riber har efter cirka 30 år som medlem af De Radikale meldt sig ud, fordi hun ikke kan holde partiet ud længere. Den sidste uges begivenheder var dråben. Avisen Danmarks Kasper Løvkvist har talt med en ærkeradikal, der har fået nok.

Politik: Mens politikerne i De Radikales folketingsgruppe ligger i decideret krig, vælter ledere, græder i radioprogrammer, forsøger at vælte nye ledere og helt åbent beskylder hinanden for løgne og rænkespil, står partiets medlemmer og vælgere på sidelinjen og ser til med gru.

Ikke bare på at partiet tilsyneladende har en kultur, der har tilladt formanden at være grænseoverskridende og krænkende over for kvinder, når han fik lidt inden vesten, men også på at alt ramler, mens partiet forsøger at gøre op med netop den kultur.

En af dem er Jenny Ribers fra Hørsholm. Hun er ærkeradikal - ind til benet og af den gamle skole. Eller hun var. Fordi nu har hun meldt sig ud. Hun kan ikke bære det længere. Cirka 30 år i partiet blev det til.

Jenny Ribers har aldrig været radicool - hun har været radikal. Aktiv i den lokale partiforening. Kandidat til byrådet. Uddannet skolelærer fra N. Zahles Seminarium og talepædagog. Læser Politiken og Weekendavisen og hører P1. Citerer Paul Auster. Husker at både Niels Helveg Petersen og Hilmar Baunsgaard stillede op i Middelfartkredsen. Er til den borgerlige side i partiet (men har det svært med at alt i blå blok går op i "at tale om skattelettelser, skattelettelser, skattelettelser"). Hidser sig ikke unødigt op.

Da Ida Auken fredag formiddag for alvor satte blus under partiets krise ved i mange ord på Facebook at beskylde Sofie Carsten Nielsen for at lyve og aktivt dække over Morten Østergaards seksuelle krænkelser af kvinder, skrev Jenny Ribers et lakonisk svar:

Jenny Ribers - en ærkeradikal, der har fået nok. Privatfoto

"Tak, Ida, for en redelig, sober og informativ redegørelse. Mvh (udmeldt efter ca. 30 års medlemskab)".

Annonce

Carsten Nielsen er utroværdig

- Jeg bifalder ikke, hvad der sket i partiet inden for den sidste uges tid. Min udmeldelse er direkte knyttet op på det, siger Jenny Ribers til Avisen Danmark.

Hun har aldrig været den, som har råbt højt hos De Radikale. Havde heller ikke troet, hun ville blive det (det gør hun nu heller ikke - Jenny Ribers taler meget stille og besindigt og stopper ofte sig selv, når hun føler, at det bliver lige skarpt nok).

- Jeg har altid bare været en lille partisoldat, der aldrig har ytret mig så meget. Jeg er ikke nogen vigtig person. Men jeg kan godt forstå, at det er sådan en som mig, man kommer til at tænke på, når man tænker på en, der er rigtigt radikal, siger hun.

Alt det med sexchikane og Morten Østergaards udskejelser, har hun lidt svært ved at forholde sig til.


Stakkels lille fyr - han har åbenbart ikke kunnet tåle alkohol.

Jenny Ribers


- Stakkels lille fyr - han har åbenbart ikke kunnet tåle alkohol, siger hun om det.

Det, der blev dråben, var, at da partiet stod i situationen med, at der skulle findes en ny leder, valgte folketingsgruppen bare nummer to i hierarkiet uden nogen videre overvejelser om, hvad der egentlig ville være det bedste for partiets position i dansk politik.

- Sofie Carsten Nielsen er sikkert klog. Jeg er ikke så vild med hende. Hendes smil når aldrig helt op i øjnene. Hun vil bare gerne have det hele til at køre videre så uændret som muligt - bare med sig selv som leder. Det vil hun rigtigt gerne.


Sofie Carsten Nielsen er da professionel nok, men alt tyder jo på, at hun har været klar over alt det med Morten Østergaard, og så virker hun utroværdig på mig og som en, der kun vil magten.

Jenny Ribers


- Hun er da professionel nok, men alt tyder jo på, at hun har været klar over alt det med Morten Østergaard, og så virker hun utroværdig på mig og som en, der kun vil magten. Men hun har jo de rygklappere i gruppen, de der damer, der synes hun er god, siger Jenny Ribers.

Annonce

Anden kultur

Ouverturen til Radikales nuværende krise - da ligestillingsordfører Samira Nawa (R) sagde, at Radikale aldrig ville have udnævnt Jeppe Kofod (S) til minister, fordi han som 34-årig havde sex med en 15-årig  -  mener Jenny Riber var helt skæv og decideret uradikal.

- Det er svært at sige det her, men jeg tror, at Samira har en anden kultur, siger Jenny Riber.

Og da hun uddyber det, viser det sig, at det ikke handler om, at Samira Nawa har en dansk-afghansk baggrund, men at hun simpelthen ikke har radikal kultur i rygraden.

- Vi havde godt nok Hilmar Baunsgaard som statsminister (1968-1971, red.), men som regel har Radikale altså aldrig været i en position, hvor vi kunne udpege ministre. Det var en voldsom udmelding fra hende, siger Jenny Riber.

Jenny Ribers synes, at gruppen skulle have valgt Martin Lidegaard som ny leder.

- Tidligere har vi altid haft så mange talenter i det her parti. Nu har vi Martin Lidegaard og Ida Auken, og så ser jeg ikke rigtig flere. Jeg har altid opfattet partiet som det mindst ringe parti. Et parti med nogle kvaliteter og profiler, som vi burde have med i styrelsen af vores land. Nu synes jeg, det går op i at profilere sig, og hvad der nu kan betale sig. Ting, der har været fremherskende i andre partier, mens vi har holdt skansen. Det er fuldstændigt smuttet nu.

Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsens linje med at placere partiet som "blødeste" parti i udlændingespørgsmål, forstår Jenny Ribers heller ikke.

- Der er så mange andre vigtige spørgsmål. Det hele er ikke så sort-hvidt i udlændingepolitikken, som vi gør det til siger hun.

Annonce

Lettet

30 år i et parti og så forlade det, fordi det hele begynder at falde fra hinanden - man kunne tro, det ville være en smule sørgmodigt. Det synes Jenny Riber ikke.

- Det er faktisk en lettelse. Det har egentlig været dejligt at få lov at sige disse ting. Til gengæld er jeg virkelig ked af, at der ikke er plads til Martin Lidegaard og Ida Auken. Det synes jeg er trist. For hvor skal de så gå hen, spørger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Hun fældede Haysen: Ung kvinde arbejdede som skribent for SønderjyskE

Kolding

Styrelse sender 27 medarbejdere til Skovparken og Munkebo for at stoppe smittespredning: Her har man endnu ikke fået bugt med smitten

Annonce