Annonce
Sønderborg

Ødelagt strandpromenade: - Der skal findes en løsning

Sådan så Sønderborgs 26 millioner kroner dyre strandpromenade ud mandag. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Forvaltningen i Sønderborg Kommune kigger nu på, hvad der kan gøres for at sikre strandpromenaden i fremtiden.

Sønderborg: For anden gang siden 2018 ødelagde kraftig østenvind Sønderborgs strandpromenade søndag. Nu venter der et arbejde med at finde ud af, om strandpromenaden til 26 millioner kroner kan sikres endnu bedre mod særlige vejrforhold.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten) er ærgerlig over, at promenaden er beskadiget igen.

- Jeg skal have en snak med forvaltningen, for det duer ikke, at promenaden bliver ødelagt hver gang, der er voldsomt vejr. Vi ved, at der sker forandringer i klimaet, så de her vejrforhold er kommet for at blive. Derfor skal vi finde en løsning. Jeg kan ikke sige hvad, der skal til for at vi sikrer vores flotte strandpromenade. Men der går noget galt, så et eller andet skal der ske, siger Aase Nyegaard.

Annonce

Forvaltningen skal nu til at kigge på, hvad der præcis er sket med strandpromenaden. Ved første øjekast medførte søndagens kraftige østenvind skader fire steder på promanden mellem lystbådehavnen og vikingeklubben. Klinker er slået løse fire steder på strækningen.

- Strandpromenaden er beskadiget flere steder på grund af de seneste dages vejr. Når vejret er faldet til ro, skal vi for alvor have kigget promenaden efter og udbedre skaderne, siger Bjarne Eriksen, der er direktør for kommunens teknik- og miljøafdeling.

Har ny fuge virket?

Promenaden blev indviet i 2017 efter en renovering for 26 millioner kroner. I marts 2018 blev hele strækningen fra lystbådehavnen til vikingeklubben ødelagt i kraftigt blæsevejr, hvor klinkerne blev slået løse på hele strækningen. Reparationen var færdigt i efteråret 2018, og der blev lagt en kraftigere fugemasse for at sikre materialerne mod vejret.

- Vi må tilbage til tegnebordet for at kigge på det, vi allerede har gjort for at sikre promenaden. Vi skal kigge på fugekanten mellem stenkanten og første række af klinker. Har fugekanten virket? Det er jo svært at vurdere, hvad der var sket, hvis vi ikke havde gjort noget, siger Bjarke Eriksen.

Desuden skal der kigges på kommunens procedurer, når der udlægges plader og sandsække for at beskytte promenaden i voldsomt vejr.

- Siden 2018 har vi kørt plader ud, når der var risiko for østenvind med en vis styrke og varighed. Denne gang lå der sne og is under pladerne, og de blev skyllet væk af bølgerne. Det er et nyt scenarie, vi må forholde os til. Så vi skal kigge på, hvad der er sket og lære af det, siger Bjarke Eriksen.


Vi må tilbage til tegnebordet for at kigge på det, vi allerede har gjort for at sikre promenaden. Vi skal kigge på fugekanten mellem stenkanten og første række af klinker. Har fugekanten virket?

Bjarke Eriksen, direktør


Ødelæggelser i 2018

Da promenaden blev ødelagt i 2018 blev der ikke formelt placeret et ansvar, men Sønderborg Kommunes rådgivningsfirma Cowi påtog sig ansvaret for at betale reparationerne. Cowi har tidligere oplyst, at renoveringen kostede omkring 100.000 kr.

Ifølge Cowis undersøgelser i 2018 var der ikke er en entydig årsag til, at belægningen blev ødelagt i marts 2018. Ifølge Sønderborg Kommune og Cowi var det en kombination af højvande, en usædvanlig bølgeretning med kraftige bølger, der tilsammen betød, at fugerne i den relativt nye promenade blev skyllet væk, så klinkerne blev undermineret og løftet op.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce