Annonce
Sønderborg

Ødelagt strandpromenade: - Der skal findes en løsning

Sådan så Sønderborgs 26 millioner kroner dyre strandpromenade ud mandag. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Forvaltningen i Sønderborg Kommune kigger nu på, hvad der kan gøres for at sikre strandpromenaden i fremtiden.

Sønderborg: For anden gang siden 2018 ødelagde kraftig østenvind Sønderborgs strandpromenade søndag. Nu venter der et arbejde med at finde ud af, om strandpromenaden til 26 millioner kroner kan sikres endnu bedre mod særlige vejrforhold.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten) er ærgerlig over, at promenaden er beskadiget igen.

- Jeg skal have en snak med forvaltningen, for det duer ikke, at promenaden bliver ødelagt hver gang, der er voldsomt vejr. Vi ved, at der sker forandringer i klimaet, så de her vejrforhold er kommet for at blive. Derfor skal vi finde en løsning. Jeg kan ikke sige hvad, der skal til for at vi sikrer vores flotte strandpromenade. Men der går noget galt, så et eller andet skal der ske, siger Aase Nyegaard.

Annonce

Forvaltningen skal nu til at kigge på, hvad der præcis er sket med strandpromenaden. Ved første øjekast medførte søndagens kraftige østenvind skader fire steder på promanden mellem lystbådehavnen og vikingeklubben. Klinker er slået løse fire steder på strækningen.

- Strandpromenaden er beskadiget flere steder på grund af de seneste dages vejr. Når vejret er faldet til ro, skal vi for alvor have kigget promenaden efter og udbedre skaderne, siger Bjarne Eriksen, der er direktør for kommunens teknik- og miljøafdeling.

Har ny fuge virket?

Promenaden blev indviet i 2017 efter en renovering for 26 millioner kroner. I marts 2018 blev hele strækningen fra lystbådehavnen til vikingeklubben ødelagt i kraftigt blæsevejr, hvor klinkerne blev slået løse på hele strækningen. Reparationen var færdigt i efteråret 2018, og der blev lagt en kraftigere fugemasse for at sikre materialerne mod vejret.

- Vi må tilbage til tegnebordet for at kigge på det, vi allerede har gjort for at sikre promenaden. Vi skal kigge på fugekanten mellem stenkanten og første række af klinker. Har fugekanten virket? Det er jo svært at vurdere, hvad der var sket, hvis vi ikke havde gjort noget, siger Bjarke Eriksen.

Desuden skal der kigges på kommunens procedurer, når der udlægges plader og sandsække for at beskytte promenaden i voldsomt vejr.

- Siden 2018 har vi kørt plader ud, når der var risiko for østenvind med en vis styrke og varighed. Denne gang lå der sne og is under pladerne, og de blev skyllet væk af bølgerne. Det er et nyt scenarie, vi må forholde os til. Så vi skal kigge på, hvad der er sket og lære af det, siger Bjarke Eriksen.


Vi må tilbage til tegnebordet for at kigge på det, vi allerede har gjort for at sikre promenaden. Vi skal kigge på fugekanten mellem stenkanten og første række af klinker. Har fugekanten virket?

Bjarke Eriksen, direktør


Ødelæggelser i 2018

Da promenaden blev ødelagt i 2018 blev der ikke formelt placeret et ansvar, men Sønderborg Kommunes rådgivningsfirma Cowi påtog sig ansvaret for at betale reparationerne. Cowi har tidligere oplyst, at renoveringen kostede omkring 100.000 kr.

Ifølge Cowis undersøgelser i 2018 var der ikke er en entydig årsag til, at belægningen blev ødelagt i marts 2018. Ifølge Sønderborg Kommune og Cowi var det en kombination af højvande, en usædvanlig bølgeretning med kraftige bølger, der tilsammen betød, at fugerne i den relativt nye promenade blev skyllet væk, så klinkerne blev undermineret og løftet op.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Erik frygter konsekvenserne: Lort fra græssende kvæg ender i Augustenborg Fjord

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Sønderborg

Gæsterne stod i kø: Over 4000 klappede kalve og tog pedalkørekort på landbrugsskole

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce