Annonce
Varde

ØK udskyder vedtagne anlægsprojekter for over 100 millioner kroner

Planlagte cykelstier for 11 millioner kroner sættes foreløbigt i bero. Her ses den nye cykelsti vest for Letbæk Mølle. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Udvalget for økonomi og erhverv har besluttet, at en lang række anlægsprojekter udskydes, da kommunen fattes rede penge.

Annonce

Økonomi: Selvom foråret er på vej, og vi i Varde Kommune også er ved at smide lænkerne fra finanskrisen i 2008, så står det slemt til med pengene i kommunekassen. Blandt andet på grund af et mistet bloktilskud på 30 millioner kroner, der tilskrives befolkningsvæksten i Varde Kommune.

Og da en kommune som hovedregel ikke må låne til anlægsprojekter, men skal være fuldt finansieret af skatteborgerne, så trækker udvalget for økonomi og erhverv i håndbremsen og standser en lang række vedtagne anlægsprojekter. Anlægsprojekter som skulle være sat i gang i 2018 eller 2019.

Blandt andet går det ud over den over 30 år savnede bro over jernbanen ved Thyrasvej i Tistrup, flere cykelstier, demensboliger i Ølgod og den nye multisal ved Agerbæk Skole. En renovering af Nørre Nebel Skole og tilskud til byernes udviklingsplaner står også for skud.

- Vi leder efter besparelser på 40 millioner kroner. Og der er allerede et generelt anlægsstop, siger borgmester Erik Buhl (V).

For ham og resten af udvalget er det rettidig omhu, at anlægsprojektermne indtil videre sættes i bero.

Udskudte anlægsprojekter

Beløb i millioner kroner i parentes:Kloakseparering og byforskønnelser (5).

Pulje til landsbyfornyelse (4).

Udviklingsplaner (7).

Cykelstier (11).

Trafiksikkerhed (2).

Thyrasvej i Tistrup (6).

Agerbæk Skole multisal (12).

Ølgod Skole (2).

Renovering Brorsonskolen (14).

Renovering af Nørre Nebel Skole (10).

Idrætsfaciliteter ved Lykkesgaardskolen (8).

Handicapboliger, Ølgod (13).

Lunden (5).

Demensboliger (13).

Småting (5).

I alt 114 millioner kroner.

Annonce

Går i minus

Erik Buhl fortæller, at alle de vedtagne byggeprojekter tages op igen til budgetseminariet til september. Da vil byrådet have et langt større overblik over økonomien, som også er meget afhængig af, hvilken skolestruktur der vedtages i næste måned.

Hvis der, som foreslået af flertallet i Varde Byråd, skal bygges en ny Brorsonskole, får det også en betydning. Den ny skolestruktur med en ny Brorsonskole koster cirka 150 millioner kroner. Og hvis der ikke handles nu, så vil kommunekassen gå i minus med 30 millioner kroner i 2020.

Men er der risiko for, at nogle af de vedtagne anlægsprojekter droppes for tid og evighed? Svaret er i første omgang nej. Erik Buhl bruger følgende beskrivelse til, hvorfor de trækker håndbremsen:

- Hvis du kigger efter en ny bil, og din opvaskemaskine går i stykker. Så venter du lige et par måneder, inden du køber en ny bil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Brandfolk gravede hunde fri fra fredet grævlingegrav: Naturfredningsforening ser med alvor på redningsaktionen

EfB

EfB stiller med A-formationen mod Vejle

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce