Annonce
Sydjylland

Økologisk sygehusmad splitter politikere

Mens Stephanie Lose (V) umiddelbart ikke er tilhænger af Alternativets forslag, er Karsten Uno Petersen (S) mere åben over for at sætte målsætninger for sygehusenes brug af økologi. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Der er stor forskel på, hvor meget økologisk mad landsdelens sygehuse serverer. Det vil et forslag fra Alternativet gøre op med. Forslaget møder dog kritik fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Mad: Når patienter får serveret mad på et syd- og sønderjysk sygehus, er det ikke helt ligemeget, hvor i landsdelen de er indlagt. Mens 20 procent af maden på Sydvestjysk Sygehus er økologisk, gælder det kun for fem-ti procent af maden på Sygehus Sønderjylland. Det fremgår af et notat fra Region Syddanmark. Den forskel vil Alternativet nu komme til livs med et forslag, der skal sikre, at langt mere af maden på de syd- og sønderjyske fremover vil være lavet af økologiske varer.

- Det er sundere at spise økologisk end at spise mad med alle mulige tilsætningsstoffer. Folk bestemmer selv, hvad de putter i indkøbskurven, men på et offentligt sygehus har vi en forpligtelse til at levere sundere mad, siger Alternativets enlige medlem af regionsrådet, Andreas Lund Andersen.

I forslaget lyder det, at Alternativet ønsker at drøfte muligheden for at gøre 100 procent af sygehusmaden i Region Syddanmark økologisk, men mindre kan også gøre det.

- Som udgangspunkt vil jeg gerne have, at 100 procent af maden er økologisk. Men vi må også være realistiske. Så målet er at gøre det så økologisk som muligt indenfor de økonomiske rammer, siger han.

Annonce

Økologi

Både import og eksport af økologiske varer i Danmark stiger og fortsætter dermed tendensen fra de senere år. Det viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik.Se her, hvordan det gik med import og eksport af økologiske varer i 2016:

Der blev samlet indkøbt økologiske varer for 3,2 milliarder kroner fra udlandet i 2016. Det er en stigning på 34 procent.

Vi henter især økologiske produkter hjem fra Tyskland, Holland og Italien. Generelt er det primært fra EU-landene, vi køber økologiske produkter. Men en mindre del kommer for eksempel hele vejen fra Asien til de danske indkøbskurve

Af de økologiske varer, vi køber fra udlandet, udgør frugt og grøntsager den største gruppe.

Ellers er det især korn og kornvarer og såkaldte foderstoffer, der importeres, fulgt af sukkerprodukter.

Samtidig solgte de danske producenter for 2,4 milliarder kroner økologi til udlandet. Det er en stigning på 23 procent.

Af de varer, som danske økologiske producenter sender til udlandet, er mejeriprodukter og æg klart den største gruppe.

Herefter kommer frugt og grøntsager samt varegruppen andre næringsmidler, der blandt andet inkluderer tørmælk og andre kolonialvarer. På fjerdepladsen kommer kød og kødvarer.

De største aftagere af danske økologiske varer er Tyskland, Sverige, Kina og Frankrig.

Selvom både import og eksport af økologi stiger, så er det stadig små tal i det store billede.

Økologiske varer udgjorde 2,1 procent af den samlede eksport af føde- og drikkevarer samt foder i 2016. Tilsvarende udgjorde importen 4,1 procent.Kilder: Danmarks Statistik/ritzau/

Må være op til sygehusene

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for idéen. Regionsrådsformand Stephanie Lose (S) mener, at sygehusene selv bør beslutte, om de vil servere økologisk mad.

- Køkkenerne arbejder hver især ud fra, hvordan de sikrer bedst mulig kost til patienterne. På Sygehus Sønderjylland har de eksempelvis allerflest valgmuligheder, men ikke særligt meget økologi. Jeg er umiddelbart ikke tilhænger af centrale mål for mængden af økologi, siger hun.

Heller ikke hos Dansk Folkeparti vil man umiddelbart være med til at sætte mål for mængden af økologi.

- Jeg er tilhænger af, at vi tænker økologi ind i fremtiden. Men at tvinge det ned over hovederne på folk er at gå for vidt, siger medlem af forretningsudvalget, Thies Mathiasen (DF)

Hos Socialdemokratiet er der en mindre skepsis overfor forslaget. Karsten Uno Petersen (S), der ligeledes er med i forretningsudvalget, vil umiddelbart gerne være med til at sætte mål for mængden af økologi på sygehusene i Syddanmark.

- Jeg synes, økologi er en god ting, og derfor synes jeg, vi skal sige ja til at arbejde videre med forslaget. Men jeg hører ikke til dem, der siger, at vi indenfor et år skal være 100 procent økologiske, siger han.

Alternativet klar med pengepungen

Ifølge et notat fra regionen vil det højst sandsynligt ikke være helt gratis at gøre mere af sygehusmaden økologisk. Hvor meget, det ville koste eksempelvis at gøre maden 100 procent økologisk, er der ikke noget konkret bud på, men det vil koste lidt over to millioner kroner, hvis der skulle serveres økologiske kartofler og økologisk mælk. En udsigt til en millionregning er dog ikke noget, der afskrækker Alternativet.

- Forebyggelse er rigtig godt givet ud, og jeg tror på, at vi kan hente besparelser på hurtigere indlæggelser og færre genindlæggelser, hvis patienterne får økologisk mad. Så tager vi det op i et helikopterperspektiv, er pengene godt givet ud, mener Andreas Lund Andersen.

Regionsrådet skal tage stilling til forslaget på næste møde 18. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce