x
Annonce
Sydjylland

Økonomiaftale på plads: Ansatte og patienter undgår sparekniv

Regionens personale og patienter kommer sandsynligvis ikke til at mærke til besparelser i 2020, ifølge Region Syddanmark. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Efter økonomiaftalen for 2020 er kommet på plads, skriver Region Syddanmark, at regionen undgår en sparerunde i 2020. Det skyldes, at regionerne har fået en ekstrabevilling til sundhedsområdet på 1,5 milliarder kroner.

Regionalt: Patienter og ansatte på regionens sygehuse undgår med al sandsynlighed besparelser i 2020 på grund af den nye økonomiaftale.

Flere patienter, dyrere medicin og et hårdt presset personale. Udviklingen i sundhedsvæsenet har budt på flere udgifter gennem årene, mens regionerne har beklaget sig over, at pengene ikke er fulgt med.

Onsdag præsenterede regeringen og Danske Regioner økonomiaftalen for 2020, som søger at komme problemerne på sundhedsområdet til livs med en ekstra bevilling på 1,5 milliarder kroner. Det er den højeste ekstrabevilling, der er givet til regionerne siden finanskrisen, siger Stephanie Lose (V).

- Jeg er godt tilfreds med aftalen. Det er vigtigt, at økonomien i sundhedsvæsenet ikke bare rustes til at rumme de udgifter, der kommer af, at vi bliver flere ældre, men også giver plads til at videreudvikle vores sundhedstilbud på højt niveau og tæt på borgerne. Vi får med aftalen mulighed for at give sundhedsvæsenet et pænt løft, siger regionrådsformand Stephanie Lose i en pressemeddelelse fra Region Syddanmark.

Annonce

Det videre forløb

Regionsrådet vil den 11. september få en gennemgang af økonomiaftalen.

Forretningsudvalget skal 1. behandle Region Syddanmarks budget for 2020 den 18. september.

Regionsrådet vedtager efter planen budgettet på mødet den 28. oktober.

Kilde: Region Syddanmark

Ingen omprioritering

I aftalen har parterne også skilt sig af med det såkaldte omprioriteringsbidrag på regional udvikling og sundhedsområdet, hvor kommunerne altså ikke længere skal spare driftsomkostninger.

Både Socialdemokratiet og Danske Regioner har egentlig haft et ønske om at støtte sundhedsvæsenet med to milliarder kroner, men finansminister Nicolai Wammen ser denne økonomiaftale som et skridt på vejen til at til at tilføje det fulde milliardbeløb til sundhedsområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce