Annonce
Sydjylland

Økonomiaftale på plads: Ansatte og patienter undgår sparekniv

Regionens personale og patienter kommer sandsynligvis ikke til at mærke til besparelser i 2020, ifølge Region Syddanmark. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Efter økonomiaftalen for 2020 er kommet på plads, skriver Region Syddanmark, at regionen undgår en sparerunde i 2020. Det skyldes, at regionerne har fået en ekstrabevilling til sundhedsområdet på 1,5 milliarder kroner.

Regionalt: Patienter og ansatte på regionens sygehuse undgår med al sandsynlighed besparelser i 2020 på grund af den nye økonomiaftale.

Flere patienter, dyrere medicin og et hårdt presset personale. Udviklingen i sundhedsvæsenet har budt på flere udgifter gennem årene, mens regionerne har beklaget sig over, at pengene ikke er fulgt med.

Onsdag præsenterede regeringen og Danske Regioner økonomiaftalen for 2020, som søger at komme problemerne på sundhedsområdet til livs med en ekstra bevilling på 1,5 milliarder kroner. Det er den højeste ekstrabevilling, der er givet til regionerne siden finanskrisen, siger Stephanie Lose (V).

- Jeg er godt tilfreds med aftalen. Det er vigtigt, at økonomien i sundhedsvæsenet ikke bare rustes til at rumme de udgifter, der kommer af, at vi bliver flere ældre, men også giver plads til at videreudvikle vores sundhedstilbud på højt niveau og tæt på borgerne. Vi får med aftalen mulighed for at give sundhedsvæsenet et pænt løft, siger regionrådsformand Stephanie Lose i en pressemeddelelse fra Region Syddanmark.

Annonce

Det videre forløb

Regionsrådet vil den 11. september få en gennemgang af økonomiaftalen.

Forretningsudvalget skal 1. behandle Region Syddanmarks budget for 2020 den 18. september.

Regionsrådet vedtager efter planen budgettet på mødet den 28. oktober.

Kilde: Region Syddanmark

Ingen omprioritering

I aftalen har parterne også skilt sig af med det såkaldte omprioriteringsbidrag på regional udvikling og sundhedsområdet, hvor kommunerne altså ikke længere skal spare driftsomkostninger.

Både Socialdemokratiet og Danske Regioner har egentlig haft et ønske om at støtte sundhedsvæsenet med to milliarder kroner, men finansminister Nicolai Wammen ser denne økonomiaftale som et skridt på vejen til at til at tilføje det fulde milliardbeløb til sundhedsområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce