Annonce
Kolding

Økonomichef forsøgte at pynte regnskab med fiktiv indtægt

To forsøg på at bogføre fiktive indtægter blev opdaget, så de ikke bidrog til at få Kolding Kommunes årsregnskab for 2018 til at se bedre ud, end det var. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Der blev tænkt kreativt i Kolding Kommunes socialforvaltning for at få et kæmpestort overforbrug i 2018 på 55,8 millioner kroner til at se mindre ud på årsregnskabet. Noget lykkedes, men et forsøg blev opdaget og stoppet, før det var for sent.

Kolding: Den nu forhenværende økonomichef i Kolding Kommunes socialforvaltning tænkte både kreativt og alternativt i slutningen af 2018 og starten af 2019 for at få forvaltningens kæmpemæssige overforbrug til at se mindre ud i årsregnskabet, end det i virkeligheden var.

Primært ved at bogføre 364 udgifter på psykiatri- og handicapområdet i 2019, selvom de i virkeligheden vedrørte 2018, og ved at gemme 18 regninger for et par millioner kroner på en i regnskabsmæssig forstand usynlig mellemregningskonto, fik den tidligere økonomichef budgetskreddet til at syne 19,3 millioner kroner mindre end de 55,8 millioner kroner, som det reelt var.

Men stod det til den tidligere økonomichef skulle det tal, der endte på bundlinjen af regnskabet, have været endnu mindre.

Det dokumenterer et revisionsnotat fra BDO, som nu koster både den tidligere økonomichef og socialdirektør Lars Rasmussen jobbet. Lars Rasmussen fratrådte sin stilling med øjeblikkelig virkning tirsdag aften.

Annonce

Overforbrug

  • Helt frem til slutningen af 2018 lød det, at man forventede et overforbrug i socialforvaltningen i størrelsesordenen 10 millioner kroner.
  • Den nu fratrådte socialdirektør Lars Rasmussen udtalte i marts til JV, at han troede på det "til det sidste".
  • I slutningen af februar og starten af marts oplyste den tidligere økonomichef til JV, at overforbruget/underskuddet landede på 23 mio. kr.
  • Forvaltningen endte med at overføre et underskud fra 2018 til 2019 på 36,5 mio. kr.
  • Det tal ville have været 55,8 mio. kr., hvis der ikke var blevet fusket med bogføringen.

Manøvrer blev opdaget

Revisionsnotatet afslører, at den tidligere økonomichef den 22. januar 2019 konterede en indtægt på 2.523.000 kroner på to forskellige konti vedrørende "botilbud" og "øvrige sociale formål", og beløbet blev bogført for 2018.

Problemet er, at der slet ingen indtægt var. Økonomichefen kalkulerede bare med, at socialforvaltningen forventeligt og senere ville få et på det tidspunkt ukendt beløb i statsrefusion for dyre enkeltsager via centralforvaltningen, som er modtager af den slags penge.

Manøvren blev opdaget i centralforvaltningen samme dag, og konteringen blev annulleret.

En uge senere - den 31. januar - skete nøjagtig det samme, denne gang dog med et beløb på 2.520.000 kroner. Denne gang fik centralforvaltningens økonomifolk øje på talfifleriet den 6. februar, hvor konteringen blev annulleret.

Om manøvrerne skriver revisorerne i deres notat, at var de ikke blevet opdaget og tilbageført, "ville driftsudgifterne for 2018 være blevet reduceret med beløbet".

Det er ikke lykkedes at træffe den fratrådte socialdirektør for en kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce