Annonce
Sydjylland

Økonomien sejler videre på VUC Syd: Hver fjerde stilling nedlægges

VUC Syd må nu gennem endnu en fyringsrunde. Denne gang er det hver fjerde stilling, der nedlægges. Arkivfoto: Jacob Schultz
VUC Syd må endnu engang fyre personale. Denne gang skal 45 stillinger nedlægges. Det er tredje store fyringsrunde på skolen det seneste år. Skrækkeligt, men nødvendigt, siger formand for midlertidigt styre.
Annonce

Fyringer: VUC Syd må endnu engang fyre en stor del af skolens ansatte. Skolen er i så store økonomiske problemer, at der nu skal nedlægges 45 stillinger.

Det er tredje gang på et år, at VUC Syd gennemgår en fyringsrunde. Skolen er i massive økonomiske problemer, og VUC Syd skal finde driftsbesparelser for cirka fem millioner kroner i år og cirka 27 millioner kroner i 2020 for at få sin økonomi til at hænge sammen og nå i mål med en genopretningsplan. Den blev skolen pålagt at udarbejde tidligere i år, da Undervisningsministeren besluttede at bevare skolen.

Ifølge formand for VUC Syds midlertidige styre Laust Joen Jakobsen kan det ikke lade sig gøre at få balance i driften uden at gennemføre væsentlige organisatoriske tilpasninger.

- Vi har brugt de forløbne to måneder på at afsøge alle muligheder for at bringe balance i VUC Syds drift. Vi har fra starten vidst, at det ville blive udfordrende, og vi må konstatere, det ikke er muligt, uden at vi hurtigt får tilpasset kapaciteten og effektiviseret driften. Derfor har vi i dag orienteret medarbejderne om, at vi påtænker at nedlægge cirka 45 stillinger, siger Laust Joen Jakobsen i en pressemeddelelse.

I 2018 blev 78 medarbejdere på VUC Syd fyret i to andre fyringsrunder. Derudover er der også er blevet nedlagt en lang række stillinger gennem blandt andet frivillige fratrædelser.

Sagen kort

VUC Syd er i store økonomiske vanskeligheder på grund af faldende elevtal. Det sker, efter at skolen siden 2017 har været i stormvejr på grund af en række dispositioner af den tidligere ledelse. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) har kritiseret den tidligere ledelse for blandt andet ikke at have udvist sparsommelighed.

VUC Syd gennemgik i 2018 to fyringsrunder på grund af de massive økonomiske problemer. Der blev skåret 136 stillinger af de 310 stillinger, der var ved starten af 2018.

VUC Syds midlertidige styre skrev i sin rapport i januar, at budgetmaterialerne fra VUC Syd viste et underskud på driften på 41,2 millioner kroner i 2018 før ekstraordinære nedskrivninger, og at der forventedes et underskud på henholdsvis 15,1 millioner kroner i 2019 og 12,2 millioner kroner i 2020.

Annonce

Halvering

Ifølge Laust Joen Jakobsen skyldes fyringerne et betydeligt fald i skolens elevtal, som fra 2017 til næste år forventes at blive mere end halveret og dermed vil være ned på omkring 1300 i 2020. Stillingsnedlæggelserne forventes både at ske i administration og blandt undervisere. Hvis reduktionerne gennemføres i deres helhed, vil VUC Syd gå fra at have 168 medarbejdere til cirka 123 medarbejdere.

Det faldende elevtal gør, at VUC Syd har alt for mange kvadratmeter til eleverne. Derfor er det en bunden opgave at få solgt bygningerne i Haderslev, Tønder og Gram, understreger Laust Joen Jakobsen over for JydskeVestkysten.

- Det vil polstre os bedre, så det er meget vigtigt, men vi har ikke lige en fugl på hånden, forklarer formanden.

Bygningerne i Haderslev er jo meget store. Hvor realistisk er det overhovedet at finde en køber?

- Derfor forsøger vi os også med et offentligt udbud og på den måde gå ud i større skala. Men det er svært at vurdere salgbarheden. Jeg er kommet der meget, og det er virkelig nogle fantastiske bygninger, men vi kan ikke selv udfylde pladsen. Jeg kan ikke forstå, hvis ikke der skulle være interesse for bygningerne, mener Laust Joen Jakobsen, som spår, at et endeligt salg først vil finde sted i 2020.

Annonce

Bæredygtig løsning

Selvom VUC Syd på ny skærer gevaldigt i medarbejderstaben og dermed reducerer omkostningerne betragteligt, er der ingen garanti for, at det er sidste fyringsrunde.

- Vi har tiltro til, at det er en bæredygtig løsning, vi har fundet, men der er ingen garanti for, at vi ikke om halvt år sidder i ny situation med nye tilpasninger. Vi gør alt for at undgå det, og vi har også sat et ret konservativt bud på, hvor mange kursister der vil søge os. Men hvis ikke det holder, så har vi en ny udfordring, siger Laust Joen Jakobsen.

Mogens Poulsen, tillidsrepræsentant for hf-underviserne på VUC Syd, fortæller, at omkring 20 af de nedlagte stillinger findes blandt hf-underviserne.

- Det er en decideret træls oplevelse at skulle gennem den tredje fyringsrunde af denne størrelse på mindre end et år, siger han.

Det midlertidige styre på VUC Syd har besluttet, at underviserne skal bruge mere tid i klasselokalerne med kursisterne. Og det bekymrer tillidsrepræsentanten. Det betyder blandt andet mindre tid til forberedelse.

- Dem, der er tilbage må løbe hurtigere, og nogle lærere vil måske søge væk. Vi har i forvejen problemer med at rekruttere lærere inden for fag som eksempelvis matematik, siger han.

Det midlertidige styre mødes med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) onsdag og forventer senere på måneden at præsentere en endelig plan for fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce