Annonce
Kolding

Økonomikaos fortsætter i Kolding: Kulegravning afslører endnu større hul i kassen

Efter at have endevendt budgetterne i socialforvaltningen tegner der sig nu et billede af et endnu større budgetskred, end den tidligere ledelse i forvaltningen hidtil har oplyst. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard.
En grundig gennemgang af budgetterne på hele det sociale område i Kolding Kommune har nu påvist, at overskridelserne af budgettet er adskillige millioner kroner større, end det der hidtil er meldt ud.

Kolding: De kaotiske tilstande omkring økonomien i socialforvaltningen i Kolding Kommune fortsætter med uformindsket styrke.

I kølvandet på de tidligere udmeldte millionoverskridelser af budgetterne i socialforvaltningen viser det sig nu, at overforbruget i forvaltningen er endnu større end det, der hidtil har været meldingen fra socialforvaltningen til både centralforvaltningen og politikerne i byrådet.

Udsigten til et endnu større budgetskred er kommet frem, efter at den tidligere socialdirektør Lars Rasmussen fratrådte for godt en måned siden, og den tidligere økonomichef i socialforvaltningen gik samme vej.

Siden da har forvaltningens nye økonomichef i samarbejde med økonomifolkene i kommunens centralforvaltning endevendt budgetterne under både socialudvalget og socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget og trevlet tallene op.

Målet var at finde ud af, om de tidligere udmeldte tal om forvaltningens økonomi holdt stik, eller om der gemte sig ubehagelige overraskelser, som ikke var kommet frem under den tidligere direktør.

Annonce

Økonomi

  • Der forventes lige nu et overforbrug på budgettet på det samlede socialområde for sidste år og i år på ca. 78 mio. kr.
  • Indtil slutningen af 2018 oplyste man i forvaltningen, at man forventede et overforbrug i 2018 på ca. 10 mio. kr.
  • I slutningen af februar og starten af marts oplyste forvaltningens ledelse, at budgetskreddet var endt på 23 mio. kr.
  • Forvaltningen endte med at overføre et underskud fra 2018 til 2019 på 36,5 mio. kr.
  • Det viste sig dog senere, at ledelsen havde bogført en lang række udgifter i 2019, selv om de retteligt skulle have været bogført i 2018.
  • Derfor ville underskuddet på 36,5 mio. kr. have været 55,8 mio. kr., hvis der ikke var blevet fusket med bogføringen.

16,9 millioner

Og det viser sig nu, at der er fundet ekstra budgetoverskridelser på 10,2 millioner kroner på socialudvalgets område, mens overskridelsen på socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddelområdet viser sig at være 3,1 millioner kroner større end hidtil kendt.

Oven i dette kommer enkelte mindre overskridelser på administrationsområdet og seniorområdet, der sammen med de ovennævnte ekstra budgetoverskridelser forværrer situationen med i alt 16,9 millioner kroner.

- Det var slemt nok før på socialområdet, men det her forværrer jo årsresultatet. Vi har undervejs tænkt, om vi kunne regne med de tal og det forbrug, vi fik at vide fra den forvaltning, og man må sige, at virkeligheden har ændret sig nogle gange i det her forløb mildt sagt, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Svesken på disken

Han ønsker ikke at kommentere den tidligere ledelses arbejde i socialforvaltningen, men peger blot på, at det var fornuftigt, da man efter ledelsens fratrædelse bad embedsmændene om at grave sig til bunds i økonomien på socialområdet.

- Vi ville have svesken på disken og vide, hvordan det stod til. Det her viser, at det var et rigtigt fokus at have, ligesom det også viser, at det var rigtigt med en ny start, siger Jørn Pedersen.

For lidt over en måned siden forventede man, at det samlede overforbrug på socialområdet for 2018 og 2019 ville lande på 64,8 millioner kroner. Med de nye tal ser budgetoverskridelsen på området nu ud til at lande på 78 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce