Annonce
Kolding

Økonomikaos fortsætter i Kolding: Kulegravning afslører endnu større hul i kassen

Efter at have endevendt budgetterne i socialforvaltningen tegner der sig nu et billede af et endnu større budgetskred, end den tidligere ledelse i forvaltningen hidtil har oplyst. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard.
En grundig gennemgang af budgetterne på hele det sociale område i Kolding Kommune har nu påvist, at overskridelserne af budgettet er adskillige millioner kroner større, end det der hidtil er meldt ud.

Kolding: De kaotiske tilstande omkring økonomien i socialforvaltningen i Kolding Kommune fortsætter med uformindsket styrke.

I kølvandet på de tidligere udmeldte millionoverskridelser af budgetterne i socialforvaltningen viser det sig nu, at overforbruget i forvaltningen er endnu større end det, der hidtil har været meldingen fra socialforvaltningen til både centralforvaltningen og politikerne i byrådet.

Udsigten til et endnu større budgetskred er kommet frem, efter at den tidligere socialdirektør Lars Rasmussen fratrådte for godt en måned siden, og den tidligere økonomichef i socialforvaltningen gik samme vej.

Siden da har forvaltningens nye økonomichef i samarbejde med økonomifolkene i kommunens centralforvaltning endevendt budgetterne under både socialudvalget og socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget og trevlet tallene op.

Målet var at finde ud af, om de tidligere udmeldte tal om forvaltningens økonomi holdt stik, eller om der gemte sig ubehagelige overraskelser, som ikke var kommet frem under den tidligere direktør.

Annonce

Økonomi

  • Der forventes lige nu et overforbrug på budgettet på det samlede socialområde for sidste år og i år på ca. 78 mio. kr.
  • Indtil slutningen af 2018 oplyste man i forvaltningen, at man forventede et overforbrug i 2018 på ca. 10 mio. kr.
  • I slutningen af februar og starten af marts oplyste forvaltningens ledelse, at budgetskreddet var endt på 23 mio. kr.
  • Forvaltningen endte med at overføre et underskud fra 2018 til 2019 på 36,5 mio. kr.
  • Det viste sig dog senere, at ledelsen havde bogført en lang række udgifter i 2019, selv om de retteligt skulle have været bogført i 2018.
  • Derfor ville underskuddet på 36,5 mio. kr. have været 55,8 mio. kr., hvis der ikke var blevet fusket med bogføringen.

16,9 millioner

Og det viser sig nu, at der er fundet ekstra budgetoverskridelser på 10,2 millioner kroner på socialudvalgets område, mens overskridelsen på socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddelområdet viser sig at være 3,1 millioner kroner større end hidtil kendt.

Oven i dette kommer enkelte mindre overskridelser på administrationsområdet og seniorområdet, der sammen med de ovennævnte ekstra budgetoverskridelser forværrer situationen med i alt 16,9 millioner kroner.

- Det var slemt nok før på socialområdet, men det her forværrer jo årsresultatet. Vi har undervejs tænkt, om vi kunne regne med de tal og det forbrug, vi fik at vide fra den forvaltning, og man må sige, at virkeligheden har ændret sig nogle gange i det her forløb mildt sagt, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Svesken på disken

Han ønsker ikke at kommentere den tidligere ledelses arbejde i socialforvaltningen, men peger blot på, at det var fornuftigt, da man efter ledelsens fratrædelse bad embedsmændene om at grave sig til bunds i økonomien på socialområdet.

- Vi ville have svesken på disken og vide, hvordan det stod til. Det her viser, at det var et rigtigt fokus at have, ligesom det også viser, at det var rigtigt med en ny start, siger Jørn Pedersen.

For lidt over en måned siden forventede man, at det samlede overforbrug på socialområdet for 2018 og 2019 ville lande på 64,8 millioner kroner. Med de nye tal ser budgetoverskridelsen på området nu ud til at lande på 78 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce