Annonce
Erhverv

Økonomiprofessorens bedste råd: Sådan kan danske virksomheder ruste sig mod Brexit og andre handelskriser

Der er tegn på økonomisk afmatning i den danske industri. Men hvordan forbereder man sig bedst som virksomhed på den uundgåelige recession, der vil ramme landet før eller siden? Det har Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, et bud på.

Aarhus: Bekymring om fremtidens handel ser nu også ud til at ramme de danske virksomheder. I august faldt industriens produktion ifølge Danmarks Statistik 1,1 procent. Og ser man på månederne fra juni til august lyder faldet på 1,6 procent.

En udvikling som flere økonomer såvel som interesseorganisationen Dansk Industri ser som et tegn på, at den økonomiske afmatning, som har ramt flere lande gennem adskillige måneder, nu også er kommet til Danmark.

Men Danmark er endnu ikke hårdt ramt, understreger Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

- I Tyskland har de lige justeret forventninger til de kommende år på grund af nøgletal fra industrien, som viser, at der kommer færre bestillinger i ordrebøgerne, og det har vi endnu ikke gjort i Danmark, så det fortæller, at vi enten begynder senere på en afmatning, eller at vi har en mildere afmatning her end i de øvrige lande, siger han.

Annonce
- Det er det samme som i den private husholdning; hvis du frygter at miste dit arbejde, så holder du ofte igen med pengene og udskyder projektet med at sætte dit hus i stand eller med at købe nye møbler. Men hvis du tror, at du har en lønforhøjelse i vente, så er du mere tilbøjelig til at gå i gang med at investere.

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet

Holder igen med pengene

At vi i øjeblikket ser en dalende produktion i den europæiske industri, skyldes ifølge økonomiprofessoren en stigende usikkerhed blandt verdens investorer.

En usikkerhed, der er kommet i kølvandet på blandt andet USA’s indførelse af handelssanktioner med told på importvarer, de uroligheder, der i øjeblikket finder sted i Hongkong, og den fortsatte usikkerhed om det kommende Brexit i Storbritannien.

- Ser man på den britiske økonomi, kan man se tydelige tegn på tilbageholdenhed hos investorerne. Og når investorerne ikke køber, så får leverandører i Tyskland og underleverandører i Danmark tilsvarende mindre i ordrebøger, forklarer Philipp Schrøder og tilføjer:

- Det er det samme som i den private husholdning; hvis du frygter at miste dit arbejde, så holder du ofte igen med pengene og udskyder projektet med at sætte dit hus i stand eller med at købe nye møbler. Men hvis du tror, at du har en lønforhøjelse i vente, så er du mere tilbøjelig til at gå i gang med at investere.

Ikke unormalt med recession

Oveni bekymringerne om verdens tilstand kan man så lægge bekymringerne om en snarlig recession. For i august meldte Danmarks Nationalbank ud, at risikoen for en global recession er steget.

I Danmark alene vurderer banken således, at der er 30 procents sandsynlighed for, at vi går en recession i møde indenfor et år og 50 procents sandsynlighed for, at det sker indenfor de kommende to år.

Men selvom det kan lyde som et skræmmende fremtidsscenarie, er det ifølge Philipp Schröder mere almindeligt, end man skulle tro.

- Det er meget belyst, at vi har cykliske konjunktursvingninger. Så det er bestemt ikke unormalt. Men fordi vi har haft en stor nedgang i 2007, og siden da har været på vej ud af et dybt hul, har det dækket lidt over den fremgang, der har været, forklarer han.

Men det er vigtigt at tage højde for netop de skiftende konjunkturer, hvis man vil fremtidssikre sin virksomhed.

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet. Arkivfoto

Alternative afsætningsmarkeder

- Mange virksomheder tænker, at når det går godt for økonomien, så er det virksomhedens egen skyld, men når det går ned ad bakke, så skyldes det konjunkturer. Men hvis man tænker sådan, så har man misforstået noget. For konjunkturer går altid op og ned, og derfor vil de også påvirke ens virksomhed i en eller anden grad, understreger Philipp Schröder.

Nogle virksomheder er dog mere konjunkturfølsomme end andre. Og derfor er det vigtigt at se på, hvordan konjunkturerne påvirker lige præcis den virksomhed, man sidder i, understreger professoren.

- Det er ikke sådan, at ”one size fits all”. Det hele afhænger af, hvilken sektor man er i, og hvor afhængig man er af eksport til udlandet, forklarer Philipp Schröder, der derfor opfordrer til, at man som eksportvirksomhed tænker i alternative afsætningsmarkeder, så man er forberedt, hvis det globale marked skulle ændre sig.

Ifølge Philipp Schröder er flere af de større danske virksomheder heldigvis godt rustet til at håndtere en potentiel recession. Det har man blandt andet kunnet se i forbindelse med den senere tids snak om Brexit, der har ført til, at flere danske virksomheder har fundet alternative afsætningsmarkeder til deres eksport.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce