Annonce
Indland

Øksemand hjulpet hjem af ambassade

Sigtet somaliers advokat i Kenya beskylder Danmarks ambassade for at have hjulpet Kenyas politi af med besværligt vidne

Den danske ambassade i Kenya hjalp i september landets politi med at sende en 28-årig terrormistænkt somalier til Danmark, hvor han nu sidder fængslet for i fredags at have overfaldet tegneren Kurt Westergaard.

Det skete, selv om somalieren var anholdt i en lokal terrorsag, skriver Politiken.

- Han følte sig presset af ambassaden til at tage af sted, siger den 28-årige dansksomaliers kenyanske advokat, Mbugua Mureithi, til avisen.

Efter hans opfattelse bidrog den danske ambassade til at fjerne en mand, der både var mistænkt og vidne i en retssag.

Chef i Borgerservice i Udenrigsministeriet Charlotte Slente siger til Politiken, at "den 28-årige selv anmodede om vores hjælp

med at skaffe rejsedokumenter", og at håndteringen af sagen fulgte de almindelige regler for konsulær bistand.

Reglerne tager ikke hensyn til, om borgere skulle være inddraget i retssager.

Den såkaldte øksemands advokat oplyser, at den 28-årige blev anholdt under en aktion i Nairobi, hvor politiet fem dage før et besøg af den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, var på jagt efter mulige terrorister.

Dansksomalieren blev sigtet for ikke at have noget pas og dermed være ulovligt i landet.

- Men det mener vi var en afledningsmanøvre. Politiet mente i virkeligheden, at han var forbundet til terrorgrupper, men havde ikke noget bevis, siger Mbugua Mureithi til Politiken.

Advokaten protesterede til den danske ambassade, da det gik op for ham, at ambassaden havde lovet at hjælpe politiet med et nødpas til den 28-årige. Den kenyanske advokat mener, at ambassaden, i det mindste uforvarende, hjalp politiet af med et besværligt vidne.

Den danske ambassadør i Kenya, Bo Jensen, afviser, at ambassaden har lagt pres på manden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce