Annonce
Esbjerg

Øl- eller sprutflasken var Arnes livsledsager gennem 34 år: - Jeg har fortrudt alt fra dengang, jeg var aktiv

Arne fra Ribe er alkoholiker, men han har ikke drukket i mange år. Foto: Jacob Schultz
De første øl, som Arne Brandt Nissen indtog i 1970, endte med et mangeårigt alkoholmisbrug. I 2004 fik han tømt den sidste flaske, fik behandling og har siden været ædru.

Ribe: Den 12. april 2004.

Den dag var skelsættende for nu 66-årige Arne Brandt Nissen. Om aftenen, inden han tog hjem fra sit tjenerarbejde på Hotel Legoland i Billund, sørgede han for at tømme resten af fadølsanlægget, og til cykelturen hjem lavede han den vanlige 50/50 blanding af vodka og cola. Men da han efter midnat - og det var blevet den 13. april - kom hjem, ventede kone, to voksne børn og en fremmed mand.

- De placerede mig i sofaen og bad mig lytte til dem. De fik fortalt, hvor meget mit alkoholmisbrug havde påvirket dem, og de krævede, at jeg gik i behandling. Jeg tænkte, at nok havde jeg et stort forbrug, men jeg behøvede ikke hjælp. Men så slog det mig, at jeg faktisk har råbt om hjælp gennem mange år, men glemt at åbne munden, fortæller han.

Annonce

Kufferten var pakket, og Arne kom i bilen med den fremmede mand, hvor destinationen var et behandlingshjem. Han blev tilbudt en sidste elefantøl i bilen, men takkede nej og siden den dag har Arne Brandt Nissen ikke rørt alkohol.

Kom i alkoholikerlære

Forud var gået 34 år af hans liv, hvor øl og anden alkohol havde været en partner og lige ved hånden.

- Da jeg kom i tjenerlære på en restaurant i Ribe i 1970 som 16-årig, kom jeg faktisk også i alkoholikerlære. Det var dengang meget normalt, at vi drak øl efter fyraften og fortsatte på værtshuse ude i byen. Da jeg senere som udlært tjener kom tilbage til samme restaurant, fortsatte det på den måde. Allerede dengang kunne jeg fornemme, at jeg ikke kunne styre mit alkoholindtag, for jeg ville bare have mere efter de første 2-3 øl, fortæller Arne Brandt Nissen.

Omkring 1976-77 indså han - på omtrent samme tid som hans søn kom til verden og han blev gift med sin nuværende hustru - at han havde et alkoholproblem. Igen og igen bad hans ægtefælle ham om at stoppe, men uden det store held.

Arne fra Ribe har været ædru siden 2004 efter omkring 34 år som alkoholiker. Han søger blandt andet inspiration i bøger med kendte danskere, der også har stillet flasken. Foto: Jacob Schultz

- Jeg lovede hver gang, at nu skulle jeg nok stoppe, men jeg kunne ikke. Jeg prøvede også antabus uden det hjalp, fortæller Arne.

Annonce

Påvirket til forældremøder

Langsomt gennem 1980'erne og 1990'erne steg hans alkoholforbrug. Fra udelukkende øl begyndte han også på vin, for det kunne ikke lugtes på samme måde og kunne nemt ligne saftevand, når det blev hældt over på en plasticflaske, mens sprut også kom til. Arne fortæller, at han nemt kunne komme op på 30 genstande dagligt - eksempelvis i form af en hel flaske vodka og flere øl.

Kort om Arne

Arne Brandt Nissen er 66 år og født i Skærbæk.

Han boede i Ribe i nogle år som ung, og siden har han boet en længere årrække i Billund, inden han flyttede tilbage til Ribe i 2019. Han har været gift med den samme kvinde siden 1977 og har to voksne børn på 44 og 38 år.

Han arbejde som tjener på blandt andet Hotel Legoland i mange år. Arne levede som alkoholiker mellem 1970 og 2004.

- Jeg kom ofte påvirket til forældremøder i skolen, og da min søn var 10 år, så han mig engang gå ind på et værtshus, og senere samme dag sagde han, at han ikke ønskede mig som far. Det slog hårdt, og senere kunne jeg jo heller ikke overholde aftaler med dem, så jeg har da svigtet dem. Min hustru kendte godt til mit forbrug, men muligvis ikke hvor meget, jeg drak. Da børnene var flyttet hjemmefra, kunne jeg ligge i sengen og vente på, hun tog på arbejde, så jeg kunne komme op og drikke, og på arbejde begyndte mine kollegaer også at sige, at de ikke ville have vagter sammen med mig.

Annonce

Har opbrugt sin kvote

Til sidst mente familien altså, at det var nok. Bilturen til behandlingshjemmet endte med et seks uger langt ophold, hvor Arne den første morgen følte, at familien havde stukket ham i ryggen. Senere fik han dog et andet syn på sagen. Både hustru, børn, kollegaer og vennepar har i dag tilgivet Arne for hans misbrug og handlinger og bakker ham 100 procent op, efter han gik i behandling.


Jeg kunne ikke have det bedre, end jeg har nu. Jeg har fortrudt alt fra dengang, jeg var aktiv, lige fra jeg tog den første øl som 16-årig

Arne Brandt Nissen


- På behandlingshjemmet blev jeg pillet fuldstændig ned og stille og roligt bygget op igen til et liv uden alkohol. De første 2-3 år var det hårdt at være til fester og sammenkomster, for der er alkohol overalt, og det er jo nærmest tilladt at drikke sig i hegnet. Når folk spørger mig, om jeg vil have en øl, takker jeg nej og så kunne jeg komme med tusind undskyldninger, men jeg vil hellere være ærlig og sige, at jeg har opbrugt min kvote, og når jeg gør det, møder jeg stor respekt fra andre, fortæller han og tilføjer, at han i få tilfælde har følt sig fristet til at indtage alkohol, men i stedet ringet til AA og fået hjælp.

Annonce

En øjenåbner at være ædru

Arne går i dag til ugentlige AA møder. Det er i hans øjne som at gå i lære i at være ædru. I dag har han på ingen måde et helligt forhold til alkohol. Der er eksempelvis både øl, vin og sprut på lager derhjemme til gæster. Selv har han fundet nydelse i store mængder kaffe og så indimellem slik og kage.

- Det har været en stor øjenåbner for mig at opleve, hvor dejligt det kan være at være ædru. Og kunne huske det, man har lavet, dagen efter. Jeg har fået en følelse af, at jeg bliver taget alvorligt af både venner og familie, og jeg føler mig endnu mere værdsat nu end tidligere. Det er i mine øjne et tabu, når man er aktiv alkoholiker, men det er derimod et åbent emne, når man er tørlagt. Det er ikke flovt at være alkoholiker, men det er flovt ikke at gøre noget ved det, siger han og understreger, at hans vej ud af alkohol har været det hele værd.

- Jeg kunne ikke have det bedre, end jeg har nu. Jeg har fortrudt alt fra dengang, jeg var aktiv, lige fra jeg tog den første øl som 16-årig, siger han.

Kaffen er i dag blevet Arne Brandt Nissens foretrukne nydelsesmiddel. Mellem 1970 og 2004 var det derimod alkohollen, han foretrak, men til sidst, da det var allerværst, fik familien og et behandlingshjem hjulpet ham ud af misbruget. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce