Annonce
Kolding

Franks ønskedrøm: Kolding har en skjult bunker, der kan blive vores Tirpiz

Frank Hansen driver besættelsessamlingen i en bunker på Rømøvej. Ved siden af ligger nok en bunker, som Kolding kunne udnytte som turistattraktion, mener han. Arkivfoto:Yilmaz Polat
Annonce

Debat: Når jeg har besøg i mit bunkermuseum, Besættelsestidssamlingen, på Rømøvej i Kolding, er der flere af mine gæster, som aldrig har vidst, at der her ligger en tysk bunker fra anden verdenskrig.

Hvis du ikke har kendskab til bunker 1, som indeholder Kolding besættelsestidssamling og Kolding politimuseum, som er en synlig bunker, bør der være færre,  som har kendskab til bunker 2.

Den ligger ca. 5 meter fra bunker 1. Men da den er helt skjult, og den ligger under en græsplæne, skal man vide at den er der.

Bunkerens ydremure og loft er af 2 meter tyk jernbeton, og gulvet af 0,80 meter jernbeton. Man påbegyndte bunkeren i maj 1944 og var færdig og i drift i maj 1945. Så man kan sige, hvad man vil, om tyskerne, men de var effektive.

Bunkeren har en imponerende forstærkersal på ikke mindre end 18 gange 7 meter og hele 3,5 meter til loftet. Lofthøjden i resten af bunkeren er 2,5 meter.

Da Danmark blev befriet stormede hundredevis af mennesker ind på byggepladsen ved bunkeren og bortførte omkring 50 trillebør og en del værktøj. Man kan vel ikke kalde det tyveri, da den danske stat højst sandsynlig har betalt for det. Synet af de mange mennesker, som dukkede op ved befrielsen, fik tyskerne til at flygte ind i bunkeren og barrikadere sig.

Bunkeren på Rømøvej. - Det, du ser på billedet, er det, du kan se den dag i dag. Barakken i baggrunden har en spændene historie, som ikke er relevant her, fortæller Frank Hansen. Foto: Kolding Stadsarkiv

Da Post-og telegrafvæsnet overtog bunkeren d. 10 maj 1945, fandt man stativer til gevær, hjelme og hylder med gasmasker. I kabelindføringsrummet fandt man en kasse med dynamit. Nok til at sprænge hele bunkeren i luften. Det var i øvrigt tyskerne selv, som gjorde opmærksom på kassen. Tyskerne blev spurgt, om de havde tænkt sig at springe bunkeren i luften. Tyskerne svarede, at det var meningen, hvis russerne kom.

I sommerferien var jeg i Blåvand for at se Tirpiz bunkeren. Det er et museum, som kan anbefales. På vej hjem fra Blåvand kom jeg til at tænke på vores guldklump på Rømøvej 2. Tænk hvis man lavede forstærkersalen om til en biograf.

Den film, som skulle køre i bunkerens biograf, skal selvfølgelig være topmoderne og vise en film på niveau, som dem vi ser til Kolding Light Festival. I de resterende lokaler kunne man lave forskellige udstillinger om besættelsestiden. Man kunne gøre som i Tirpizbunkeren, lave nogle stregkoder, som man kan scanne og derefter lytte til den udleverede ”telefon” og høre en lille historie fra besættelsen. En britisk kampvogn kunne stå oven på bunkeren som prikken over i´et.

Tirpizbunkerens samlede omkostninger var 104 millioner kroner. Vores Rømøbunker er allerede gravet, og murene er støbt. Så her er allerede en del penge sparet. Men sikke et sted, man kan lave engang i fremtiden: Politimuseum, Besættelsestidssamling og en bunker omhandlende Kolding og omegn under besættelsen.

Man har lov til at drømme engang imellem. Jeg har selv været inde og se bunkeren, og der er ingen svamp og stort set ingen fugt. Håber det sker i min levetid, for interessen for besættelsen er eksploderet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce