x
Annonce
Varde

Ørnen kiggede forbi Filsø

Nanna Sørup spotter fugle med sin lille kikkert. Foto: Annett Bruhn
Søndag var det Ørnens Dag - og de, der havde trodset vejret, blev belønnet med ørnekig og flyvetur ved Filsø.

Filsø: - Ørn over Søndersø, flyver mod vest.

Sådan lyder beskeden over den lille walkie-talkie, som de friville fra den lokale afdeling af DOF (Dansk Ornitologisk Forening) har med, for de står placeret to steder ved søen.

Alle gæster, der med til Ørnens Dag, vender blikket i samme retning, og der, en mørk plet på himlen - havørnen flyver hen over søen. Det er den, alle er kommet for at se.

DOF-medlemmerne har også stillet nogle af deres egne kikkerter op, så de peger i retning mod den havørn, der har sat sig i et træ på den anden side af søen. De gæster, der ikke har eget udstyr med, for derfor også mulighed for at se ørnen tættere på.

Annonce

Ørne ved Filsø

De første ørne byggede rede ved Filsø i 2013 efter søen blev genetableret af Aage V. Jensens Naturfond i 2012.

Parret boede i samme rede i 2014, men siden da har de hvert år bygget en ny rede.

Der er flyttet en stor hornugle ind i en af de gamle reder.

Yngleparret ved Filsø har ikke været det samme hele tiden, i 2017 kom der en ny hun. Det formodes, at den første hun døde af fugleinfluenza eller kviksølvforgiftning.

I år sidder ørneparret ved Filsø på rede, men der er endnu ikke æg i den. Især her i etableringsfasen er ørnene sårbare, så derfor holdes placeringen hemmelig, for at de ikke skal flyve væk igen.

Kilde: Karin Gustausen, koordinator for ørnene ved Filsø og medlem af DOF.

Fuglekigger

Lars Knudsen har taget turen fra Ribe til Filsø. Interessen for at kigge på fugle tog for alvor fart, da han gik på efterløn og købte en kikkert, som unægteligt gør det noget nemmere - og sjovere - at se fuglene.

- Det er naturen, der interesserer mig, fortæller Lars Knudsen, som næsten dagligt ser ørne hjemme i Ribe.

Ørnen er hans favoritfugl.

- Det er så stor og så flot, når den kommer hen over, siger han og laver en glidende bevægelse med armen.

- Og så er den nem at få øje på, tilføjer han med et smil.

Det er den, der har givet ham den bedste oplevelse med fugle:

- Engang så jeg tre havørne på en gang, siger han.

Siden barnsben

Filsø og Skjern Enge er de foretrukne destinationer, når Nanna Sørup fra Esbjerg skal se på fugle. En hobby hun har haft i mange år.

- Faktisk helt fra jeg var barn, siger hun, der har den store kikkert sat op på en trefod, mens hun har en mindre kikkert om halsen.

Det er en god kombination forklarer hun:

- Man spotter fugle med den lille, og bruger den store til at komme tættere på.

Og ganske rigtigt, i den lille er der et større overblik, mens havørnen, der sidder i træ på den anden side af søen, tydeligt kan ses gennem den store kikkert. Hvis den altså bliver siddende. Når den flyver, skal alle igen til at kigge rundt for at spotte den.

Lars Knudsen med den store kikkert - i den bliver ørnen ret tydelig, selvom den sidder på den anden side af søen højt opppe i et træ. Foto: Annett Bruhn
Sven Bødker har set på fugle i over 50 år. Han er ekskursionsleder i DOF og en af de frivillige til Ørnens Dag. Hans favorritfugl er blåhals - den kommer til Danmark om cirka en måned. - Sidste år var der 25 syngende hanner ved Filsø, fortæller han.
De, der havde taget lange gummistøvler med, kunne gå tørskoet gennem vandmasserne foran udkigstårnet og dermed stå i læ. Foto: Annett Bruhn
Ørnens Dag ved Filsø trak knap så mange gæster i år - men de, der kom, fik set en ørn. Desværre kunne den ikke indfanges med kameraet. Foto: Annett Bruhn
Ørnens Dag ved Filsø trak knap så mange gæster i år - men de, der kom, fik set en ørn. Foto: Annett Bruhn
Ørnens Dag ved Filsø trak knap så mange gæster i år - men de, der kom, fik set en ørn. Foto: Annett Bruhn
Ørnens Dag ved Filsø trak knap så mange gæster i år - men de, der kom, fik set en ørn. Foto: Annett Bruhn
Ørnens Dag ved Filsø trak knap så mange gæster i år - men de, der kom, fik set en ørn. Foto: Annett Bruhn
Filsø kan fint rumme de store mængder nedbør. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

112

Fyrrum udbrændte

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce