Annonce
Esbjerg

Ørsted lider foreløbigt nederlag i strid om Esbjergværket

Esbjergværkets afløser skal snart findes, og Energistyrelsen skal snart træffe endelig afgørelse om, hvornår Ørsted må lukke det. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen.
Din Forsyning og dermed ejerkommunerne Esbjerg og Varde har vundet en vigtig sejr i striden med det statslige energiselskab Ørsted om tidspunktet for lukning af Esbjergværket.

Esbjerg, Varde og Fanø kommuner: Energistyrelsen har tilsyneladende valgt at lytte til borgmestrene fra Esbjerg, Varde og Fanø kommuner i sagen om Ørsteds lukning af det nedslidte Esbjergværket.

I hvert fald har Energistyrelsen i endnu en foreløbig afgørelse udsat lukningen med et halvt år til 1. juli 2023, og dermed ser kommunerne ud til at have vundet en vigtig del-sejr i striden med det statslige energiselskab Ørsted.

Tvisten handler kort fortalt om, at det tidligere Dong Energy, nu Ørsted, i 2017 meddelte sine aktionærer, at man vil stoppe al brug af kul med udgangen af 2022. En afløser for det nedslidte Esbjergværket, der leverer både el og varme til 25.000 varmekunder i de tre kommuner, skulle findes, men det fælleskommunale Din Forsyning ønskede ikke et kombineret el- og varmeværk til biomasse, sådan som Ørsted anbefalede.

Istedet krævede Din Forsyning mere tid til at finde den rette, fremtidssikrede og grønne løsning - helt præcist fem kvartaler ekstra fra udgangen af 2022 - men Ørsted afviste og holdt fast i lukningsdatoen, og det var dermed op til Energistyrelsen at træffe afgørelse i striden.

Annonce

Sådan er forhistorien

Esbjergværket, der kan fyres med kul eller olie, producerer både el og varme. Værket er oprindelig sat i drift i 1992 og leverer elektricitet til elnettet og fjernvarme til Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø.

I 2017 siden meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.

Den 28. november 2018 søger Ørsted officielt om at få tilladelse til at tage Esbjergværkets blok 3, der i dag kører på kul, ud af drift med udgangen af 2022.

Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.

De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få bindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.

I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.

Men med den påtænkte, første afgørelse, som Energistyrelsen traf i juni i år, stod Esbjerg og Varde kommuners fælles forsyningsselskabs varmekunder i Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø med håret i postkassen.

Den nye, foreløbige afgørelse leverer nu to kvartaler ekstra til Din Forsyning og ligner i hvert fald foreløbig en sejr.

Tilfreds

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig over, at Energistyrelsen i hvert fald delvist har lyttet til bekymringen for, at der fortsat kan sikres varmt vand i hanerne og radiatorerne hos tusindvis af varmekunder.

- Vi har stadig ikke den endelige afgørelse, for begge parter har nu frem til 8. oktober til at komme med et endeligt høringssvar. To kvartaler ekstra i en afgørelse, hvor vi havde bedt om fem, synes måske ikke af meget, men det er et pænt skridt i den rigtige retning, fordi vi dermed i praksis får en hel fyringssæson ekstra til at finde den rette løsning. Nye anlæg skal være klar i sensommertiden, og hvis den foreløbige afgørelse også bliver den endelige, så er vi i det mindste kommet igennem den første vinter. Det gør det mere realistisk at nå i mål med at finde den bedste løsning, selv om det stadig vil blive en presset tidsplan, fordi vi har til hensigt at rulle nogle løsninger ud, der ikke tidligere har været etableret i Danmark i den størrelsesorden, siger Jesper Frost Rasmussen.

Borgmesteren påpeger i den forbindelse, at der i det videre forløb vil være brug for en hurtig ekspedition og dispensation fra Energistyrelsen i forbindelse med den forkætrede kraftvarmebinding, der hidtil har krævet, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, så Din Forsyning er frit stillet til at etablere de anlæg, man ønsker.

- Sammenfattende er jeg da glad for, at Energistyrelsen nu har sat sig ud over Ørsteds argument om, at det statslige energiselskabs aktiekurser er vigtigere end forsyningssikkerheden til kunderne i de tre kommuner. Men nu skal vi først have nærlæst afgørelsen, og så indgiver vi et høringssvar, siger han.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Ørsted, men Ørsted meddeler, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce