Annonce
Esbjerg

Ørsted lider foreløbigt nederlag i strid om Esbjergværket

Esbjergværkets afløser skal snart findes, og Energistyrelsen skal snart træffe endelig afgørelse om, hvornår Ørsted må lukke det. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen.
Din Forsyning og dermed ejerkommunerne Esbjerg og Varde har vundet en vigtig sejr i striden med det statslige energiselskab Ørsted om tidspunktet for lukning af Esbjergværket.
Annonce

Esbjerg, Varde og Fanø kommuner: Energistyrelsen har tilsyneladende valgt at lytte til borgmestrene fra Esbjerg, Varde og Fanø kommuner i sagen om Ørsteds lukning af det nedslidte Esbjergværket.

I hvert fald har Energistyrelsen i endnu en foreløbig afgørelse udsat lukningen med et halvt år til 1. juli 2023, og dermed ser kommunerne ud til at have vundet en vigtig del-sejr i striden med det statslige energiselskab Ørsted.

Tvisten handler kort fortalt om, at det tidligere Dong Energy, nu Ørsted, i 2017 meddelte sine aktionærer, at man vil stoppe al brug af kul med udgangen af 2022. En afløser for det nedslidte Esbjergværket, der leverer både el og varme til 25.000 varmekunder i de tre kommuner, skulle findes, men det fælleskommunale Din Forsyning ønskede ikke et kombineret el- og varmeværk til biomasse, sådan som Ørsted anbefalede.

Istedet krævede Din Forsyning mere tid til at finde den rette, fremtidssikrede og grønne løsning - helt præcist fem kvartaler ekstra fra udgangen af 2022 - men Ørsted afviste og holdt fast i lukningsdatoen, og det var dermed op til Energistyrelsen at træffe afgørelse i striden.

Sådan er forhistorien

Esbjergværket, der kan fyres med kul eller olie, producerer både el og varme. Værket er oprindelig sat i drift i 1992 og leverer elektricitet til elnettet og fjernvarme til Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø.

I 2017 siden meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.

Den 28. november 2018 søger Ørsted officielt om at få tilladelse til at tage Esbjergværkets blok 3, der i dag kører på kul, ud af drift med udgangen af 2022.

Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.

De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få bindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.

I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.

Men med den påtænkte, første afgørelse, som Energistyrelsen traf i juni i år, stod Esbjerg og Varde kommuners fælles forsyningsselskabs varmekunder i Esbjerg, Varde og Nordby på Fanø med håret i postkassen.

Den nye, foreløbige afgørelse leverer nu to kvartaler ekstra til Din Forsyning og ligner i hvert fald foreløbig en sejr.

Annonce

Tilfreds

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig over, at Energistyrelsen i hvert fald delvist har lyttet til bekymringen for, at der fortsat kan sikres varmt vand i hanerne og radiatorerne hos tusindvis af varmekunder.

- Vi har stadig ikke den endelige afgørelse, for begge parter har nu frem til 8. oktober til at komme med et endeligt høringssvar. To kvartaler ekstra i en afgørelse, hvor vi havde bedt om fem, synes måske ikke af meget, men det er et pænt skridt i den rigtige retning, fordi vi dermed i praksis får en hel fyringssæson ekstra til at finde den rette løsning. Nye anlæg skal være klar i sensommertiden, og hvis den foreløbige afgørelse også bliver den endelige, så er vi i det mindste kommet igennem den første vinter. Det gør det mere realistisk at nå i mål med at finde den bedste løsning, selv om det stadig vil blive en presset tidsplan, fordi vi har til hensigt at rulle nogle løsninger ud, der ikke tidligere har været etableret i Danmark i den størrelsesorden, siger Jesper Frost Rasmussen.

Borgmesteren påpeger i den forbindelse, at der i det videre forløb vil være brug for en hurtig ekspedition og dispensation fra Energistyrelsen i forbindelse med den forkætrede kraftvarmebinding, der hidtil har krævet, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, så Din Forsyning er frit stillet til at etablere de anlæg, man ønsker.

- Sammenfattende er jeg da glad for, at Energistyrelsen nu har sat sig ud over Ørsteds argument om, at det statslige energiselskabs aktiekurser er vigtigere end forsyningssikkerheden til kunderne i de tre kommuner. Men nu skal vi først have nærlæst afgørelsen, og så indgiver vi et høringssvar, siger han.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Ørsted, men Ørsted meddeler, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce