Annonce
forside

Ørsted planlægger biogasanlæg baseret på "svine-medicin" i Esbjerg

Medicinalvirksomheden Leo Pharma skal være storleverandør til planer om biogasanlæg for Ørsted i Måde ved Esbjerg. Den primære biomasse vil komme fra Mucosa - et biprodukt fra produktion af blodfortyndende medicin, som fremstilles af svinetarme.

Esbjerg: Lige nu bygger energiselskabet Nature Energy og Sydvestjysk Biogas på livet løs på et af landets største biogasanlæg ved Korskroen, men inden 2020 kan endnu et biogasanlæg være på vej i den østlige del af Esbjerg.

Det fremgår af et ideoplæg, hvor Miljøstyrelsen lige nu er ude for at opfordre borgerne til at komme med ideer og forslag til udarbejdelse en såkaldt miljøkonsekvensvurdering.

Bag projektet står Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S i samarbejdet medicinalvirksomheden Leo Pharma, Din Forsyning og øvrige lokalindustrier samt landbrug. Biogasanlægget, som vurderes at koste i omegnen af 100 millioner kroner, tænkes placeret på adressen Mådevej 52, hvor det fælleskommunale forsyningsselskab, Din Forsyning, i forvejen driver Rensningsanlæg Øst med Leo Pharma som nabo.

- Ørsted ønsker at undersøge mulighederne for at etablere et biogasanlæg i Måde ved Esbjerg. Projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt samarbejde med lokale industrier, hvor organiske restprodukter udnyttes til produktion af grøn energi. Produkter, som tidligere er blevet set som affald, udnyttes i biogasanlægget og skaber værdi i produktionen af biogas og biogødning, oplyser Lars Bruun Sørensen, Senior Manager i Ørsted med ansvar for projektet og fortsætter:

- Men det er vigtigt at understrege, at vi stadig er på et stadie, hvor vi undersøger mulighederne, hvilket netop indbefatter dialog med myndighederne. Men vi har endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt projektet skal realiseres.

Sikkerhed

Idéoplægget skriver om sikkerhed, at "biogas består, ligesom naturgas, hovedsageligt af metan, men opbevares normalt ved langt lavere tryk. Biogas er brændbar, og spørgsmål til sikkerhed ved etablering af biogasanlæg, forekommer ofte. Ved design af biogasanlægget opdeles dette i zoner, der klassificeres efter brandrisiko. Senere i processen skal anlægget godkendes af Sikkerhedsstyrelsen."

Til naturgasnettet

Det skitserede biogasanlæg vil fuldt udbygget blandt andet omfatte modtagetanke, reaktortanke, varmeveksler, lager, gasrensning, opgraderingsanlæg, og med et ændret plangrundlag kan byggeri af tanke og tekniske anlæg få en maksimalhøjde på op til 30 meter.

Sammenlagt skal anlægget årligt kunne modtage cirka 300.000 ton biomasse, hvor den primære biomasse udgøres af lokale restprodukter fra industrier i form af Mucosa fra Leo Pharma. Mucosa er et biprodukt fra produktion af det blodfortyndende medicinpræparat Heparin, som fremstilles af et tyndt slimlag på indersiden af svinetarme.

Biogasanlæggets slutprodukt bliver bionaturgas, som efterfølgende kan føres til kunderne på naturgasnettet.

Annonce

Øget trafik

Etablering af biogasanlægget vil medføre øget trafikbelastning omkring anlægget, når biomasse skal bringes til anlægget og hentes til udspredning hos landmænd. Det vurderes, at transporter ud og ind af biogasanlægget i gennemsnit vil være 29 biler om dagen året rundt.

Idéoplægget lægger også op til, at miljørapporten skal beskrive forhold som den visuelle påvirkning, sikkerhed, støj og lugt. Hvad angår støj vurderes det største bidrag at komme fra den øgede trafikbelastning, mens idéoplægget blandt andet skriver følgende om lugt:

"Lugt har tidligere været et væsentligt spørgsmål i forbindelse med biogasproduktion, men en målrettet indsats mod lugt i design og drift, samt udvikling af effektive filteranlæg har minimeret problemet."

Borgerne har indtil den 2. oktober til at komme med ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten.

Annonce
EfB For abonnenter

EfB-ejer er iskold over for spillerprotester: Vi fixer det her – og vi rykker op

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Sydjylland For abonnenter

23-årige Anna fra København flytter til Esbjerg for at blive socialrådgiver - flygter fra pres, karakterræs og høje boligpriser

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

Navne For abonnenter

Tidligere borgmester begravet: Der står en ny stol parat til ham

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

John Madsen er død

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

Aabenraa

Bodega tæt ved grænsen er lukket: - Jeg er skuffet over folks manglende forståelse

Tønder

Efter seks år er det slut: Restaurant Ros genåbner ikke i Tønder

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Esbjerg

Fanformand er chokeret over ny udvikling i EfB-ballade: - Kan ledelsen virkelig ikke se, at der er et problem?

Annonce