Annonce
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Hans Boel Lauridsen ejer Spar-butikken på Bøndergårdsvej og er selvsagt ærgerlig over beskeden fra Ungdomsbo om, at han indenfor fem år vil blive opsagt. Bygningerne bliver revet ned og grunden ryddet, så der i stedet bliver plads til 11 rækkehuse. Foto: Jacob Schultz
Ungdomsbos nye boligprojekt på Bøndergårdsvej i Esbjerg sender Spar-købmanden på gaden efter næsten 50 år på samme adresse, og risikerer dermed at efterlade en stor gruppe borgere i Østerbyen uden indkøbsmuligheder i nærmiljøet. Uforståeligt, mener købmanden. Et nødvendigt onde, siger boligforeningen.
Annonce

Esbjerg: To butikker på Randersvej, to butikker på Darumvej, en butik på Jagtvej og snart også købmanden på Bøndergårdsvej. Østerbyens borgere risikerer inden længe at miste endnu en indkøbsmulighed, når den lokale Spar-købmand bliver smidt på gaden.

Både grunden og butikslokalerne på Bøndergårdsvej er ejet af boligforeningen Ungdomsbo, og det er dem, der har varslet opsigelsen. Planen er, at hele området, der foruden dagligvarebutikken også rummer frisørsalon og parkeringspladser, skal jævnes med jorden til fordel for 11 nye rækkehuse.

Det ærgrer selvsagt købmand Hans Boel Lauridsen.

Annonce

Har forsøgt alt

Både han og butikkens bagland i form af grossisten Dagrofa og Købmandsfonden KFI har forsøgt på alle mulige måder at bremse projektet, men uden held.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at få Ungdomsbo til at skifte mening. Vi har både tilbudt at købe grunden med tilbagekøbsklausul, tilbudt ti års huslejegaranti og fremlagt renoveringsplaner, men de bider ikke på, siger Hans Boel Lauridsen.


Det er ikke vores opgave at drive lejemål til liberalt erhverv, og derfor har vi gennem flere år arbejdet med en strategi udstukket af bestyrelsen om, at de skal afvikles, når tiden og muligheden er til det

Flemming Agerskov Christensen, direktør hos Ungdomsbo


Han ærgrer sig også over timingen.

- Jeg er meget positiv af natur og ikke forfalden til at falde i ”sorte huller”, men det her gør selvfølgelig ondt. Jeg har altid haft et rigtig fint forhold til Ungdomsbo, og de har aldrig været andet end fair med min husleje, så jeg er ikke sur, men jeg er selvfølgelig enormt ærgerlig over, at de vil rive butikken ned. Ikke mindst nu, hvor jeg efter mange hårde år har fået vendt skuden og er begyndt at have plus på bundlinjen. I år kommer jeg til at aflevere det bedste regnskab i ti år, siger købmanden.

Annonce

Beslutningen er endelig

Det nye boligprojekt er godkendt af byrådet og har fået bevilliget cirka 2,3 millioner kroner i grundkapitaltilskud, og Ungdomsbos direktør Flemming Agerskov Christensen har ingen planer om at lave det om, selvom både købmand og beboere i området er kede af beslutningen.

- Vi er en almen boligforening, og vores kerneaktiviteter er at opføre, udleje og administere almene boliger. Som udgangspunkt skal vi helst ikke have erhvervslejemål. Det er ikke det, vi er sat i verden for, det har alle dage været en sideaktivitet for boligorganisationerne. Desuden er det ikke velanset hos Boligforeningernes Landsorganisation, at vi har den form for forretning. Det er jo beboernes penge, vi gambler med, og sæt nu butikken lukkede – så er det lejerne, der ender med regningen for det tomme lokale, forklarer Flemming Agerskov Christensen.

Hans Boel Lauridsen overtog forretningen i 2005 sammen med hustruen Kate Tøt, men faktisk har der været dagligvareforretning på grunden siden starten af 70'erne. Foto: Jacob Schultz

Der har været købmandsforretning på Bøndergårdsvej siden startede af 70’erne, og selvom butikken efter nogle hårde år har fået vendt skuden, tjener gode penge og har overskud til renoveringer og investeringer i fremtiden, og sågar har tilbudt at stille ti års huslejegaranti, så gør det ingen forskel, mener direktøren.

-Vi er kede af situationen, og vi er klar over, at købmanden gerne vil blive, og vi ønsker på ingen måde at ramme ham personligt, men de her lejemål er levn fra en tid, hvor boligforeningen arbejdede under nogle andre forudsætninger. Det er ikke vores opgave at drive lejemål til liberalt erhverv, og derfor har vi gennem flere år arbejdet med en strategi udstukket af bestyrelsen om, at de skal afvikles, når tiden og muligheden er til det. Butikken på Bøndergårdsvej er et af de sidste butikslejemål, vi har tilbage, og vi er ikke interesseret i at beholde det, da tiden og muligheden nu er til, at vi bruger grunden til at udvikle området i Østerbyen med nye tiltrængte boligtyper, siger Flemming Agerskov Christensen.

Flemming Agerskov Christensen, direktør i Ungdomsbo, er fuld af forståelse for Hans Boel Lauridsens situation, men vil ikke ændre på projektplanerne. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Statsministeriet indkalder til pressemøde om corona

Annonce