Annonce
Indland

Østergaard: Man løber ikke om hjørner med os

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Morten Østergaard mener, Mette Frederiksen har brudt forståelse med R ved at offentliggøre delaftale om klima.

- Man løber ikke om hjørner med os.

Sådan lyder det fra De Radikales leder Morten Østergaard. Han overraskede onsdag aften de tre øvrige partier i rød blok ved at melde afbud til et afgørende møde om klima.

Ifølge Morten Østergaard har Mette Frederiksen dog brudt en aftale med De Radikale om ikke at offentliggøre delaftaler i forhandlingerne.

- Når man siger, at man ikke offentliggør delaftaler, så gør man ikke det. Derfor meldte vi afbud, siger Morten Østergaard og tilføjer:

- Jeg håber, at vi kan genfinde takten i forhandlingerne. Men jeg vil sige, at jeg er skuffet over, at man kaster vrag på vores forsøg på at gøre tingene på en anden måde i 2011, siger Morten Østergaard.

Han henviser til, at han i sin tale ved Folkemødet på Bornholm erkendte, at De Radikale var for hårdhændede da SRSF skulle danne regering i 2011.

Her fik De Radikale gennemtrumfet sin økonomiske politik i en grad, så daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt blev mødt med omfattende anklager om løftebrud over for vælgerne.

Regeringen holdt i under tre år, før SF havde skiftet formand og regeringen til sidst kollapsede, da SF efter dybe interne uenigheder i 2014 trådte ud af regeringen.

Det skal ikke ske igen mener Morten Østergaard. Han insisterer dog på en samlet aftale om en ny regering, der også omfatter økonomi og børnene på Sjælsmark, før han vil sætte streg under nogen resultater.

- Før vi har en fælles tillid til, at en ny regering kan blive til noget, vil vi ikke være med til at skabe falske forventninger, siger Morten Østergaard.

Han henviser dermed til, at selv om Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er enige om et nyt klimamål om reduktion af CO2 med 70 procent, så er det endnu ikke sikkert, at regeringen bliver dannet. Eller at den kan finde midlerne til at indfri det ambitiøse klimamål:

- For os er der kun én aftale, og det er en samlet aftale, siger Morten Østergaard.

Han siger dog, at han vil stemme for klimaloven, hvis man inden fremsættelsen er enige om vejen til at indfri målet. Det vil især sige, at økonomien skal på plads først.

- Vi vil ikke indgå aftaler på enkelte områder, før vi er sikre på, at vi har en regering, der også kan føre det ud i livet.

- Der er fortsat ikke enighed om økonomien. Det skal der være for at en ny regering kan gennemføre ambitionerne på klima og velfærd.

- Derfor meldte vi afbud til mødet. Det tager ingenting fra glæden over, at der tilsyneladende er et flertal, der nu går ind for en reduktion af CO2 med 70 procent i 2030, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce