Annonce
Danmark

Østergaard presser regeringen med fem klimafokuspunkter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der skal ifølge Morten Østergaard (R) igangsættes klimaforhandlinger nu, hvis mål om CO2-reduktion skal nås.

Støttepartierne kan ikke længere vente på regeringen i forhold til at indlede forhandlinger om en klimahandlingsplan.

Det siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, som derfor fremlægger fem centrale problemer, han mener, partierne skal løse som det første.

- Vi har påtaget os en kæmpe opgave med målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Men, det vi har brug for nu, er at tage de første afgørende beslutninger.

- Jeg synes, regeringen nøler, og derfor sætter jeg nu dagsordenen op for, hvad jeg mener, de beslutninger bør være, i forventning om at regeringen så får indkaldt til forhandlinger, så vi kan komme i gang, siger han.

Morten Østergaard mener, at der er nogle helt grundlæggende svar på tværs af sektorer, som skal klarlægges, før der lægges planer for enkelte sektorer såsom landbruget og industrien.

For det første vil Morten Østergaard som noget af det første i klimaforhandlingerne finde ud af, hvordan man kan gøre det billigt at leve grønt og dyrt at leve sort.

Det kan ifølge R-lederen ske ved at tænke skatter og afgifter på en ny måde.

Derudover vil Morten Østergaard finde en løsning, der muliggør, at grøn strøm erstatter benzin i biler og kul, olie og gas i industrien.

For det tredje bør politikerne finde ud af, hvordan offentlige indkøb bliver grønne. Det er ifølge Morten Østergaard vigtigt, fordi det offentlige er den største indkøber i Danmark.

Afslutningsvis skal partierne sikre, at der fortsat er penge til omstillingen, og at man hele tiden er på rette vej. Det kan eksempelvis ske med en klimareserve og med et delmål for 2025, siger den politiske ordfører.

- Det her er beslutninger, vi skal tage her og nu i foråret. Derefter skal vi selvfølgelig lave planer for alle sektorer.

- Men for at vi kan lave dem, så er vi nødt til at have svar på de her helt afgørende spørgsmål. Og når regeringen tøver, så må vi andre rykke frem, siger Morten Østergaard.

I regeringen hilser klimaminister Dan Jørgensen (S) De Radikales input velkommen. Han er enig i, at partierne skal diskutere disse emner i forbindelse med klimaforhandlingerne.

Til gengæld mener Dan Jørgensen, at beslutningerne bør tages i den omvendte rækkefølge, siger han.

- Hvis vi regner med, at vi skal have alle de her grundlæggende ting på plads først, før vi kan gå i gang med at gøre noget konkret, så frygter jeg, at vi gør det her for langsomt.

- Jeg tror, vi bliver nødt til at følge en strategi, hvor vi også på den forholdsvis korte bane kan vise nogle resultater, siger Dan Jørgensen.

Han tilføjer, at regeringen med ministerens ord "snart" kommer til at offentliggøre en plan for, hvordan forårets klimaforhandlinger skal tilrettelægges.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Ribe Boldklub hædrede fire ildsjæle

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce