Annonce
Indland

Østergaard: Valget er befrielse fra fejlslagen værdikamp

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark endte gradvist som et land, der fejrer andre menneskers ulykke med kage, lyder det fra R-leder.

I sin partiledertale på Folkemødet på Bornholm tordner Morten Østergaard (R) mod det tidligere blå styre, som endte i "symbolpolitisk kviksand".

Det siger han torsdag eftermiddag fra hovedscenen i Allinge.

- Den 5. juni 2019 blev befrielsen fra en værdikamp, der slog fejl, et ekspertopgør, som gik skævt, og en opstramning af udlændingepolitikken, som løb fuldstændig løbsk, siger han.

Han mener, at det netop overståede folketingsvalg blev en befrielse "fra værdier i frit fald og politikere, der er klar til at gøre, sige og mene hvad som helst for at få magt."

Han peger på det begreb, der i dansk politik benævnes som "systemskiftet" i 2001, der indledte et tiår med borgerligt styre under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og daværende formand Pia Kjærsgaard (DF) samt en ny retning i udlændingepolitikken.

- Fogh og Kjærsgaard startede en værdikamp. Men vi endte i et gigantisk værdiskred. Væk fra de værdier vores samfund er bygget på; lighed for loven, plads til forskellighed, solidaritet med vores svageste. Gradvist endte vi som et land, der fejrer andre menneskers ulykke med kage.

- Fogh og Kjærsgaard startede et opgør med eksperttyranni. Men vi endte med massiv fakta-fornægtelse og magtfuldkommenhed. Politik blev trumfet igennem mod bedre vidende. På bekostning af kommende generationers muligheder. Og det blev konsekvensløst at tale usandt, siger han.

Derfor vil han have et nyt systemskifte, "som erkender, at den forandring, Danmark har brug for, er gennemgribende."

Han kommer ind på, at blå blok har brugt millioner på grænsekontrol og vildsvinehegn. Men det står ikke klart, om det er et krav til en ny regering, at det skal afskaffes. Socialdemokratiet er da også tilhænger af begge dele.

Han betegner det som "gak gak-love", når der lovgives om et burkaforbud, eller at nye danske statsborgere skal give hånd, når de modtager deres statsborgerskab.

Sideløbende med Folkemødet er der forhandlinger om at danne en regering efter valget 5. juni, hvor rød blok fik 91 mandater uden Alternativet og dermed et flertal.

Han kommer selv ind på regeringsforhandlingerne i "det sorte tårn" i 2011, hvor kimen blev lagt til en regeringsperiode, der var spækket med problemer og samarbejdsvanskeligheder.

- Lad mig være ærlig og sige, at vi radikale har lært af det, siger Morten Østergaard, hvis parti fik et godt valg for nylig og blev fordoblet til 16 mandater.

- En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Bliver det afsættet igen, når vi afslutningen ligeså hurtig og brat som VLAK-regeringen, siger Østergaard.

Lørdag og søndag fortsætter forhandlingerne om at danne en ny regering, hvor Morten Østergaard skal forsøge at få mest muligt ud af sine mandater og sin position som kongemager i dansk politik.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce