Annonce
Tønder

Østersfestival lokker: Topkokke vil strømme til Rømø

Ved præsentationen af den nye østersfestival var formand for Rømø-Tønder Turistforening, Martin Iversen (fra venstre), tidligere fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V) og Povl Lønberg, samlet. Om to uger får den følgeskab af en lang række kokke fra nær og fjern. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mere end 30 topkokke – flere med Michelin-stjerner på skuldrene - har meldt deres ankomst til Danmarks Østersfestival på Rømø.  Alle skal dyste i konkurrencen Årets Østerskok, hvor også publikum har mulighed for at smage med på specialiteterne.

RØMØ: Treetop, Falsled Kro, Restaurant ROS, Ruths Hotel og Molskroen er bare nogle af de velrenommerede restauranter, der sender kokke afsted til Rømø, når Danmarks Østersfestival finder sted på vadehavsøen om knap to uger.

Over 30 topkokke fra Danmark, Sverige og Nordtyskland har meldt deres ankomst for at dyste om titlen som Årets Østerkok - en konkurrence, hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers.

Konkurrencen finder stedet på Danmarks Østersfestival, der foregår midt i Nordens østerscentrum: På Rømø midt i Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste.

- Aldrig før har så mange kokke taget turen til Vadehavet for at hylde østersen og deltage i Årets Østerskok. Det siger noget om den folkelige forankring, som østers er ved at få. Det er ikke elitær konkurrence. Det er en folkefest, siger Helle Brønnum Carlsen, der er ledende overdommer i konkurrencen i en pressemeddelelse.

Annonce

Danmarks Østersfestival

Danmarks Østersfestival foregår i dagene den 12.-14. oktober og har events på flere øer i Vadehavet og i Sønderjylland.

Hovedaktiviteterne er på Rømø, hvor også kokkekonkurrencen Årets Østerskok foregår.

Der dystes i tre kategorier - Det salte køkken, Det søde køkken samt i Østers og smørrebrød.

I forbindelse med afviklingen vil der være mulighed for at tage på guidet urte- og østerssafari, lave mad med østers og så er der en konkurrence for kokke, hvor 30 østers skal åbnes på tid.

72.000 ton østers

Det er gratis for publikum at deltage, og man kan smage med undervejs. Alle kreationer, som bliver serveret for dommerne, kan nemlig købes for bare 40 kroner. I år er der hele tre kategorier i konkurrencen, østers i det salte køkken, i det søde og som noget nyt: Østers som smørrebrød.

Konkurrencen er bare et af mange arrangementer på Danmarks Østersfestival, hvor man også kan få fif til nemme tilberedninger, smage cider og champagne, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

Der er nok at tage af i omgivelserne. Der ligger nemlig 72.000 tons østers i Vadehavet. De er af den invasive art Stillehavsøsters, og artens udbredelse truer blandt andet den naturligt forekommende blåmusling - så danskerne gør faktisk Vadehavet en tjeneste ved at spise stillehavsøsters.

Udsøgt delikatesse

Selv om østers smager godt, og de er lige til at samle op i Vadehavet, så har vi ikke nogen stor tradition for østers i Danmark. Det til trods for, at man i tidernes morgen fra Højer eksporterede østers fra Vadehavet til det russiske hof. Det er netop det paradoks, som festivalen vil gøre op med.

Formanden for Danmarks Spisekammer, der står bag Danmarks Østersfestival, er borgmester Henrik Frandsen (V), og han er ikke i tvivl om, at de mange kokke er med til at sætte et nyt lys på området.

- Festivalen vender det hele om, så de mange østers, vi har over alt, bliver en udsøgt delikatesse, som stjernekokke kører langt for. Det kan ikke undgå at smitte af på folks billede af Vadehavet og Rømø som nye gastronomiske destinationer, siger han i meddelelsen.

Danmarks Østersfestival foregår i dagene den 12. til 14. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce