Annonce
Tønder

Østersfestival lokker: Topkokke vil strømme til Rømø

Ved præsentationen af den nye østersfestival var formand for Rømø-Tønder Turistforening, Martin Iversen (fra venstre), tidligere fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V) og Povl Lønberg, samlet. Om to uger får den følgeskab af en lang række kokke fra nær og fjern. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mere end 30 topkokke – flere med Michelin-stjerner på skuldrene - har meldt deres ankomst til Danmarks Østersfestival på Rømø.  Alle skal dyste i konkurrencen Årets Østerskok, hvor også publikum har mulighed for at smage med på specialiteterne.

RØMØ: Treetop, Falsled Kro, Restaurant ROS, Ruths Hotel og Molskroen er bare nogle af de velrenommerede restauranter, der sender kokke afsted til Rømø, når Danmarks Østersfestival finder sted på vadehavsøen om knap to uger.

Over 30 topkokke fra Danmark, Sverige og Nordtyskland har meldt deres ankomst for at dyste om titlen som Årets Østerkok - en konkurrence, hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers.

Konkurrencen finder stedet på Danmarks Østersfestival, der foregår midt i Nordens østerscentrum: På Rømø midt i Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste.

- Aldrig før har så mange kokke taget turen til Vadehavet for at hylde østersen og deltage i Årets Østerskok. Det siger noget om den folkelige forankring, som østers er ved at få. Det er ikke elitær konkurrence. Det er en folkefest, siger Helle Brønnum Carlsen, der er ledende overdommer i konkurrencen i en pressemeddelelse.

Annonce

Danmarks Østersfestival

Danmarks Østersfestival foregår i dagene den 12.-14. oktober og har events på flere øer i Vadehavet og i Sønderjylland.

Hovedaktiviteterne er på Rømø, hvor også kokkekonkurrencen Årets Østerskok foregår.

Der dystes i tre kategorier - Det salte køkken, Det søde køkken samt i Østers og smørrebrød.

I forbindelse med afviklingen vil der være mulighed for at tage på guidet urte- og østerssafari, lave mad med østers og så er der en konkurrence for kokke, hvor 30 østers skal åbnes på tid.

72.000 ton østers

Det er gratis for publikum at deltage, og man kan smage med undervejs. Alle kreationer, som bliver serveret for dommerne, kan nemlig købes for bare 40 kroner. I år er der hele tre kategorier i konkurrencen, østers i det salte køkken, i det søde og som noget nyt: Østers som smørrebrød.

Konkurrencen er bare et af mange arrangementer på Danmarks Østersfestival, hvor man også kan få fif til nemme tilberedninger, smage cider og champagne, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

Der er nok at tage af i omgivelserne. Der ligger nemlig 72.000 tons østers i Vadehavet. De er af den invasive art Stillehavsøsters, og artens udbredelse truer blandt andet den naturligt forekommende blåmusling - så danskerne gør faktisk Vadehavet en tjeneste ved at spise stillehavsøsters.

Udsøgt delikatesse

Selv om østers smager godt, og de er lige til at samle op i Vadehavet, så har vi ikke nogen stor tradition for østers i Danmark. Det til trods for, at man i tidernes morgen fra Højer eksporterede østers fra Vadehavet til det russiske hof. Det er netop det paradoks, som festivalen vil gøre op med.

Formanden for Danmarks Spisekammer, der står bag Danmarks Østersfestival, er borgmester Henrik Frandsen (V), og han er ikke i tvivl om, at de mange kokke er med til at sætte et nyt lys på området.

- Festivalen vender det hele om, så de mange østers, vi har over alt, bliver en udsøgt delikatesse, som stjernekokke kører langt for. Det kan ikke undgå at smitte af på folks billede af Vadehavet og Rømø som nye gastronomiske destinationer, siger han i meddelelsen.

Danmarks Østersfestival foregår i dagene den 12. til 14. oktober.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];