Annonce
Sydjylland

Østersfestival på Rømø: Kokke fra Vejle og Kolding er med i kampen om at blive 'Årets Østerskok'

Østers kreeret af Restaurant Treetop i Vejle. Foto: Flemming Larsen
28 deltagende kokke dyster i konkurrence om at blive "Årets Østerskok".Restaurant Treetop, Sdr. Bjert Kro og Hotel Kolding Fjord er med i konkurrencen, der finder sted på Rømø.

Rømø: 28 kokke deltager her til eftermiddag i konkurrencen "Årets Østerskok", der finder sted på Enjoy Resorts på Vadehavsøen Rømø. Blandt de deltagende kokke er kokke fra Restaurant Treetop i Vejle, Hotel Koldingfjord og Sdr. Bjert Kro.

Restaurant Treetop serverer Vadehavsøsters med Ingrid Marie-æble og marsklarm fra mojnland.

Sdr. Bjert Kro serverer friteret Vadehavsøsters i Beerratter på Vadehavsøl med dansk Kombutang og østers emulsion med friskost og blomkål krydret med jysk pølsevinaigrette, og endelig serverer kokken fra Hotel Koldingfjord Vadehavsøsters med syrnet fløde, Karl Johan svampe og brændt citron.

- Selv om jeg glæder mig til at se, hvilke spændende variationer over østers, de professionelle kokke vil præsentere her i dag, så er østers jo andet end gourmetmad. Østers er jo ikke just nogen ny spise. Faktisk har vi danskere spist dem siden stenalderen, sagde Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune i forbindelse præsentationen af gourmetkokkene.

Danmarks Østersfestival begyndte søndag med østers- og urtesafari, masser af arrangementer og mandag eftermiddag rundes det hele af med kokkekurrencen "Årets Østerskok".

Hele weekenden er folk taget til Rømø for at smage på østers, og at interessen er stor fortæller mediedækningen. Udover flere danske medier og tv- og radiostationer, dækkes Danmarks Østersfestival også af blandt andet tyske, italienske og græske medier. Og New York Times er også tilstede.

Annonce
Kokke-teamet fra Restaurant Treetop. Foto: Flemming Larsen
Kokkene fra Sdr. Bjert Kro. Foto: Flemming Larsen
Kokken fra Hotel Koldingfjord. Foto: Flemming Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce