Annonce
Tønder

Østersfestival vil vokse sig mere ind i fastlandet

Et nyt samarbejde med Billund Lufthavn skal trække endnu flere gæster til fra udlandet, for bor man i Tokyo, er der kun en spytklat fra Billund til Rømø. Men ikke kun de internationale gæster er i fokus. Danmarks Østersfestival, som finder sted fra 8. til 11. oktober i år, vil gerne udvide festivalen, så lokalområdet kommer endnu mere i spil. Det langsigtede mål er, at østersfestivalen i 2028 trækker 10.000 gæster til og har skabt 20-25 nye arbejdspladser i området. Arkivfoto: Chresten Bergh
Østersfestivalen på Rømø er ikke kun optaget af nye internationale landvindinger. Forankringen i det lokale er afgørende, siger initiativtager, og derfor skal to af årets fire festivaldage i år centreres om aktiviteter på fastlandet.

TØNDER: Når Vadehavets verdenskendte bløddyr til oktober får fint besøg af den gastronomiske elite fra ind- og udland, skal der ikke kun kigges ned i østersbanker og lækre skaldyrssupper. Håbet er at hæve gæsternes blik mod alt det andet, som Tønder-området også har at byde på, og derfor udvides festivalen i år fra tre til fire dage.

To af dagene skal foregå på Rømø og to af dagene på fastlandet.

- Allerede ved østersfestivalen i 2019 var der selvfølgelig arrangeret udflugter ud til områdets mange flotte seværdigheder og naturfænomener, men vi vil gerne i en retning, hvor festivalen spreder sig endnu mere. At flere af de lokale virksomheder, overnatningssteder og turistattraktioner kan se sig selv som en del af festivalen og kommer med. Det er virkelig vigtigt med den lokale forankring, siger Povl Lønberg, der er initiativtager og daglig leder af Danmarks Østersfestival.

Citychef Stephan Sheelke og erhvervskonsulent Jesper Monsrud er med i idéudviklingen, der blandt andet handler om at få Tønder og Løgumkloster mere i spil, ligesom det nye Marsktårn ved Skærbæk er med i planerne.

Annonce

Red op i gæsteværelset

- Vi prøver virkelig at række ud til mange og sige: Kunne I ikke tænker jer at være med i det her? Kunne det ikke gavne jer? Den lokale opbakning er afgørende, også den rundt om i de private hjem. Drømmen er, at hvis man bor i Tønder og har venner andre steder i landet, så siger man ”Ej, kommer I ikke lige over til os i nogle dage? Der er østersfestival, det er spændende, og vi reder op i gæsteværelset. Kom!” Sådan ville jeg fantastisk gerne, at det blev, siger Povl Lønberg.

Festivalens omdrejningspunkt - østers. Arkivfoto: Chresten Bergh

Han oplever allerede, at være blevet taget utrolig godt imod i Tønder og på Rømø, og at opbakningen er stor. Det samme indtryk har borgmester og formand for foreningen bag østersfestivalen, Henrik Frandsen (TL):

- Jeg oplever faktisk, at der er en stolthed over det. Også fordi det er lykkedes for andre end østersfestivalen at få en forretning ud af det. Tønnisgård arrangerer østersture, Sort Safari og Vadehavscentret oppe i Vester Vedsted har ture ud til sort sol, og så videre, og de har fået rigtig mange ture, fordi mange flere får øjnene op for det og gerne kører til området for at opleve de her ting, siger han.

Annonce

Samarbejde med Sild

Naturcenter Tønnisgård havde 40 procent flere på sine guidede østersture i efterårsferien i 2020 end året før, og interessen kunne også mærkes i efterspørgslen efter overnatning, siger Henrik Frandsen. Men også han ønsker, at festivalen i fremtiden skal være funderet i hele Tønder Kommune:

- Lige nu er epicentret jo havnen på Rømø og hele området derovre, men jeg har en drøm om, at det bliver en festival, hvor man kan tage på hop rundt i kommunen. Opleve alt fra gågaden i Tønder til Tøndermarsk Initiativet i Højer og meget andet. At vi kunne få så mange med som muligt, siger han.

I øjeblikket arbejdes der også med et større samarbejde med øboerne på Sild, som har været flinke til at komme til festivalen og lave tv-reportager til deres egen tv-station. Povl Lønberg kalder det ’fantastisk’, at Sild vil være med i et større samarbejde.

- Jeg ser virkelig nogle perspektiver, og så har de også så hulens mange penge derovre, og de kunne gøre godt i at skabe lokal vækst og udvikling i Tønder Kommune, ler Povl Lønberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Casper møder flere sure kunder, når han kommer og fikser strømmen: Tonen er blevet mere hidsig og aggressiv

Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce