Annonce
Indland

Østre Landsret frifinder 24-årig for kioskdrab i Emdrup

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Landsretten omstøder en dom fra byretten, hvor 24-årig blev dømt for drabet på en 21-årig mand i oktober 2016.

En nu 24-årig mand er i Østre Landsret fredag frifundet for et drab begået ved en kiosk i Emdrup i oktober 2016. I byretten fik han 12,5 års fængsel.

Den 24-årige, som nu er frifundet, hedder Elias Eljerbi. Han er blevet løsladt.

- Han er frifundet og sendt hjem herfra, fordi han ikke skal afsone længere, oplyser Østre Landsret.

Offeret var 21-årige Daniel Kristensen. Han havde den skæbnesvangre oktoberdag i 2016 lige bestilt en pizza, da han blev ramt af flere skud i ryggen.

Han flygtede ind i en kiosk, men en maskeret gerningsmand fulgte efter og forsøgte at affyre pistolen. Den gik dog i baglås.

To uger senere døde Daniel Kristensen af sine kvæstelser uden at være kommet til bevidsthed.

En tilfældig mand på 49 år blev ramt af et projektil ved skyderiet. Han overlevede.

Fire mænd blev tiltalt for drabet i byretten, hvor et enigt nævningeting vurderede, at to af dem havde skudt den 21-årige. Det var Elias Eljerbi og Rached Hamade. De to øvrige mænd fik straffe for andre forbrydelser.

Rached Hamade er tidligere præsident i rockergruppen Mongols, og Eljerbi har relationer til rockergruppen.

Tre af de fire mænd ankede deres domme til landsretten. Mens Eljerbi blev frikendt, stadfæstede Østre Landsret dommene til de to øvrige.

Hamade blev kendt skyldig i drabet, og han straffes med 14 års fængsel.

Den tredje mand, der ankede, blev frifundet for drab, men kendt skyldig i besiddelse af et våben. For det straffes han med halvandet års fængsel og betinget udvisning.

Alle tiltalte nægtede sig skyldige.

Det er en række nye beviser og et utroværdigt vidne, der var medvirkende til, at Elias Eljerbi blev frifundet.

Det siger advokat Jesper Storm Thygesen, der var forsvarer for den 24-årige mand.

- Medtiltalte (Rashed Hamade, red.) havde sagt, at det var min klient, der var gerningsmanden i kiosken. Den forklaring troede landsretten ikke på.

- Blandt andet har medtiltalte ændret forklaring flere gange.

Også teleoplysninger har spillet en rolle i Østre Landsret. Det er nye beviser i forhold til byretten.

Planlægningen af drabet skulle være sket på en parkeringsplads en bestemt dag, og teleoplysninger viser, at Elias Eljerbi kun var på stedet i fire minutter.

- Landsretten mente ikke, at det var tilstrækkeligt til at anse det for bevist, at han havde deltaget i planlægningen.

Tre juridiske dommere og fem nævninger argumenterede for frifindelse, mens de resterende fire nævninger ville kende ham skyldig.

Ved uenighed er det flertallet, der bestemmer, og Elias Eljerbi er derfor frikendt.

- Han er jo helt utroligt glad, lettet og lykkelig over, at han har fået sit liv tilbage. Nu skal han lige have lov til at sunde sig lidt, og så søger vi selvfølgelig erstatning, siger Jesper Storm Thygesen.

Erstatningen, de vil søge om, skyldes, at Elias Eljerbi har siddet fængslet siden marts 2017.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce