Annonce
Udland

Østrigske socialdemokrater vil vælte kansler efter skandalesag

De østrigske socialdemokrater vil stemme for at vælte landets konservative kansler ved mistillidsafstemning.

Socialdemokratiet i Østrig, SPÖ, har tænkt sig at stemme for at vælte landets konservative kansler, Sebastian Kurz, ved en mistillidsafstemning i den kommende uge.

Det siger partileder Pamela Rendi-Wagner til den østrigske tv-station ÖRF.

Søndag aften har SPÖ's ledelse holdt et ekstraordinært ledelsesmøde, umiddelbart før resultaterne fra dagens europaparlamentsvalg blev offentliggjort.

Mistillidsafstemningen kommer, efter at Kurz' koalitionspartner, det nationalkonservative Frihedsparti (FPÖ), er udtrådt af regeringen efter en skandale.

For nylig viste optagelser med skjult kamera, hvordan vicekansler og leder af FPÖ Heinz-Christian Strache tilbød en russisk milliardær statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

Afsløringen fik efterfølgende Kurz til at udskrive nyvalg, som skal afholdes i september.

Kurz står frem mod valget i spidsen for et forretningsministerium.

Det er endnu ikke klart, hvorvidt FPÖ har tænkt sig at stemme mod kansleren ved mistillidsafstemningen. Det ville kræve et nej fra partiet, hvis regeringen og kansleren skal falde.

Europaparlamentsvalget søndag blev dog en sejr for Sebastian Kurz og hans konservative parti ÖVP, der ifølge de foreløbige optællinger har fået næsten 35 procent af stemmerne. En markant fremgang på over syv procentpoint siden sidste valg.

Det skandaleramte Frihedspartiet står til at falde med 2,2 procentpoint til en opbakning på 17,5 procent af stemmerne, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

SPÖ går lidt tilbage til 23,4 procent.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce